Sony Xperia Pro-I

Sony Xperia Pro-I är ett utmärkt alternativ ifall du vill ha en mobiltelefon med professionella verktyg för video och fotografering.
Den är Sonys senaste professionella smartphone för bildbehandling.
Det är svårt att inte lägga märke till telefonens ovanliga dimensioner. Formen beror på displayens avlånga bildförhållande på 21:9 som är lite mer avlångt än hos displayerna på konkurrerande mobiler. Det finns en liten haka under och en lätt panna ovanför displayen vilket innebär att den ser lite omodern ut.
Ramen runt telefonens kanter är av blästrad metall, med en rejäl avfasning runt fram och baksidan mellan två glasytor. Sony Xperia Pro-I har Gorilla Glass Victus på framsidan och Gorilla Glass 6 på baksidan.
Mobiltelefonen känns bra i handen tack vare det mjuka, matta svarta glaset på baksidan.
Det finns en fysisk fingeravtrycksläsare på höger långsida och det fungerar bra och låser upp mobilen snabbt och korrekt nästan varje gång.
På överkanten av Xperia Pro-I sitter ett hörlurs uttag medans en USB-C-port finns längst ner på telefonens underkant.
Sony såg till att Xperia Pro-I har en IP65/68 Certifiering för skydd mot damm och vatten. Man kan tappa den i cirka 1,5 meter djupt vatten och låta den ligga kvar där i 30 minuter utan att oroa sig för skador.

Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med 1644×3840 pixlar och
med en pixeltäthet på 643 PPI (pixlar per tum) är den bland de skarpaste displayerna av alla smartphones. Displayens bilduppdaterings frekvens på upp till 120 Hz medför att man får en smidig och mjuk upplevelse när man bläddrar i menyer, skrollar på sidor på internet och spelar mobilspel. Det är en fantastisk display som erbjuder bra ljusstyrka och imponerande färgåtergivning.
Sony erbjuder endast en version av Sony Pro-I. Den kommer med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB lagring såväl som alla andra toppspecifikationer man kan förvänta sig att hitta hos en flaggskepps mobil i den här prisklassen.
Prestandan hos denna flaggskepps mobil är oklanderligt med en absolut topp processor under chassit som gör att allt går som en bris. Den åttakörnigs Snapdragon 888 processorn har i år ersatts av Snapdragon 8 Gen 1 men fjolårets topp processor är ärligt talat fortfarande extremt kraftfull och effektiv. 
Den fotografiska karaktären hos Xperia Pro-I antyds starkt av den signaturformade kamera knappen och den separata videoinspelningsknappen placerade på telefonens högra sida långsida.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och det sitter fyra kameralinser på baksidan. En på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (telefoto lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en 0,3 TOF 3D djupsensor. Kamerorna har Carl Zeiss optik.
Den superexakta och snabba autofokus funktionen fungerar hela tiden, så alla dina bilder är i perfekt fokus.
När man använder Sony Xperia Pro-I som en riktig kamera blir bilder man tar oftast fantastiska men det krävs att fotografen behöver investera lite tid både före och efter varje tagen bild om man vill få ett så optimalt resultat som möjligt. Detta är ingen telefon som man bara kan sikta och skjuta för att få en hyfsat fin bild. Man behöver ha mer kunskap om fotografering när man använder den här mobiltelefonen.
Resultatet blir mestadels neutrala och naturliga bilder med generellt verklighetstrogna färger. Detaljerna är bra för det mesta.
Med ett 4500 mAh batteri under chassit och mestadels blandad användning klarar Sony Xperia Pro-I  vanligtvis en dag på en laddning. Med blandad användning menar jag att man ringer ett par samtal, surfar på nätet och tar några bilder för att ge några exempel. Ifall man istället spelar tekniskt krävande mobilspel och tar ett flertal bilder töms batteriet betydligt fortare. 
Sony Xperia Pro-I är en väldigt dyr toppmobil och den är väldigt nichad så den kommer sannolikt inte att säljas i allt för många exemplar men för rätt person är den en ultimat följeslagare. Den passar utmärkt för professionella bloggare, vloggare och YouTubers.
Priset hamnar på 17 990 kronor så den har inte direkt ett överkomligt pris.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?