Sony Xperia 1 IV

Flaggskeppet Sony Xperia 1 IV är byggt för innehållskonsumenter och innehållsskapare. Oavsett om man tar bilder, spelar in video eller streamar mobilspel till tittare över hela världen blir resultatet fantastiskt. 
Både fram och baksidan är täckta av Gorilla Glass Victus vilket är ett skyddsglas som är utformat för att hålla repor borta. Baksidan med en matt finish har en tydlig, lodrät liggande kameramodul i det övre vänstra hörnet. 
De plana kanterna runt telefonen är av metall och metallchassit ger en extra premium känsla.
Volymkontrollknappen och Powerknappen  komplett med en inbäddad fingeravtrycksläsare sitter på högre långsida. Det finns också en dedikerad kameraknapp samt ett hörlursuttag på undersidan av mobilen.
Det här är en smalare mobiltelefon så den är mycket enkel att hålla i handen och den slinker lätt ner i en ficka.
Ljudet är utmärkt både från stereo högtalarna och i de hörlurar man pluggar in. Det finns 24 bitars ljud på 192kHz och mobiltelefonen har ett Dynamiskt vibrationssystem som förhöjer upplevelsen vid till exempel mobilspelande.
Sony Xperia 1 IV  har en IP65/IP68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på upp till 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter utan att den ska ta skada.

Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med 1644×3840 pixlar och en pixeltäthet på 643 PPI (pixlar per tum). 
Displayen har ett ovanligt bildförhållande på 21:9 som omedelbart skiljer den från sina främsta rivaler. 
Detta är en 120 Hz-skärm och det finns ingen adaptiv uppdateringsfrekvens, så det är antingen 60 Hz eller den snabbare 120 Hz som gäller.
Displayen levererar gott om skärpa och mycket fina färger.
Sony Xperia 1 IV använder sig av en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 1 processor på 3 GHz vilket medför att den här mobiltelefonen ligger på samma nivå som andra flaggskepps mobiler från samma år.
Denna toppmobil är smidig och snabb och klarar med lätthet även mer krävande arbetsuppgifter och den rena programvaran förhöjer ytterligare den upplevelsen. Den kommer i hög grad med en absolut flaggskeppsprestanda. Basmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB men det existerar också en bättre variant med ett RAM minne av 12 GB och ett inbyggt minne på 512GB. Minnesmängden är möjlig att utöka i efterhand genom att montera in ett minneskort.
Den har alltså gott om plats precis som alla andra flaggskepps mobiler. När man köper billigare mobiltelefoner i lägre kategorier får man oftast leva med en mindre mängd internminne och lite svagare processorer. Långt ifrån alla människor har insett att det finns flera olika kategorier av mobiltelefoner vilka alla erbjuder olika sorters funktioner och prestanda. 
Sony har tagit fram denna smartphone för att detta ska vara en smartphone för kreativa, och det är direkt uppenbart när du ser att det finns tre olika kameraappar och en uppsjö av manuella kontroller.
Sony Xperia 1 IV har några fantastiska kreativa funktioner, med sin kontinuerliga imponerande optiska zoom för fotografering och dess förmåga att ta 4K bilder med alla tre bakre kamerorna. Den är ett utmärkt verktyg för att filma olika typer av videor.
Den här mobiltelefonen har fyra kameralinser på baksidan. En kameralins på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (telefoto lins), 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en 0,3 Megapixlars TOF 3D djupsensor.
Selfie kameran i fronten är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins).
Kamerorna har dubbel Pixel PDAF, optisk bildstabilisering, 3.5 optisk zoom, 5.2 optisk zoom och LED blixt. Kameralinserna har Carl Zeiss optik.
Batteriet är på 5000 mAh och har stöd för snabbladdning på 30W.
Batteritiden är bra och mobiltelefonen klarar för det mesta sig igenom en vanlig dags användning utan problem.
En Sony Xperia 1 IV kostar från 9990 kronor så det är långt ifrån någon billig mobiltelefon men man får ju också det man betalar för. 
Men kan man om man letar finna något liknande till ett lägre pris? Det är en av de frågor man bör ställa sig själv som en medveten mobilköpare. Undvik att skaffa en ny mobiltelefon på impuls. Fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner och konstruktion.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?