Black Shark 5 Pro

Gaming mobilen Black Shark 5 Pro är en flaggskeppsmobil rakt igenom.
Denna smartphone har en spelcentrerad design som är ganska tydlig men också väldigt snygg. Beläggningen på baksidan är särskilt behaglig vid beröring.
Dess satinbehandlade baksida är etsad med rutnät samtidigt som den har gott om RGB ljus och under olika ljusförhållanden blänker glaspanelen på ett elegant och subtilt sätt.
Det sitter en upphöjd rektangulär kameramodul i övre vänstra hörnet på baksidan.
En gaming mobil behöver naturligtvis en stor, skarp display så det finns också i det här fallet.
Volymreglaget sitter på vänster långsida medan Powerknappen och fingeravtrycksläsaren sitter på höger långsida. USB-C porten är placerad på exakt på samma plats som den är på alla andra mobiltelefoner. Nämligen i mobilens underkant.
Black Shark 5 Pro har stereohögtalare med DTS och Cirrus Logic-teknik för att förbättra ljudkvaliteten. Den har också tre aktiva brusreducerande mikrofoner för tydligast möjliga inspelning av användarens röst vilket behövs både när man spelar in gaming videos och när man pratar med sina medspelare.
Denna mobiltefone har också ett vätskekylningssystem som kallas Anti gravity Dual VC Liquid Cooling.

På framsidan finns en AMOLED display på 6,67 tum med en bilduppdaterings frekvens på upp till 144Hz.
Displayen har 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 395 PPI (pixlar per tum) vilket medför att den har en mer än godkänd skarphet. Bildförhållandet är 20:9 så displayen är mer långsmal än vad som var vanligt för flera år sedan.
Som är fallet med de flesta gaming mobiler är Xiaomi Black Shark 5 Pros prestandastyrka dess främsta försäljningsargument, eftersom detta säkerställer att den kan köra de mest tekniskt krävande mobilspelen på sina högsta grafikinställningar utan problem. I hjärtat av mobiltelefonem sitter en Snapdragon 8 Gen 1 processor på 3 GHz som stöds av ett RAM minne från 8 GB.  En kombination som enligt min erfarenhet levererar enastående spelprestanda. Grundmodellen har alltså ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB men det finns andra varianter med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB eller ett RAM minne på 12 GB samt ett internminne på 512 GB. Det finns ingen plats för ett minneskort så den minnesmängd man får från början måste man klara sig med resten av mobiltelefonens livslängd.
Det är viktigt att känna till att de flesta mobiler finns i flera olika varianter där mängden RAM minne och inbyggt minne kan variera. 
Den utan tvekan mest fördelaktiga funktionen är de magnetiska avtryckarknapparna på sidan av telefonen. Med en klickning på det vänstra och högra reglaget dyker två fysiska knappar upp från mobilens chassi. Knapparna kan ställas in till praktiskt taget vilken funktion som helst. Det inkluderar kontroller under gaming som att sikta, ladda om, hoppa eller croucha. Men även icke spelrelaterade funktioner som  som en kamera avtryckare, ta en skärmdump eller öppna en specifik app.
Det är osannolikt att en person som skaffar den här mobiltelefonen förväntar sig den allra högsta kamerakvaliteten men nuförtiden är det viktigt att alla smartphones kommer med en anständig uppsättning kameralinser. Kamerorna kommer att duga för att ta bilder för att ladda upp på sociala medier, skanna dokument eller ta en enstaka selfie.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Makrolins på 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, autofokus och en LED blixt.
Black Shark 5 Pro är en smartphone med mycket bra sammantagen prestanda. Den har en färsk topp processor, för övrigt samma processor som sitter i flertalet av årets absoluta flaggskepps mobiler. Dessutom har den ett anständig 4650 mAh batteri med stöd för snabbladdning på 120W, en fantastisk display samt unika funktioner.  
Batteriet kan ladda från noll till fullt på bara 15 minuter.
Black Shark 5 Pro har ett batteribypass läge som medför att man när man spelar mobilspel medans mobilen är ansluten till en laddare inte förbrukar ström från själva batteriet. Strömmen från laddaren driver alltså endast mobiltefonen utan att samtidigt tömma batteriet.
Ett eventuellt svenskt pris är när detta inlägg publiceras inte känt men utomlands kostar den från 600 Euro vilket motsvarar ungefär 6500 kronor exklusive svensk moms. Black Shark blir därmed inte direkt en billig smartphone och det faktum att den är så nichad mot mobilspelande gör att den sannolikt inte ens kommer att säljas officiellt här i landet. 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?