Badlanders

Mobilspelet Badlanders hämtar mycket inspiration från det populära PC spelet Escape from Tarkov. Det finns i huvudsak en twist på den populära Battle Royale genren, där fokus ligger mer på plundring än överlevnad. Spelare spawner på en karta med upp till tjugofyra andra spelare och upplägget är till viss del det samma som hos Battle Royale spelen. Man letar efter byte och slåss mot fiender. Med några minuters mellanrum öppnas flyktpunkter runt kartan och spelarna måste ta sig till en på ett säkert sätt innan speltiden har tagit slut. Om man lyckas fly kan man få med sig allt sitt byte. Spelaren kan använda bytet för sig själv eller så kan man byta ut det mot kontanter på den virtuella marknaden.
Tanken på att ha en virtuell marknadsplats där du kan sälja och byta byte är mycket lovande. Allt du hittar i spelet är värt något, vilket ger ett helt nytt perspektiv till spelet. Istället för att endast leta efter vapen som är användbara under matchen letar man också efter värdefulla saker som man kan sälja vidare för stora pengar. I slutändan är att tjäna pengar i spelet ett av huvudsyftena med att spela spelet.

Man kan spela ensam eller sätta samman ett litet team på tre spelare. Så Badlanders fungerar utmärkt ifall man vill ha ett mobilspel man vill spela ihop med kompisar. Det är alltid roligt att spela ihop med människor som man känner. Det är ett utmärkt sätt att umgås tillsammans oavsett ifall man befinner sig på samma plats eller inte.
Spelare får välja mellan tre spelkaraktärer vardera av manligt eller kvinnligt kön. Det finns alltså totalt sex karaktärer att välja bland och det känns ärligt talat alldeles för lite. Många spel har betydligt fler att välja bland så det är en mindre nackdel. Valfriheten blir inte särskilt stor och det faktum att en del av de eventuella motståndare man stöter på under en match ser ut exakt som en själv vilket känns en aning trist.
Spring, smyg, hoppa och skjut dig fram för att döda fiender och ta dig till segern. Du kan plundra olika vapen och annat i byggnader och även plundra en fiendelåda efter att ha dödat en fiende. Det finns en möjlighet att ställa in om man vill spela i first person eller third person läge men som standard är det third person som är aktuellt.
Spelaren måste som sagt nå en av flera angivna evakueringspunkter på banan medan man tävlar mot andra spelare. Man slåss om ett överflöd av föremål och utrustningar.
Man kan bara behålla en begränsad mängd av samma typ av saker, så se till att hantera ditt lager väl. Det är bättre att byta ut saker som ligger på en lägre nivå och behålla föremål på en högre nivå eftersom de är mer värda. Hittar man en nivå 3 ryggsäck så finns det mer utrymme för att lagra fler föremål där.
I början av varje spelomgång projiceras din valda spelkaraktär ut på en slumpvis valda område på banan och det blir inte som i battle royale spel att man hoppar fallskärm ner på banan. Spelaren har möjlighet att välja om man vill starta utan något föremål eller att redan bära vapen för att kunna skjuta tillbaka direkt i de situationer där man blir attackerad redan innan man hittat något vapen. 
Tjugofyra motspelare är ett helt okej antal när man tänker på att banorna inte är så stora men när jag brukar spela hände det ofta att jag spelade med mycket färre personer vilket resulterade i uppriktigt sagt något tråkiga spelomgångar. Man kan faktiskt spela igenom en hel spelomgång utan att överhuvudtaget träffa på någon annan spelare.
Därmed uppstår en situation där man helt enkelt bara försöker att samla på sig så mycket bra byte som möjligt innan tiden tar slut och den extra spänningen av att också ha motståndare att slåss mot försvinner. Spelutvecklaren NetEase borde på grund av att Badlanders inte ännu har blivit så populärt (spelet har laddats ner strax över en miljon gånger) slänga in fler boots för att på så sätt förhöja spelupplevelsen en aning. Naturligtvis blir striderna inte lika intensiva som när man spelar mot riktiga spelare men det ger en ökad spänningsnivå.
Om din spelkaraktär trots allt blir dödad kommer du att förlora allt byte du har samlat på dig och om du lyckas fly innan tidräknaren har räknat ner kommer du att behålla allt loot du har samlat in. Dessa redskap och vapen kan mellan spelomgångarna sedan modifieras på en mängd olika sätt för att passa spelarens behov.
Som nämndes i början ligger Badlanders fokus mer på att samla byte än på att eliminera motståndare, vilket gör att man kan fullfölja matchen även utan att döda någon. I slutet av spelet beräknar systemet värdet på de föremål man har plockat på sig och  sedan kan man sälja, byta eller modifiera bytet med möjlighet att auktionera ut vapen och utrustningar man inte själv vill behålla.
När det gäller grafiken ligger den på en hyfsat bra nivå med gott om detaljer och jag gillar den grafiska stil man har valt att använda här. Hur ett spel ser ut är en viktig del av själva spelupplevelsen och jag personligen föredrar att spela mobilspel med en fin grafik. Med detta sagt vill jag bara poängtera att Badlanders inte är det mobilspel med den absolut bästa grafiken men den hamnar på en mer än godkänd nivå.
Själv spelar jag nästan dagligen PUBG: New State men det är alltid bra med variation så emellanåt spelar jag även bland annat Badlanders. Jag önskar bara att det här spelet fick fler aktiva spelare så att den redan spännande spelupplevelsen förhöjs ytterligare och att spelet blir mer som det faktiskt var tänkt. 
Badlanders är helt klart värt att ladda ner och testa som ett alternativ till de mer populära mobilspelen som finns där ute. Det lanseras så otroligt många nya spel varje år så antalet personer som spelar räcker helt enkelt inte till för att samtliga spel ska ha tillräckligt många aktiva, regelbundet återkommande spelare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.