Samsung Galaxy S20 FE VS Poco X3 Pro

Här jämför vi två smartphones Xiaomi Poco X3 Pro som lanserades den 22 mars 2021 med en Samsung Galaxy S20 FE som lanserades 6 månader tidigare.
Poco sortimentet är känt för att leverera smartphones till ett lägre pris och Poco X3 Pro skiljer sig inte från den traditionen. Även Samsung Galaxy S20 FE levererar funktioner och specifikationer med fokus på kostnadseffektivitet. Båda dessa två mobiltefoner kan anses vara flaggskepps dödare, det vill säga att de erbjuder flaggskepps prestanda till en betydligt lägre kostnad för konsumenterna. Den typen av smartphones satsar på att ge så mycket topp prestanda som möjligt samtidigt som man sparar in på områden där man kan spara in för att kunna ge ett lägre pris. Detta brukar innebära att man till exempel sparar in på kamerakvalitet och i vissa fall också byggmaterial. Det är bland annat därför som de här mobiltelefonerna har chassin av plast istället för bakstycken av glas.
De två mobilerna har inte en mycket annorlunda design från andra moderna modeller från sina mobiltillverkare. POCO X3 Pro kommer med ett chassi som liknar Poco X3 NFC vilket är en budgetmobil i övre mellansegmentet. Den har en dominoformad kameramodul på baksidan av plast. Kanterna runt telefonen är också de av plast.
Samsung Galaxy S20 FE S20 är också huvudsakligen konstruerad av plast men kanterna runt mobilen är av metall. Den rektangulära kameramodulen på baksidan som rymmer tre kameralinser är placerad i det övre vänstra hörnet, i vertikalt läge.
Samsung inkluderar till och med fingeravtrycksläsaren under displayens yta medan Poco X3 Pro har fingeravtrycksläsaren placerad på mobiltelefonens högra långsida. 
Sydkoreanska Samsung erbjuder en IP-68 Certifiering för pengarna medan den kinesiska rivalen endast har en IP-53 Certifiering. Poco X3 Pro klarar med andra ord endast av lättare regnstänk men Samsung Galaxy S20 FE klarar av att vistas på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter utan att mobiltelefonen tar skada.

Poco X3 Pro har en stor LCD display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 6.
Samsung Galaxy S20 FE har en AMOLED display på 6,5 tum med bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 407 ppi (pixlar per tum). 
Displayerna har samma mängd pixkar men på grund av att Samsungs modell har en mindre display storlek blir pixeltätheten högre. 
Processorn under chassit hos Poco X3 Pro är en åttakärnig Snapdragon 860 processor på 2,96 GHz och det är en ovanlig topp processor som ligger på ungefär samma nivå som Snapdragon 855 Plus.
Samsung Galaxy S20 FE har en åttakärnig Exynos 990 processor på 2,84 GHz under chassit och det är en processor vilken är en aning mer kraftfull och effektiv men skillnaden är inte direkt gigantisk.
Samsung Galaxy S20 FE har en processor som är cirka 40 sekunder snabbare än rivalen.
Basmodellen av Poco X3 Pro har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB medans motståndaren också har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB hos sin grundmodell. Båda mobiltelefonerna kommer i flera olika varianter.
Det är väldigt vanligt att mobiltelefoner släpps i flera olika varianter och det som brukar skiljas åt är mängden RAM minne och mängden inbyggt minne. I övrigt är det oftast så att alla andra specifikationer är exakt lika. 
Poco X3 Pro har en selfie kamera på 20 Megapixlar (vidvinkel lins) och har även fyra kameralinser på baksidan och dessa är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. 
Samsung Galaxy S20 FE har en selfie kamera på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och det finns på baksidan tre kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) samt ytterligare en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator samt 3×optisk zoom.
När man tar bilder vid bra ljusförhållanden med huvudkamerorna ger de här två mobiltefonerna liknande resultat. En kvalitativ skillnad kan inte ses vid första anblicken. Det visar sig att mängden detaljer är ungefär densamma på båda smartphones.
X3 Pro tar lite sämre selfies under dagen än konkurrenten. Samsung Galaxy S20 FE tar överlag bilder med försumbart fler detaljer och mer exakta färger men i mörkare miljöer ser man en mindre kvalitetsförsämring när det gäller Samsung Galaxy S20 FE.
Både Xiaomi och Samsung satsar på  ljudkvaliteten och lade till stereoljud till sina smartphones. Det betyder att du kommer att ha samtalshögtalaren som en sekundär kanal, vilket ger ett bättre ljud. Detta är perfekt när man spelar mobilspel, tittar på streamad film eller på YouTube. 
Xiaomi Poco X3 Pro har ett batteri på 5160 mAh och har stöd för snabbladdning på 33W vilket innebär att batteriet kan laddas helt fullt på strax under en timme. Detta trots ett ovanligt stort batteri.
Samsung Galaxy S20 FE har ett mindre batteri på 4500 mAh och det batteriet har stöd för snabbladdning på 25W.
Xiaomis batteri har högre kapacitet än sin konkurrent och har visat att detta gör stor skillnad i praktiken. Enligt tester håller Xiaomi Poco X3 Pro igång en och en halv timme längre än sin motståndare på en laddning vilket är en stor fördel.
En Samsung Galaxy S20 FE kostar när det här inlägget skrivs 3990 kronor (4G versionen) och en Xiaomi Poco X3 Pro kostar 1990 kronor.
Poco X3 Pro har ett mer överkomligt pris vilket gör den här mobiltelefonen till ett mer ekonomiskt lönsamt alternativ.
Du kommer att spendera mer på Samsung Galaxy S20 FE och skillnaden hos de här båda mobilerna är inte alls särskilt stor. 
Samsy Galaxy S20 FE må komma med en AMOLED display (mer svärta i mörka färger), kameror med optisk bildstabilisering och teleobjektiv samt trådlös laddning men Poco X3 Pro kostar för tillfället ungefär halva priset jämfört med konkurrenten och man får trots detta en nästan lika bra upplevelse när man jämför mobilerna under daglig användning. Just nu kostar Poco X3 Pro ungefär lika mycket som en budgetmobil i mellansegmentet men man får en topp processor och en hel del andra uppgraderingar för det priset och det medför att åtminstone jag skulle välja den här mobiltelefonen framför en budgetmobil i mellansegmentet. Man får helt enkelt mer för sina pengar. Poco X3 Pro är den klara vinnaren i den här jämförelsen.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.