Mobiltelefonens kameror förklarad.

Kameratekniken i dagens smartphones har utvecklats exceptionellt. Kamerakvaliteten hos moderna smartphones är nu på gränsen till att konkurrera med dyrare digitalkameror. Dessutom är det inte ovanligt att mobiltefoner har flera kameralinser med olika funktioner och det är inte heller ovanligt att de har totalt fyra kameralinser eller fler.
Nu kan en bra bild tas genom att bara rikta kameralinserna i rätt riktning och trycka på en  knapp. Och i många fall kommer det fotot att ha bättre fokus, mer exakt färg och en exponering som balanserar ljus och skuggor även i utmanande, mörkare miljöer. 
Det existerar också mobiler med väldigt avancerade inställningar att använda sig av för den mer kunniga fotografen.
2021 blev smartphones med flera kameralinser mainstream. Förbättrad sensorstorlek och upplösning gör att fotografen kan fånga fler detaljer och återge bilder exakt under komplexa ljusförhållanden. Funktionen artificiell intelligens (AI) har blivit mer vanligt förekommande vilket har lett till många förbättrade aspekter när det gäller bildbehandling.
Nu förlitar sig modern telefonfotografering på att använda flera olika typer av kameralinser och sedan kombinera dessa bilder med programvara till den slutliga bilden du ser på din display. Den roll som en telefotolins spelar i denna process är avståndet.
I grund och botten innebär detta att telefotolinsen hjälper till att ta bilder av saker som är längre bort, utan att behöva använda sig av digitala knep för att zooma in. Ju mer optisk zoom ett objektiv har desto högre kvalitet kan fotona få.

Vidvinkel och ultra vidvinkel linser passar helt enkelt in mer i bilden, oavsett om det är ett svepande landskap eller en rad vänners ansikten. De motsvarar att ta ett par steg tillbaka med en vanlig kamera så att du får in mer i bilden. En ultra vidvinkel lins låter dig förstås ta mer figurativa steg tillbaka. Vissa telefoner är också utrustade med vidvinkel lins eller ultravid lins på framsidan för bättre gruppselfies.
Flera smartphones har en sensor dedikerad för att ta monokroma bilder. Den verkliga fördelen med svartvita bilder är skärpan, vilket är anledningen till att vissa fotografer föredrar bilder utan färg. Moderna mobiltelefoner är smarta nog att blanda den skärpan med information som kommer genom färgsensorer för att producera en bild som teoretiskt sett är mer exakt upplyst.
Om du hittar en mobiltelefon med en djupsensor är den designad för att göra precis det. Känna av djup. Detta innebär oskärpa i professionell stil kallad bokeh effekt och bättre förstärkt verklighetsåtergivning, antingen genom den främre eller bakre kameran. 
Generellt sett, ju fler Megapixlar du har desto bättre. Om din mobils kameror har många Megapixlar kan du zooma in eller beskära bilden utan att oroa dig för att den blir grynig och oskarp. Det är dock mer som påverkar kvaliteten på fotona än bara siffror och det är fullt möjligt att få ett bättre foto från en 12 Megapixlars kameralins än från en på 20 Megapixlar.
Bländaren anger hur mycket ljus ett objektiv släpper in, och det uttrycks f/2.0, f/2.8 och så vidare. Ju mindre siffra desto större bländare och desto mer ljus kommer in, så om du vill ha riktigt bra prestanda i svagt ljus utan blixt vill du ha den lägsta siffran hos bländaren du kan.
Bildstabilisering (OIS) förhindrar i allmänhet att bilderna blir suddiga och att videor tagna under rörelse inte blir skakiga. Denna teknik använder de rörliga linselementen och en gyroskopsensor. OIS bedömmer kamerarörelserna med hjälp av gyroskopsensorn för att motverka rörelsen genom att flytta linsmodulen i sidled eller upp och ned. Denna funktion är mycket användbar men finns oftast inte hos billigare mobiltefoner.
Autofokus är en funktion som ibland finns hos lite dyrare mobilers kameror och som gör att de kan fokusera korrekt på ett motiv. Det förbättrar kvaliteten på fotot jämfört med kameror med fast fokus och möjliggör närbilder (eller ännu närmare makrobilder).
Mobiltelefoner använder passiv autofokus med kontrastmätning. Det betyder att kameran behöver kontrast för att fokusera och har problem med att fokusera på en tom vägg eller i svagt ljus.
När det gäller fotografering i svagt ljus misslyckas de flesta av smartphonekamerorna. I en sådan situation kan en LED blixt hjälpa till att belysa motivet i mörkare miljöer.
Det är idag på modet att ta bilder med bokeh effekt.
Bokeh definieras som "effekten av en mjuk ofokuserad bakgrund som du får när du fotograferar ett motiv med ett snabbt objektiv, med den största bländaren som exempelvis f/2.8 eller bredare." Den effekten får hjälp av en djupsensor för att göra att det närmaste området runt objektet ser naturligt ut.  Enkelt uttryckt är bokeh den tilltalande eller estetiska kvaliteten på oskärpa i ett fotografi.
Det finns mycket att tänka igenom innan man bestämmer sig för vilken mobiltefon man ska skaffa sig och om man är en person som har lite högre krav på sin mobils kamerasystem bör man åtminstone satsa på att beställa en budgetmobil i övre mellansegmentet. Billigare mobiltefoner har ytterst sällan väldigt bra kamerakvalitet och en tumregel är att ju billigare mobil man väljer ju sämre kamerakvalitet.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?