Honor X30

Honor X30 har lanserats i tillverkarens hemland Kina och det är en budgetmobil i mellansegmentet vars design påminner om Huawei Mate 40 Pro. Följaktligen har mobiltefonen en modern design, med tunna ramar som omger den stora displayen.
Den större delen av fronten består av display med ett litet hål för att få plats med en selfie kamera.  
Kanterna bör gissningsvis vara av metall och baksidan av plast som har täckts av flera lager glas men man vet inte helt säkert ännu eftersom den uppgiften inte är tillgänglig för tillfället.
På höger långsida sitter en fingeravtrycksläsare vilken är integrerad i Powerknappen och det är en helt okej lösning även om jag personligen föredrar att fingeravtrycksläsaren sitter placerad under displayens yta alternativt på baksidan. Att ha den på sidan är i alla fall bättre än att inte ha någon fingeravtrycksläsare alls. 
En gigantisk kameramodul dominerar mobiltefonens baksida och den cirkulära bakre kameramodulen har tre kameralinser.
Honor X30 finns i färgerna Midnight Black, Titanium Silver, Ocean Blue, Gold och Titanium.

Displayen av typen LCD är på 6,8 tum med 1080×2388 pixlar och en pixeltäthet på 385 PPI (pixlar per tum). Som pixeltätheten tydligt visar rör det sig om en hyfsat skarp och tydlig display av hög kvalitet. Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120 Hz och det är en stor fördel när man använder sin tur eftersom det ger ett bättre flyt både när man spelar mobilspel och bläddrar i mobilens menyer.
Det som driver denna smartphone är en åttakärnig Snapdragon 695 processor på 2,2 GHz vilket är en ny mellanklass processor med ett integrerat 5G modem som chiptillverkaren Qualcomm hävdar levererar trettio procent bättre prestanda  och än Snapdragon 690. Detta är en kraftfull processor som fungerar utmärkt även när man spelar mer tekniskt krävande mobilspel som till exempel Call of Duty, Genshin Impact, PUBG New State eller Cyber Hunter.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB samt ett internminne på 128 GB men saknar plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand.
Som ofta är fallet existerar även flera olika varianter av Honor X30. Det finns en variant med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och ytterligare en variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB.
Operativsystemet är Android 11 men med Honors egna skinn Magic UI 5.0 och denna gång kommer telefonen om den lanseras i Europa faktiskt komma med den licensierade versionen av Android och inte den öppna version som tidigare modeller från Honor och Huawei har tvingats att använda utanför Kina.
Denna svartlistning är allmänt känt men få verkar känna till att Huawei i November 2021 sålde sitt dotterbolag till ett konsortium av köpare inklusive regeringen i Shenzhen, staden där dess huvudkontor ligger.
Huawei gjorde detta för att säkerställa att Honor överlevde de amerikanska sanktionerna mot den kinesiska teknikjätten. I och med att Huawei och i förlängningen även Honor hamnade på Entity List stryptes leveranser av nyckelkomponenter och förlamade dess smartphone försäljning på ett radikalt sätt. Det är alltså ett problem som Honor nu har löst. Det här är viktigt att känna till som konsument eftersom många fortfarande felaktigt tror att man ifall man beställer en mobiltelefon från Honor inte har tillgång till Googles egna tjänster. 
Selfie kameran i fronten är på 16 GB och på baksidan sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Kamerakvaliteten är troligen godkänd men inte mycket mer än så om man baserar sig på kameralinsernas specifikationer.
Batteriet är på 4800 mAh och har stöd för snabbladdning på 66W vilket medför att mobilen kan laddas åttio procent fullt på trettio minuter.
Honors oberoende var ett av de bästa beslut som huvudbolaget Huawei någonsin har tagit. Det har nämligen inneburit att de har sluppit undan den svartlistning som har tyngt ner både Huawei och Honor under flera års tid nu. Nu kan mobiltillverkaren plötsligt använda amerikansk teknik både när det gäller hårdvara och mjukvara.
En Honor X30 kostar från 210 Euro vilket motsvarar ungefär 2160 kronor exklusive moms. Med moms hamnar man i runt 2700 kronor och det vore i så fall ett bra pris men en Poco X3 Pro kostar 3290 kronor och den har en topp processor istället för en i mellansegmentet. I teorin om man utgår från att min bedömning av vad Honor X30 kostar är någorlunda korrekt kostar Poco X3 Pro endast 560 kronor mer men erbjuder bättre prestanda och blir därmed ett bättre köp. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?