Samsung Galaxy A12

Det är September 2021 när det här blogginlägget skrivs och jag har tidigare i veckan skrivit om Red Magic 6s Pro och Xiaomi 11T Pro vilka är färska topp mobiltefoner. I den motsatta änden av spektrumet finns Samsung Galaxy A12 vilken är en smartphone som är utformad för att erbjuda en basic upplevelse på en budget.
Mobilen är gjord av plast, sidorna och baksidan av telefonen är täckt av samma enklare plastmaterial. Det finns idag flaggskepps mobiler med plastbaksidor men de är konstruerade av en mer högkvalitativ plast men så är inte fallet här. 
Den stora displayen dominerar mobiltelefonens framsida med ganska tunna ramar som bara är ett par millimeter tjocka hela vägen. Ramen fördubblas i storlek under displayen. Den framåtriktade kameralinsen är inbäddad i en flärp högst upp på displayens överkant.
Fingeravtrycks läsaren sitter på mobilens högra långsida.

Displayen är en LCD display på 6,5 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 720×1600 pixlar och en pixeltäthet på 270 ppi (pixlar per tum).
Jag personligen föredrar en skarpare display men det här är inte en deal-breaker för personer som mest bara använder sin mobiltelefon för att ringa samtal och skicka sms. Displayens skärpa och övergripande kvalitet kan också duga för att titta på någon enstaka YouTube video men inte för att titta på en hel film.
Processorn är en åttakärnig MediaTek Helio P35 processor på 2,35 GHz och det är en svagare sorts processor framtagen för att sitta i billigare budgetmobiler som den här.
De flesta appar öppnas inom några sekunder, men det finns så mycket latens med animationer och lagg att mobiltelefonen är frustrerande att använda för det mesta. Öppna appar, gå till startskärmen, söka på Google, skriva, allt går långsamt. Den här typen av smartphones är absolut inte lämplig för att spela mobilspel så att spela Call Of Duty MobileCyber HunterPUBG eller Garena Free Fire  är helt uteslutet till och med på de lägsta grafiska inställningarna. 
Den version av Samsung Galaxy A12 som säljs i Sverige verkar vara den bättre varianten med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB men var noga med att kolla upp detta innan du beställer ett exemplar eftersom det existerar flera andra sämre varianter av samma smartphone. Detta är ett väldigt vanligt förfarande som man som konsument behöver vara medveten om. 
Minnesmängden är möjlig att utöka med hjälp av ett minneskort vilket är en fördel.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar och på baksidan i den rektangulära kameramodulen sitter ytterligare fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) en Makrolins på 2 Megapixlar och slutligen en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har autofokus och LED blixt.
Om du har gott om naturligt ljus kan du ta bra bilder med huvudkameran på baksidan. Förvänta dig dock absolut inte topp kvalitet hos en mobiltelefon som kostar endast 1790 kronor. Alltså en bråkdel av vad en flaggskepps mobil kostar. Man kan få sex stycken Samsung Galaxy A12 för vad en Samsung Galaxy S21 Plus kostar.
Det inbyggda batteriet är på 5000 mAh och batteriet är den största fördelen med den här i övrigt mediokra mobiltelefon. Den svaga processorn i kombination med det stora batteriet ger en bra batteritid. Vid lättare användning kan mobiltefonen lätt klara upp till två dagar på en laddning.
Kameran är inte av bästa kvalitet och Samsung Galaxy S12 är inte bra för spel heller om du är en person som gärna spelar tekniskt krävande mobilspel. Möjligtvis klarar telefonen hjälpligt av mobilspel som Candy Crush Saga eller liknande.
Samsung var tvungen att skära i flera hörn för att få priset så lågt, och tyvärr kan prestanda helt enkelt inte hålla jämna steg med moderna smartphones.
Den här mobiltelefonen passar som ett yngre barna första mobiltelefon eller för den lätta användaren som bara ringer med sin mobiltelefon och inte mycket annat. Vi andra bör undvika denna budgetmobil helt och hållet. För ungefär samma kostnad kan man få den bättre Xiaomi Redmi 9T.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.