Xiaomi Redmi K40 Gaming Edition

Xiaomi Redmi K40 Gaming Edition är en ny intressant gaming mobil som åtminstone till en början säljs exklusivt i Kina. Det är möjligt att samma smartphone i ett senare skede kommer att lanseras även globalt men då sannolikt under ett annat namn.
Den här mobiltelefonen har ett väldigt överkomligt pris och det i kombination med topp prestanda och special funktioner har gjort den mycket intressant bland mobilspelentusiaster. Inte konstigt att telefonen sålde slut på bara några minuter vid lanseringen i tillverkarens hemland Kina.
Redmi K40 Gaming Edition har en stor display med ganska tunna ramar runt om och som är nästan lika breda i alla riktningar. Bottenramen är endast lite tjockare. 
Bakstycket av frostat glas har en design typisk för den här typen av smartphones. 
Kameramodulen på baksidan har plats för tre kameralinser och ligger i övre vänstra hörnet.
Både vanliga Redmi K40 och Redmi K40 Pro har kanter av plast men Redmi K40 Gaming Edition har sett en uppgradering av designen och har istället kanter av metall. På vänster långsida sitter fingeravtrycksläsaren och den är placerad i Powerknappen.
På varsin ände av den vänstra kanten sitter fysiska axelknappar vilka ligger nedsänkta i kanten när de inte används och när det är dags att spela kan man genom att använda en mekanisk brytare få dessa två knappar att glida upp ur chassit. 
Redmi K40 Gaming Edition har stereo högtalare och är dessutom extra tålig på grund av sin IP-53 Certifiering. Certifieringen innebär att den här mobiltelefonen är damm och stänktålig.

Redmi K40 Gaming Edition är utrustad med en AMOLED display på 6,67-tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Naturligtvis eftersom detta är en gaming mobil har displayen en högre bilduppdaterings frekvens på 120Hz. 
Processorn är den åttakärniga kraftfulla topp processorn MediaTek Dimensity 1200 processorn vilken är på 3 GHz och den i kombination med den snabba bilduppdateringen ger en fantastiskt bra gaming prestanda.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och den minnesmängd man får från början är den man får leva med under telefonens livslängd eftersom den inte har plats för ett minneskort.
Det finns två bättre varianter med samma mängd inbyggt minne men med ett RAM minne på 8 GB och ett RAM minne på 12 GB.
Att ha gott om utrymme och gott om kraft är naturligtvis extremt viktigt när man tar fram en gaming mobil och det har Xiaomi verkligen lyckats med i det här fallet.
Ett annat område man har lyckats med är själva ljudet hos den här mobiltelefonen.
Redmi K40 Gaming Edition har stereohögtalare optimerade av JBL Denna smartphone har med andra ord ett så pass bra ljud att det förbättrar upplevelsen av spelande och filmkonsumtion.  Xiaomi har valt att förtydliga detta genom att trycks JBL logotypen på telefonens ram. Dessutom får man Hi-Res Audio och Dolby Atmos ljud.
Den främre kameralinsen är på 16 Megapixlar och på baksidan sitter tre kameralinser till på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en Makrolins på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och dubbla LED blixtar.
Eftersom Redmi K40 Gaming Edition fokuserar mer på spel än något annat håller kamerorna inte den allra högsta kvaliteten även om de klarar av att ge ett hyfsat resultat när det gäller bildernas övergripande kvalitet.
Det sitter belysning runt kameramodulens övre och undre kant vilket kan ge ett pulserande ljus runt linserna men den funktionen verkar mest vara estetisk.
Redmi K40 Gaming Edition täcker upp grunderna för att betraktas som en seriös gaming smartphone. Den har en 120Hz display, fysiska axeltriggers för att förbättra kontrollen när man spelar och ett stort batteri som klarar att hålla igång mobiltefonen hela dagen. 
Batteriet är på 5065 mAh och har stöd för snabbladdning på 67W.
Designen av en gaming mobil skiljer sig vanligtvis i grunden från en vanlig mobiltefon.  Så mycket att man med enkelhet kan se vilken som är den typen av mobil genom att titta på den men det är inte fullt lika tydligt när det gäller Xiaomi Redmi K40 Gaming Edition. Missförstå mig inte nu. Det finns vissa inslag av den sortens design men det är inte alls lika mycket som hos andra gaming telefoner och om det är bra eller dåligt avgörs av användarens tycke och smak.
En stor nackdel med Xiaomi Redmi K40 Gaming Edition är att den visserligen är en Android mobil med operativsystemet Android 11 men den saknar stöd för GMS (Google Mobile Services) och därmed har man likt hos Huaweis nyare smartphones inte tillgång till Googles tjänster och funktioner. Det är inte riktigt en nackdel i Kina där man ändå inte använder Googles tjänster. Det är ett betydligt större bekymmer internationellt. Om den här mobiltelefonen någon gång skulle lanseras här i Sverige blir det därför viktigt att kolla upp ifall den version som i så fall lanseras här har stöd för GMS innan man beställer telefonen.
För de flesta människor är det väldigt viktigt att deras mobiltelefoner har en helt fungerande version av operativsystemet Android i sin smartphone och därför väljer man bort mobiltefoner som saknar de funktionerna. Det spelar ingen roll hur extremt bra en mobiltelefon är om den saknar stöd för GMS.
Prismässigt kostar mobilen runt 1999 yuan i Kina och det motsvarar ungefär 2500 kronor exklusive moms. Med moms skulle priset landa på 3200 kronor och det skulle i så fall innebära att Redmi K40 Gaming Edition är den billigaste spelmobilen på marknaden.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.