Xiaomi Mi Mix Fold

Xiaomi Mi Mix Fold är Xiaomis första vikbara smartphone.
Xiaomi Mi Mix Folds design är inte unik. Den har i det stora hela samma vikbara telefondesignen som den första vikbara mobiltefonen från konkurrerande Samsung. Det innebär att den stora böjbara displayen av plast fälls inåt och stängs som en bok. 
När man använder mobiltelefonen uppvikt kan man känna ett veck i mitten av displayen och det syns till och med ifall man håller mobilen i en vinkel. Detta är dock vanligt hos mobiltefoner med den här typen av konstruktion så det är inte något att klaga på direkt men det är värt att nämna.
Det finns en sekundär mindre display på utsidan.
Fingeravtrycksläsaren sitter monterad på höger långsida vilket är en okej placering men jag personligen föredrar att fingeravtrycksläsare sitter på mobilens baksida eller alternativt under displayens yta. Men det är helt en fråga om tycke och smak.
Xiaomi Mi Fold har stereo högtalare optimerade av Harmon Kardon vilket bör innebära åtminstone en hyfsat bra ljudkvalitet.
Liksom alla andra vikbara smartphones är den här mobiltelefonen tung och tjock speciellt när den är hopvikt och det är en detalj som är bra att känna till.

Xiaomi Mi Fold är en vikbar toppmobil och har följdaktligen två olika displayer.
Den största displayen är en display på 8,1 tum med 1860×2480 pixlar och har en pixeltäthet på 382 ppi (pixlar per tum)
Mobiltelefonen har också en andra display på 6,5 tum med bildförhållandet 27:8 och den displayen har 840×2520 pixlar. Den displayen har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz och är av typen AMOLED.
Under chassit finns en åttakärnig Snapdragon 888 processor på 2,8 GHz och den i kombination med ett RAM minne på 12 GB ger garanterat en mycket snabb och kraftfull upplevelse. 
Internminnet är på 256 GB eller hela 512 GB beroende av vilken variant av telefonen man väljer. Det finns ingen plats för ett minneskort men man klarar sig lätt med den mängd inbyggt minne som redan finns i mobilen. Det är inte ovanligt att det existerar flera olika versioner av samma smartphone och det brukar vara mängden RAM minne och mängden inbyggt minne som skiljer de olika modellerna åt. Detta är en av många anledningar till att man alltid ska läsa på om olika mobiltelefoner innan man beställer en ny. Ta reda på fakta innan man bestämmer sig för exakt vilken smartphone man ska välja.
Under huven finns det ett anständigt batteri på 5020 mAh och telefonen stöder också 67W snabb laddning. Det är det största batteriet som hittills har använts i en hopfällbar telefon. Jag bedömer att mobilen lätt klarar av en och en halv dag på en laddning.
Selfie kameran är på 20 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och slutligen en kameralins på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, 3×Optisk zoom samt dubbla LED blixtar.
Xiaomi Mi Mix Folds kameror är ganska bra och kan ge vackra bilder under bra ljusförhållanden men den övergripande bildkvaliteten ligger inte på exakt samma höga nivå som hos andra dyra flaggskepps mobilers bildkvalitet.
Det finns onekligen många fördelar med att äga en hopvikbar mobiltefon men det lär dröja innan deras popularitet kommer att öka så pass mycket att många personer kommer att skaffa sig ett exemplar. Intresset kommer att öka när den här sortens mobiler når ungefär samma prisklass som vanliga flaggskepps mobiler.
Xiaomi Mi Mix Fold kommer att lanseras i Kina den 16 April med ett pris som motsvarar runt 13 500 kronor. Det är inte säkert att modellen är aktuell för en svensk lansering. Vi kan i alla fall räkna med ett betydligt högre pris om den börjar att säljas officiellt här i Sverige.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?