OnePlus Nord CE 2

Den senaste OnePlus mobilen är inte en helt ny enhet. Den är praktiskt taget identisk med Oppo Reno 7 SE om än med några invändiga uppgraderingar.
Den övergripande konstruktionen av telefonen känns en aning billigare än de specifikationer mobiltefonen har. Även om displayen skyddas av Gorilla Glass 5 har den en plastbaksida och även kanterna runt telefonen är konstruerade av plast. OnePlus Nord CE 2 har alltså generellt inte en premium design och en hel del av de mobiltefoner som hamnar inom samma kategori har en mer påkostad konstruktion.
På framsidan har telefonen en typisk hålkameradesign där kameran tar upp lagom mycket utrymme upptill i displayens överdel. Den övre ramen är ganska tunn men den nedre ramen är åt det tjockare hållet och därför liknar denna smartphone mer på en budgetsmobil än en budgetmobil i mellansegmentet.
Den bakre panelen kröker sig runt kameramodulen vilket medför att modulen blir en del av telefonen snarare än en separat del.
Fingeravtryckssensorn under displayens yta är pålitliga och ganska snabb.
Telefonen har ett hörlursuttag men saknar tyvärr stereo högtalare.

OnePlus Nord CE 2 presenteras som en nedbantad  version av förra årets OnePlus Nord 2, där "CE" i namnet står för "Core Edition". Med andra ord är det här en modell som fokuserar på det väsentliga hos en modern smartphone. Man kompromissar med funktioner och specifikationer för att få en ändå billigare mobil men med målet att fortfarande ge konsumenten en duglig smartphone.
Displayen är en AMOLED display på 6,4 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 409 PPI (pixlar per tum).
När det gäller bildkvalitet är displayen för det mesta bra. Man får fördelarna med en AMOLED display, det vill säga rejält svarta färger och hög kontrast.
OnePlus har valt MediaTek Dimensity 900 processorn till mobilen och parat ihop den  med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och 128 GB inbyggt minne. Det finns också plats för ett minneskort ifall man skulle vilja utöka den i efterhand och det är ibland en fördel.
Dimensity 900 erbjuder respektabel prestanda vid daglig användning. Att öppna och scrolla igenom appar är för det mesta en snabb och smidig upplevelse.
Man kommer kunna spela mobilspel utan större problem. Upplevelsen kommer inte att matcha den hos en flaggskepps mobil men för mer avslappnade mobilspelare kommer det att göra jobbet. Processorn är en budgetprocessor i mellansegmentet så man får ju det man betalar för helt enkelt.
Operativsystemet är Android 11 men med skinnet OcygenOS 11 som ett anpassat lager över det hela. Många mobiltillverkare använder Android som grund men lägger till egna funktioner och upplägg som ett sätt att sticka ut i konkurrensen. Jag personligen föredrar ett mer rent operativsystem som är precis som Google har tänkt sig. Som de flesta väl känner till vid det här laget är det just Google som äger systemet Android.
Den framåtriktade kameralinsen är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan av plast sitter ytterligare tre kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Färgåtergivningen från dessa kameralinsen är vanligtvis bra men när den missar missar den med stor marginal.
Jag skulle inte rekommendera OnePlus Nord CE 2 till en person som har höga krav på bildkvalitet men om man bara planerar att ta några bilder lite emellanåt kommer den att göra ett tillräckligt bra jobb.
Batteriet är på 4500 mAh har stöd för snabbladdning på 65W vilket OnePlus hävdar kommer att ladda mobiltelefonen från tom till full laddning på bara trettiotvå minuter.
Mobiltillverkaren OnePlus har förändrats mycket. Varumärket började ursprungligen med att släppa en flaggskeppstelefon om året som såldes till ett betydligt lägre pris än sina mer etablerade konkurrenter. På grund av att deras mobiltefoners prissättning har ökat varje år ligger de nu nästan i samma prisklass som likvärdiga smartphones och därmed förlorar man den stora anledningen till att beställa en mobiltelefon från OnePlus.
En OnePlus Nord CE 2 kostar från 3990 kronor och på grund av att priset är så pass högt kan det löna sig att istället beställa vanliga OnePlus Nord 2 som dels har bättre prestanda och material men utan att ha en speciellt stor prisskillnad. En OnePlus Nord 2 kostar 4490 kronor. Alltså endast 491 kronor mer än den nya modellen och därmed lönar det sig att lägga det där lilla extra för att få något som är bättre. Det är på det sättet jag själv väljer ut mina egna mobiltefoner. Jag kollar upp hur mycket jag har råd att investera och väljer därefter bästa möjliga mobiltelefon inom den prisklassen. Jag jämför priser, funktioner och specifikationer för att kunna välja en så bra mobil som möjligt. Jag beställer definitivt inte en mobiltefon mer eller mindre på impuls och jag tycker definitivt inte att du heller ska göra så.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?