Apple iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro ser designmässigt anmärkningsvärt lik föregångaren iPhone 12 Pro förutom två viktiga skillnader. Nämligen den större kameramodulen och den mindre flärpen för selfiekameran. Flärpen är enligt Apple tjugo procent mindre vilket är bra men att den fortfarande har en flärp medför att mobiltefonen ser ut att vara en äldre modell från 2019. 
Displayen är stor med tunna ramar runt om och hållet en mycket hög kvalitet.
Den matta baksidan känns verkligen förstklassig, speciellt när man jämför den med glasbaksidan hos standard iPhone 13. Man får här ett stadigare grepp och bakstycket drar inte alls till sig fingeravtryck i samma utsträckning. Detta är en stor fördel.
En ram i rostfritt stål ger iPhone 13 Pro en rejäl tyngd. Den känns tyngre, mer solid och robust konstruerad och baksidan har en matt yta och finns i färgerna grafit, guld, silver eller Sierrablått.

Den här mobiltelefonen har en Super Retina AMOLED display på 6,1 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1170×2532 pixlar som ger en pixeltäthet på 460 PPI (pixlar per tum). Pixeltätheten är ett bra sätt att kunna bedöma en displays skärpa när man inte har möjlighet att titta på den personligen. 
iPhone 13 Pros display kan automatiskt växla mellan 10Hz och 120Hz, vilket ger en smidig upplevelse som anpassar sig till inte bara innehållet på displayen, utan också hur snabbt ditt finger sveper över glaset. Denna bilduppdaterings frekvens är en betydande uppgradering för Apple. Det ger en mjukare upplevelse än vi har sett på tidigare iPhone modeller. Det märks bäst när du spelar spel eller skrollar genom sociala medier eller menyer. En bilduppdaterings frekvens på 120 Hz är inget nytt för smartphones från andra mobiltillverkare men det här är äntligen första gången en iPhone har tillgång till samma teknik. Apple brukar sällan vara först eller tidig med ny teknik utan de brukar vänta i flera år innan tekniken når deras mobiltefoner.
Displayen är skyddad av vad Apple kallar Ceramic Shield, ett Corning tillverkat härdat glas som förmodligen är det bästa i branschen.
Den nya sexkärniga A15 Bionic processorn i kombination med ett RAM minne på 6 GB levererar tillsammans mer än tillräckligt med kraft för att driva de mest krävande apparna som finns  i Apples AppStore. 
Det existerar flera olika varianter av samma modell och basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB. Samtliga varianter har ett RAM minne på 6 GB och ett är på 256 GB, 512 GB och värsting varianten har ett inbyggt minne på otroliga 1 TB. Ingen av dessa varianter har plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand.
iPhone 13 Pro kommer med operativsystemet iOS 15 vilket är en systemversion som finns i alla Apples smartphones från 2015 och framåt.
Apple tillhandahåller mjukvaruuppdateringar under en längre tid än någon annan tillverkare och det är naturligtvis imponerande och något som är en stor fördel. Man kan förvänta sig minst fem år av system uppdateringar och säkerhetsuppdateringar men potentiellt så länge som sju år.
iPhone 13 Pro erbjuder också en fantastisk kameraupplevelse med en mångsidig uppsättning kameror som enkelt kan hantera fotografering både i dagsljus och i mörker.
Selfie kameran är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och på bakstycket av glas sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar. En lins är en vidvinkel lins, en lins är en telefotolins och den sista är en ultra vidvinkel lins.
Kamerorna har dubbel pixel PDAF, 3×optisk zoom samt dubbla LED blixtar.
iPhone 13 Pro och 13 Pro Max har de bästa kamerorna och bästa batteritiden av alla iPhone hitintills och erbjuder ett antal avancerade funktioner, som till exempel möjligheten att spela in ProRes-videor.
Batteritiden har förbättrats avsevärt tack vare ett större batterier och den effektivare A15 processorn. iPhone 13 Pro har en upp till 1,5 timme längre batteritid.
Batteriet är på 3095 mAh och har stöd för snabbladdning på 23W vilket medför att batteriet laddas femtio procent fullt på trettio minuter. Batteristorleken är ovanligt liten med dagens mått mätt och det är en nackdel. Alla konkurrenter har betydligt större batterier än så.
iPhone 13 Pro är en av de bästa mobiltelefonerna 2021, men den erbjuder inte tillräckligt för att rättfärdiga en uppgradering från en iPhone 12 Pro. 
En iPhone 13 Pro kostar från 12290 kronor så det är inte direkt en mobil med ett överkomligt pris men då får man ju också något av hög kvalitet. Smakar det så kostar det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?