Samsung Galaxy S22

Nyligen presenterade Samsung Galaxy S22 bygger vidare på framgången med Samsung Galaxy S21 men det är inte ett stort steg framåt för Samsungs smartphones.
Om du har sett en Samsung Galaxy S21 har du i princip sett den här nya mobiltefonen. Båda telefonerna använder samma design, med den tredubbla bakre kamerauppsättningen i en kameramodul som lindar modulen över telefonens vänstra långsida. Det ser fortfarande nästan ut som att kameramodulen är en del av ramen, men det finns mindre kontinuitet mellan de två elementen än på de tidigare modellerna.
Designen är likartad men Samsung har gått tillbaka till att använda en glasbaksida på Samsung Galaxy S22, snarare än att ha en plastbaksida som hos Samsung Galaxy S21. Den nya modellen kommer med Corning Gorilla Glass Victus Plus på fram och baksidan. Vilket bör förbättra tåligheten mot fall och repor.
Under displayens yta sitter en fingeravtrycksläsare vilken låser upp mobilen snabbt och korrekt varje gång.
Displayen är fortfarande ganska stor även om storleken har minskat något för att kunna erbjuda en mer kompakt konstruktion.
Vi har nått en punkt där Samsung har gått bort från böjda display kanter hos sina standard modeller. 
Telefonen har stereo högtalare med 32 bitars ljud på 384 kHz men saknar i vanlig ordning ett hörlursuttag.
Här finns som förväntat från en flaggskepps mobil en IP-68 Certifiering som innebär att mobilen klarar av att ligga på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Samsung Galaxy S22 Ultra kommer i ett urval av fyra olika färger kallade Burgundy, Green, Phantom White och Phantom Black.

Displayen är en AMOLED display på 6,1 tum med bildförhållandet 19:5 och den har 1080×2340 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 425 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas Victus Plus och har en bilduppdaterings frekvens på 120 Hz.
Den adaptiva bild uppdateringsfrekvensen kommer automatiskt att ställa in sig själv enligt den aktuella arbetsuppgift mobiltefonen används till för tillfället.
Med ljusa färger och tydliga, skarpa detaljer ser displayen fantastisk ut. Den kommer att vara bra för allt från att titta på streamad film, spela mobilspel och fotoredigering.
Under chassit sitter en åttakärnig Exynos 2200 processor som har tillverkats av Samsung själva. Tyvärr får vi i Sverige nöja oss med denna medans Sydkorea, USA och eventuellt några andra länder får varianten med Snapdragon 8 Gen 1 som är en aning bättre. Denna processor är lite mer kraftfull och är mer energieffektiv. Exynos processorn är dock ingen snigel och klarar av större appar och mer krävande mobilspel som Call Of Duty Mobile, Cyber HunterPUBG New State och Genshin Impact.
Grundmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB medans den bättre varianten har samma mängd RAM minne men ett internminne på 256 GB. Ingen av dessa varianter har plats för ett minneskort så minneskapaciteten är inte möjlig att utöka i efterhand.
Den främre kameralinsen är på 10 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 10 Megapixlar (telefoto lins) samt en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbla pixel PDAF, optisk bildstabilisator och 3×Optisk Zoom.
Samsung har särskilt förbättrat kamerainställningarna jämfört med föregående modell. Till att börja med har kamerorna ett bättre nattläge som nu fungerar vid både fotografering och video samt ett förbättrat porträttläge. 
Samsung Galaxy S22 har ett mindre batteri än sin föregångare och man ser en minskning från 4000 mAh till 3700 mAh vilket är en nackdel.
Batteriet har snabbladdning på 25W och snabb trådlös laddning på 15W.
Samsung Galaxy S22 är en trevlig smartphone som packar allt du kan behöva i en kompakt och snygg enhet. Displayen är fantastisk, processorn är kraftfull och kameran tar utmärkta bilder av högsta kvalitet men smakar det så kostar det. En Samsung Galaxy S22 kostar från 9690 kronor och ifall man vill spara en slant men ändå absolut vill äga en toppmobil från Samsung kan man istället välja fjolårets Samsung Galaxy S21 som i nuläget kostar 7490 kronor. Om man väntar lite till kan man förmodligen få den äldre modellen ännu billigare och då den färska modellen endast är en mindre uppgradering kan det vara en kompromiss väl värd att ta. Det rör sig trots allt om en skillnad på 2200 kronor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.