Nokia X20

Nokia X20 är en ny budgetmobil samt är en av de sex nya tmobilelefoner som finska HMD Global presenterade i april 2021.
Mobiltelefonen känns ganska stor, främst på grund av sin stora display. Den har ett chassi av plast och baksidan har en cirkulär kameramodul med fyra kameralinser men det finns ingenting mer på baksidan.
Detta på grund av att fingeravtrycksläsaren är sidemonterad och sitter inbäddad i Powerknappen på höger långsida.
Designen av telefonen är ganska snygg men samtidigt något Intetsägande. Det är inte mycket som sticker ut rent designmässigt även om själva mobilen känns robust och välkonstruerad. 
Telefonen har förstås en USB-C-port och ett hörlursuttag och på vänster långsida sitter en Google Assistant knapp.
Nokia X20 har stöd för 5G nätet vilket gör den till en av de billigare mobilerna med stöd för 5G. 

Displayen är en LCD display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5.
Det är displayen och dess stora batteri som är den här mobiltelefonens stora fördelar.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 480 processor på 2 GHz och det är en typ av processor som brukar sitta i budgetmobiler. Den är rätt så svag och klarar därmed endast lättare användning som att ringa samtal och möjligen läsa dagens tidning på nätet. Denna smartphone duger definitivt inte som en mobiltelefon som det går att spela mobilspel på.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 128 GB men det är värt att nämna att det finns en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB men med samma mängd inbyggt minne.
Den främre kameralinsen är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. Kameralinserna har Carl Zeiss optik.
Bilder tagna i dagsljus ser bra ut men i mörkare miljöer förlorar man detaljer och bilderna blir otydligt mörka.
Batteriet på 4470 mAh klarar lätt av en dag på en laddning och den har stöd för snabbladdning på 18W.
Operativsystemet är Android 11 och det rör sig om en i det närmaste ren version av systemet.
Motorola garanterar köpare av den här mobiltelefonen tre års Android uppdateringar och det är något som man extremt sällan får från något annat än ett flaggskepps mobiler eller Googles egna Pixel telefoner.
Ett svenskt pris landar på precis under 4000 kronor.
Priset på denna är smartphone är därför för dyrt med tanke på de specifikationer man får. Man kan lätt få något bättre till ungefär samma kostnad från Xiaomi, Motorola, Poco, OnePlus eller Realme.
En OnePlus Nord har en processor som hamnar relativt nära toppmobilernas processorer när det gäller kraft och snabbhet och den kostar 4690 kronor. Det är helt klart värt det att lägga till någon femhundring för att få något som har så otroligt mycket bättre prestanda.
Detta är ett tydligt exempel på varför man ska jämföra olika mobiltelefoner och läsa på innan man bestämmer sig för vilken ny smartphone man ska skaffa. Undvik att handla mobiltefon på impuls. Gör alltid ett genomtänkt val.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?