Motorola Moto G200

Motorola Moto G200 5G är en prisvärd telefon med prestanda på flaggskeppsnivå som har presenterats den 18 November 2021 men som är planerad att lanseras den 15 Februari 2022.
Den här mobiltelefonen ska också lanseras här i Sverige vilket långt ifrån alla mobiltelefoner gör. Det finns många olika mobilmärken som aldrig når hit med sina produkter.
Motorola Moto G200 har en plastbaksida som gör att den känns lite billig, och ramarna runt  tunna men är knappast de tunnaste jag någonsin sett. Sidorna på telefonen är även de av plast. Det finns olika typer av plast och det existerar dyrare flaggskepps mobiler konstruerade av plast av hög kvalitet men plasten man har använt här är tyvärr inte av samma höga kvalitet och det är synd. 
Byggkvaliteten på telefonen är bra även om den inte känns lika premium som andra smartphones vilket delvis beror på att chassit är gjort av en billigare typ av plast.
Den bakre kameramodulen är nu mycket snyggare designad med en vertikal kolumn med tre linser. Den rektangulära kameramodulen fasar över vänster långsida på ett elegant sätt vilket förhöjer det estetiska intrycket av mobilen.
Fingeravtrycksläsaren sitter på telefonens högra sida, inbyggd i Powerknappen och den fungerar väldigt bra.

Motorola Moto G200 har en LCD display på 6,8 tum med 1080×2460 med 395 PPI (pixlar per tum). Bilduppdateringsfrekvensen är på 144 Hz.
Displayen är ljus och färgstark och den snabba uppdateringsfrekvensen lämpar sig väl för mobilspel särskilt i kombination med den snabba prestanda som erbjuds av flaggskepps processorn.
Den höga bilduppdaterings frekvensen medför att  mobilspel i synnerhet ger en smidiga och sömlös upplevelse. Du kan välja att ha den inställd på 60Hz för att spara batteri eller 144Hz om du vill ha en så silkeslen upplevelse som möjligt. Det finns också ett Auto-läge som använder AI för att bestämma vilken uppdateringsfrekvens som är bäst för uppgiften och automatiskt växla mellan dem.
Processorn som driver telefonen är en  Qualcomm Snapdragon 888 Plus processor på 2,99 GHz. Detta är en topp processor som precis har ersatts av Snapdragon 8 Gen 1. Men den är fortfarande relativt färsk och har gott om kraft samtidigt som den är väldigt effektiv.
En del personer tror felaktigt att alla mobiltelefoner ligger på exakt samma nivå vilket naturligtvis inte är korrekt tänkt. Jag har till exempel en kollega som tror just det och att skillnaden i pris beror på att den som kostar mindre är en äldre modell men med samma typ av prestanda. I verkligheten finns det flera olika kategorier av mobiltefoner för oss konsumenter att välja bland och det är därför viktigt att inte endast kolla på priset utan också undersöka vilka specifikationer och tekniska funktioner man får för sina pengar. Om man kan få topp prestanda till nästan samma kostnad varför då välja det sämre alternativet?
Den framåtriktade kameralinsen är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och det sitter tre kameralinser på baksidan av mobiltefonen. En kameralins på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kameralinserna har PDAF, Autofokus och dubbla LED blixtar.
Kamerorna kan leverera ganska bra resultat i bra ljus, med massor av detaljer och färger.
Operativsystemet är Android 11 och det rör sig om en hyfsat ren version av systemet vilket är en stor fördel bland annat eftersom det möjliggör snabba uppdateringar av operativsystemet. Det finns därmed helt enkelt inte mycket att optimera och kallibrera innan man skickar ut en eventuell uppdatering.
Motorola  G200 5G har ett stort batteri på 5000 mAh som Motorola hävdar kan klara upp till 1,5 dagar på en laddning vid lättare användning.
Den här telefonen är perfekt för dig som vill ha flaggskeppsprestanda till en överkomlig kostnad. Den kanske till och med förtjänar titeln "flaggskeppsdödare". Motorola Moto G200 erbju extremt mycket kraft och mjukvara men kan inte erbjuda samma typ av byggkvalitet eller kamerakvalitet som dess dyrare konkurrenter. När man vill äga en smartphone som ger så mycket som möjligt för pengarna får man vara beredd att kompromissa på grund av att mobiltillverkaren är tvungen att spara in på några punkter för att kunna nå den lägre prissättningen. Det är naturligtvis oerhört viktigt att tillverkaren har sparat in på rätt områden för att kunna ge en så bra produkt som möjligt utifrån produktions kostnaden. En Motorola Moto G200 kostar från 4990 kronor och det medför att den hamnar inom samma prisklass som OnePlus Nord 2 och Samsung Galaxy A52s 5G men båda dessa smartphones har en svagare processor och en lägre bilduppdaterings frekvens för att nämna några exempel. Jag skulle därför baserat på vad jag får för pengarna välja Motorola Moto G200 framför de andra två mobiltefonerna på grund av att jag därmed får mer för pengarna.
Beställ aldrig någonsin en ny smartphone på impuls utan att först läsa på om mobilen. Läs gärna och kolla upp prestandan innan du bestämmer dig för vilken mobiltefon du ska välja. 
När jag tänker skaffa en ny smartphone utgår jag alltid från min egen ekonomi och väljer bästa möjliga mobiltelefon inom den budget jag har råd att spendera. Att läsa på och jämföra olika alternativ blir ännu mer viktigt om man har ont om pengar för man vill ju undvika att ha en mobiltelefon med onödigt svag processor, dålig kamerakvalitet och litet batteri. Man vill åtminstone ha något som duger. Långt ifrån alla konsumenter har fattat det här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?