Xiaomi Redmi Note 8 2021

Redmi meddelade att det sålde över 25 miljoner enheter av den ursprungliga Redmi Note 8 globalt. Och för att fira milstolpen introducerade företaget i maj en uppdaterad version av Redmi Note 8, kallad Redmi Note 8 2021.
Xiaomi erbjuder här nästan exakt samma mobiltelefon men med en annan processor. För två år sedan var den ursprungliga Redmi Note 8 en riktig storsäljare med sin fantastiska kombination av billigt pris och duglig prestanda.
Mobiltelefonen har som vanligt en stor display med relativt tunna ramar men de är absolut inte lika supertunna som de är hos de dyra flaggskepps mobilerna men få förväntar sig väl det från en budgetmobil?
Den vattendroppsformade flärpen är synligt även när displayen är avstängd vilket kan vara lite irriterande för vissa men för mig är det ingen stor nackdel
Telefonens chassi och kanter är konstruerade av plast som ett sätt att få ner priset på mobilen.
På baksidan sitter fyra kameralinser tätt
placerade i vertikalt läge på telefonens vänstra sida. Fingeravtrycksläsaren sitter placerad  i mitten av mobilens baksida och den låser upp mobilen snabbt och smidigt varje gång.

Displayen är som väntat en LCD display på 6,3 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar vilket leder till en pixeltäthet på 409 ppi (pixlar per tum). Displayen är skarp och tydlig med utmärkt färgåtergivning och kontrast. Displayen skyddas av Gorilla Glas 5.
Redmi Note 2021 drivs av en åttakärnig MediaTeks Helio G85 processor på 2 GHz där G står för gaming. Mobilt spelande bör med andra ord inte vara något problem men den här processorn verkar konsekvent förbruka mer ström än den jämförbara Snapdragon 665 processorn så den är en aning mindre effektiv.
Basmodellen har ett RAM minne på 3 GB och ett inbyggt minne på 64 GB men det existerar flera andra varianter av denna smartphone.
Det finns bland annat en bättre variant med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Det är inte alls ovanligt att mobiltelefoner kommer med flera olika versioner där endast RAM minne och internminne brukar skilja sig åt och det medför att det som konsument blir viktigt att känna till exakt vilken variant man faktiskt beställer. Det räcker alltså inte bara med att jämföra olika mobiltelefoners och välja ut en bra man behöver även ha koll så att man inte råkar skaffa en sämre version.
Bortsett från processor bytet är Redmi Note 8 2021 identisk med originalet.
Den främre kameralinsen är på 13 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan på rad under varandra sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. Kamerakvaliteten är godkänd och är så bra som man kan förvänta sig av en budgetmobil i den här prisklassen. Bilderna duger för att lägga upp på sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram.
Operativsystemet är Android 11 med Xiaomis egna skinn MIUI 12,5 vilket betyder att Redmi Note 8 2921 inte har ett rent operativsystem och det kan vara en mindre nackdel. 
Batteriet är på 4000 mAh och har stöd för snabbladdning på 18W.
Xiaomi Redmi Note 8 (2021) är en anständig smartphone som inte kostar för mycket.  Dessutom har den en stänkskyddande nanobeläggning som skyddar telefonen mot oavsiktliga stänk men inte mer än så.
Redmi Note 8 2021 har ett pris från 150 dollar vilket motsvarar ungefär 1300 kronor exklusive moms. Med moms hamnar någonstans runt kronor  1650 kronor och då är inte säljarens vinst inräknad. Denna smartphone har dock trots allt ett överkomligt pris och bör vara av intresse för många människor där ute.
Färgalternativen är nu färre än hos föregångaren. Den finns att tillgå i färgerna Moonlight White, Space Black och Neptune Blue.
Enligt min mening har Redmi (Xiaomi) gjort alldeles för lite för att skilja den här mobiltelefonen från originalet. Man kunde lätt ha åreranvänt samma design men ha uppgraderat mer än endast processorn. Trots detta förblir denna smartphone en utmärkt budgetmobil.
Som vanligt rekommenderar jag alla att läsa på innan man bestämmer sig och att jämföra olika mobiltelefoner med ett pris som ligger inom just er budget. Handla inte på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på vad du använder din smartphone till.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.