Xiaomi Redmi 9T

Redmi 9T är en mycket prisvärd budgetmobil i mellansegmentet som erbjuder mycket specifikationer för sin prisklass. Detta är en riktigt bra smartphone på ingångsnivå med ett väl avrundade specifikationer och funktioner till ett billigt pris. Den här mobiltelefonen passar därmed som ett barns första mobiltelefon eller för personer som vill ha en duglig vardags mobil men till en mer överkomlig kostnad. Med det sagt är den naturligtvis inte något för hardcore gamers som spelar de mest krävande mobilspelen nästan dagligen. För ett sådant användande duger den inte riktigt. 
Displayen är som hos de flesta av dagens smartphones stor och ramarna är relativt tunna men utan att vara flaggskepps tunna och displayen har en flärp för selfie kameran längst upp på displayen. Designen visar tydligt att det inte är en topp mobil man håller i handen. Mobiltillverkarna har mer och mer gått ifrån flärpar och satsar nu istället på hål i displayernas yta. Både kanterna och baksidan av telefonen är av plast.
Bakstycket har en räfflad yta vilken är fingeravtrycksbeständig vilket är en liten fördel i sammanhanget. Att mobilen skulle bli full av fingeravtryck och smuts avhjälps av den här sortens yta.
En negativ detalj är de graverade bokstäverna på baksidan som skriver ut ordet Redmi i stora, tydliga bokstäver. Detta ger ett tråkigt och billigt intryck och det hade varit bättre ifall man hade undvikit att ha den texten där överhuvudtaget.
Fingeravtrycks läsaren sitter i Powerknappen på höger långsida av mobilen och den låser upp mobilen snabbt och korrekt varje gång. 
Redmi 9T har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz och ett hörlursuttag.

Displayen av typen LCD är på 6,53 tum med 1080×2340 pixlar och en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 19:5 och det är en bra display för sin prisklass.
Under chassit sitter en åttakärnig Snapdragon 662 processor på 2 GHz och som stöds av ett RAM minne på 4 GB och mobilen har ett internminne på 64 GB men det existerar även en bättre variant med ett internminne på 128 GB. Minneskapaciteten är möjlig att utöka med ett minneskort. Processorn hanterar de dagliga uppgifterna riktigt bra och är en anständig mobiltefon för spel också. Det är klart att det inte är möjligt att spela Call Of Duty Mobile på de högsta grafiska inställningarna men på lägre inställningar fungerar det hjälpligt.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och slutligen en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Bilder har fina färger och helt okej skärpa men tänk absolut inte att bilder ens är jämförbara med bilder tagna av kameralinser som sitter på en flaggskepps mobil. Redmi 9T är ju trots allt en budgetmobil i mellansegmentet och har prestanda och funktioner därefter.
Det gigantiska batteriet på 6000 mAh är definitivt ett av denna smartphones största försäljningsargument. Batteriet ger minst två dagars användning vid genomsnittlig användnings nivå. Batteriet har också stöd för snabbladdning på 18W.
Operativsystemet är Android 10 med Xiaomis skinn MIUI 12 som ett lager över systemet. Operativsystemet är med andra ord inte rent vilket jag personligen skulle föredra men det är inte någon större nackdel.
Dess generösa funktioner med sina stereohögtalare och mycket långa drifttider tack vare det ovanligt stora batteriet gör den här prisvärda mobiltelefonen till ett övergripande bra val för personer som inte vill eller kan spendera så mycket pengar på sin smartphone. 
Redmi 9T kostar från 1690 kronor och det är en bråkdel av vad en topp mobil brukar kosta så det finns en hel del kompromisser som måste göras för att få ner prissättningen. Målet med mobiltelefoner inom den här kategorin av mobiler är att kompromissa på rätt sätt för att få ut en så bra produkt som möjligt. När det gäller flaggskepps mobiler kompromissar man ofta inte alls utan där är målet för tillverkaren istället att kunna erbjuda så mycket, högkvalitativ teknik som bara möjligt med den mest kraftfulla processorn, de bästa kamerorna och den där fina, eleganta designen som folk blir imponerade av. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.