ZTE Axon 40 Ultra

Flaggskepps mobilen  ZTE Axon 40 Ultra har en otroligt förstklassig design, med tunna ramar runt den högkvalitativa displayen och kanter av metall.
Den bakre panelen på telefonen är gjord av glas med en frostad finishen som är superhal men inte drar till sig fingeravtryck eller smuts.
Tre kameralinser är uppradade på baksidans vänstra övre sida och varje kameralins har en överdimensionerad ring som sticker ut från chassit. 
Den förstklassiga designen och mobiltelefonens byggkvalitet gör att den ligger utmärkt i handen.
Framsidan domineras helt av den stora displayen med böjda långsidor på båda sidor och smala ramar på ovan och undersidan.
Det sitter en dold kameralins under displayes yta och det krävs verkligen att man anstränger sig för att se den.
Telefonen har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz. Ljudet från ZTE Axon 40 Ultra är väldigt bra och håller likt resten av mobiltelefonen en högkvalitativ nivå.
Under displayens yta sitter förutom den ensamma främre kamera en optisk fingeravtrycksläsare som låser upp mobilen snabbt och korrekt nästan varje gång.

Displayen är en AMOLED display på 6,8 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1116×2480 pixlar och en pixeltäthet på 400 PPI (pixlar per tum). En så här stor display indikerar tydligt att den lätt kan användas som en multimedia mobil. Den fungerar för att titta på streamad film, titta på YouTube, spela mobilspel och läsa artiklar på nätet. Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 1 processor på 3 GHz vilket är årets (2022) absoluta topp processor. Det rör sig med andra ord om en extrem kraftfull processor som med lätthet klarar av de mest krävande mobilspelen utan några som helst problem. Axon 40 Ultra hanterar krävande spel som Call Of Duty Mobile, Genshin Impact, PUBG:New State  och  Apex Legends  på ett bra sätt. 
Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men som så ofta existerar fler varianter av samma smartphone.
Den detaljen är naturligtvis viktig att känna till för att på så sätt undvika rena felköp. Att en smartphone ser ut att vara billigare i en annan butik behöver inte alltid stämma överens med verkligheten. Den billigare mobilen kan helt enkelt vara en något sämre modell när det gäller prestandan. 
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på 64 Megapixlar, 64 Megapixlar (periskop telefoto lins) och ytterligare en kameralins på 64 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, läser autofokus, optisk bildstabilisator, 3.5× optisk zoom samt dubbla LED blixtar.
De bakre kamerorna hos ZTE Axon 40 Ultra är fullt kapabla att ta ganska anständiga bilder. De borde producera skarpa bilder i många olika situationer men utan att hamna på den allra högsta nivån. Den dolda innovativa framåtriktade kameralinen kan inte riktigt konkurrera med de som sitter i en del av budgetmobilerna i övre mellansegmentet eller i vissa flaggskepps mobiler.
Det stora batteriet på 5000 mAh kan laddas med 80W snabbladdning. Batteriet är stort på papperet, men påverkas negativt av den skarpa, tydliga displayen och den kraftfulla processorn vilka gör att batteriet töms relativt snabbt. Det här är dock en smartphone som kommer att klara en hel dags användning. Men som inte riktigt klarar av två dagar på en laddning. 
Det existerar betydligt fler mobilmärken och mobiltillverkare än vad många människor här i Sverige känner till och ZTE är ett av dessa märken. Sådan okunskap är förstås väldigt trist eftersom man därmed missar många intressanta alternativ som till exempel ZTE Axon 40 Ultra. 
Se till att vara en medveten mobilköpare och lär dig också hur man väljer rätt mobiltefon.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?