Google Pixel Fold

Google Pixel Fold är en mobiltelefon och en liten surfplatta allt i en enhet och det är en flaggskepps mobil som jag tror att de flesta kan plocka upp och känna sig bekväma med direkt.
Att ha möjligheten fälla ut mobiltelefonen och spela ett mobilspel på den stora displayen för att därefter fälla ihop den igen när man har spelat klart är helt enkelt väldigt praktiskt.
Denna smartphone har en grund design vilken
direkt påminner om Google Pixel 7 Pro.
Den har en polerad aluminiumram som ser ut och känns bra och som är mjukt rundad för att göra den skönare att hålla i handen.
Fingeravtrycksläsaren har integrerats i Powerknappen på telefonens högra långsida. Den fungerar ungefär lika bra som man kan förvänta sig av en flaggskepps mobil 2023.
Baksidans glas är nu matt och har en silkeslen yta som dessvärre lättkommer att visa dra till sig fläckar och smuts.
Fold ser ut som alla andra Pixel mobiler med det ikoniska kamerafältet som räcker över hela mobiltelefonens bred på baksidan.
Google Pixel Fold är tjockare än en vanlig smartphone men den är märkbart tunnare än konkurrenten Samsungs Galaxy Fold 4.
Pixel Folds polerade rostfria gångjärn är ganska styvt när man viker upp mobilen men det öppnas och stängs ändå ganska enkelt.
Telefonen har stereo högtalare med bra ljud men saknar hörlursuttag vilket är synd men rätt så vanligt när det gäller flaggskepps mobilerna.

Pixel Fold har en responsiv exteriör pekskärm på 5,8 tum med 1080×2092 pixlar som öppnas för att visa en stor interiörskärm på 7,6 tum med 1080×2208 pixlar. När mobilen är i uppvikt läge blir den i huvudsak en liten surfplatta.
Den mindre displayen har en pixeltäthet på 408 PPI (pixlar per tum) och har bildförhållandet 17:9. Den stora displayen har en pixeltäthet på 378 PPI (pixlar per tum).
När det gäller vecket i mitten när mobiltelefonen är i uppvikt läge så finns det fortfarande där. Vecket är inte lika synligt när man aktivt använder mobiltelefonen och man  stör sig oftast inte på det.
Google lyckades göra en hopfällbar smartphone som stängs platt som en bok utan något synligt mellanrum mellan halvorna. Det är en imponerande bedrift som långt ifrån alla mobiltelefoner med den här typen av design klarar.
Denna smartphone drivs av Googles anpassade Tensor G2 processor på 2,85 GHz och det rör sig om samma processor som finns i Googles Pixel 7 serie.
Mobilspel som New State fungerar som man kan förvänta sig. Processorn är en flaggskepps processor så vi vet vad vi kan förvänta oss från den kategorin av mobiltelefoner vid det här laget. Det är fortfarande en mycket kraftfull processor som med lätthet klarar av till och med de mest krävande arbetsuppgifter.
Basmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB men det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB. 
Telefonen saknar plats för minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka i efterhand. Men med så här pass mycket inbyggt minne från start behöver man heller knappast ha möjligheten till att utöka minneskapaciteten.
På baksidan sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 10.8 Megapixlar (telefoto lins) samt ytterligare en kameralins på 10.8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kameralinserna har dubbel pixel PDAF, laser autofokus, optisk bildstabilisering, 5×optisk zoom och dubbla LED blixtar.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
En fördel med att ha en hopfällbar smartphone är att man även kan använda den bakre kameran för att ta selfies genom att trycka på bakkamerans selfie ikon i kamera appen och vända på mobiltelefonen.
Foton är skarpa och välexponerade, och färgerna ser fina ut.
Den här mobiltelefonen kör en version av Android 13 optimerad för hopfällbara telefoner som lägger till multitasking. Prestandan är solid, men när det kommer till appar som faktiskt kan dra nytta av den optimerade versionen av Android är utbudet inte direkt stort. Men eftersom detta är en flaggskepps mobil från Google och det är just Google som äger operativsystem Android får man en ren version som är precis som utvecklaren har tänkt sig. Man är också garanterad snabba uppdateringar av operativsystemet under hela telefonens livslängd.
Batteriet är på 4821 mAh och klarar av två dagar av tung användning bestående av ett par timmars tittande på YouTube, spela mobilspel någon timme och att till exempel kolla in sociala media.
Liknande rivaliserande hopfällbara mobiltelefoner från företag som Samsung är Pixel Fold extremt dyr och de flesta borde inte spendera så mycket när andra mobiltelefoner erbjuder en fantastisk upplevelse för mycket mindre pengar.
En Google Pixel Fold kostar från 1800 dollar vilket skulle motsvara ungefärligen 19 400 kronor exklusive moms.
Google Pixel Fold är en av Googles mest begränsade modeller hittills. Den är tillgänglig i bara fyra regioner vilka är USA, Tyskland, Japan och Storbritannien.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?