iQoo 9 Pro

Om du har ungefär samma kunskap som majoriteten i Sverige har du förmodligen aldrig har hört talas om iQOO. Det är ett dotterbolag till Vivo som är ett av de många företag som tillhör BBK Electronics (som också inkluderar OnePlus, Oppo och Realme).
Den har en 3D Ultrasonic fingeravtrycksläsare placerad under displayens yta.
En aluminiumram håller ihop telefonen. Ramen har en greppvänlig matt finish samtidigt som den är tunn runt långsidorna och tjock och platt upptill och nedtill.
Baksidan av telefonen har en stor kameramodul som sträcker sig över telefonens bredd uppe i övre delen.
Baksidan har trefärgade ränder och den vita delen av glaset är matt och sval vid beröring, medan den randiga delen har en annan textur som är mer greppvänlig och något upphöjd från bakstycket.
I övre kanten sitter en IR-blaster och en mikrofon samt SIM-kortsfacket  USB Typ C porten och en högtalargrill ligger placerad på undersidan. Den strukturerade blå Powerknappen och volymreglaget finns på höger långsida.
Iqoo 9 Pro har stereohögtalare som ger precis tillräckligt högt ljud för att duga för mediakonsumtion.

Denna smartphone har en AMOLED display på 6,78 tum med bildförhållandet 20:9 och det innebär att den är mer långsmal än vad mobiltelefoner från tio år tillbaka hade. Den har 1440×3200 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 518 PPI (pixlar per tum).
Displayen är klar och ger rika färger, även när den används i direkt solljus.
Telefonens display har en bilduppdaterings frekvens på upp till 120Hz, även om man kan ställa ner den till standarden på 60Hz för att öka batteritiden.
Den inre delen av iQOO 9 Pro är ganska imponerande. Den kommer med en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 1 processor tillsammans med ett RAM minne på 8 eller 12 GB och ett internminne på 256 GB. 
Denna smartphone kommer med den senaste flaggskepps processorn från Qualcomm så det här är följdaktligen en av världens mest kraftfulla mobiltefoner.
Den dagliga prestandan för iQoo 9 Pro är stabil. Det kan enkelt utföra de flesta uppgifter som exempelvis kolla in sociala medier, titta på YouTube videor eller streamad film och surfa på nätet utan fördröjning.
Den kan också hantera några ganska krävande spel som Call of Duty Mobile, PUBG:New State, Fortnite och Apex Legends Mobile vilka körs smidigt även inställda på de högsta grafikinställningarna.
Selfie kameran i fronten är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 16 Megapixlar (telefoto lins) samt en kameralins på 50 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, gimbal optisk bildstabilisator, optisk bildstabilisator, 2.5 optisk zoom, autofokus och dubbla LED blixtar.
Den här telefonen kan ta mycket fina bilder  även några som skulle imponera på dig. Det är bara det att du behöver lära dig kameran och dess inställningar för att få bästa resultat. Det här är inte en mobiltelefon du tar upp bara för att ta snabba bilder direkt genom att endast trycka in avtryckaren. 
Operativsystemet är Android 12 med tillverkarens egna skinn Funtouch 12 som ett lager ovanpå systemet från Google.
iQOO 9 Pro har ett 4700 mAh batteri som stöder snabbladdning på 120W och trådlös laddning på 50W. Batteriet är uppdelat i två celler, och de laddas oberoende av varandra för att uppnå de annonserade laddningstiderna.
Prismässigt hamnar den här flaggskepps mobilen på från 760 dollar vilket motsvarar ungefär 7450 kronor exklusive moms. Nu är det naturligtvis så att den här mobiltelefonen inte säljs officiellt här i Sverige så ifall man vill ha ett eget exemplar blir man tvungen att importera den och därmed skulle priset gå upp ytterligare några steg. iQOO 9 Pro är alltså inte direkt någon billig smartphone men den hamnar på samma nivå som de allra bästa och mest påkostade flaggskepps mobilerna idag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?