Undawn har lanserats.

Undawn är ett nytt överlevnads mobilspel om människor som försöker överleva i en zombie infekterad värld. Man kommer att slåss mot horder av zombies samtidigt som man utforskar den öppna världen och försvarar och bygger ut sin bas. Man kommer också att ha sitt eget hem att dekorera och expandera medan andra överlevande ständigt kommer till dig med problem att lösa.
För att överleva i den här enorma miljön kommer spelare att plocka resurser, skapa bättre förnödenheter och vapen och slåss mot fiender både zombies och vanliga människor. För att lättare överleva måste spelare slå sig samman med andra för att bygga unika skyddsrum, handla med resurser och skapa ett hem för att skydda sig från de härjande odöda.
Undawn är utvecklat av LightSpeed Studios och publicerad av Level Infinite.
Det första man som spelare behöver göra är att designa sin unika spelkaraktär.

Undawn erbjuder omfattande karaktärs anpassningsalternativ så att man kan skapa en unik spelkaraktär. Vällj bland en mängd olika klädesplagg och utrustning och väskor och förbättra dina förmågor genom kompetensutveckling underhand som du spelar.
Det finns olika nivåer på vapen och utrustning också och högre nivåer av tillbehör kan låsas upp först efter att man har nått tillräckligt långt in i handlingen.
Utöver standardvapnen kommer spelaren även kunna använda annan taktisk utrustning, inklusive närstridsvapen, drönare, bomber, automatiska torrets och mycket mer.
Spelet har fantastisk grafik och uppslukande ljuddesign som lyfter spelupplevelsen till nya höjder. Spelet drivs av Unreal Engine 4 och levererar realistiska detaljer som skapar en visuellt slående miljö. Från de detaljerade landskapen till de intrikat designade karaktärerna och zombies. Samtliga aspekter av spelets grafik fördjupar spelarna i en postapokalyptisk värld.
Det finns olika terränger och miljöer tillgängliga i spelvärlden och detta bidrar till att förhöja spelupplevelsen.
Dessa terränger inkluderar slätter, gruvor, öknar, träsk och övergivna städer alla med olika ekosystem och faror. Spelare kommer att tvingas att trotsa regn, värme, snö och stormar och hålla reda på sin spelkaraktärs överlevnadsindikatorer för att hålla sig vid liv mot alla odds.
Spelutvecklaren använder många funktioner från andra postapokalyptiska survival spel där ute och kombinerar dem för att ge en annorlunda mobilspel upplevelse.
När man som spelare utforskar denna enorma, öppna värld behöver man slutföra uppdrag och använda sina vapen i ett intensivt samarbetsläge för att besegra ondskan. 
Det finns några PvE (Player VS Environment) lägen där du och ett team bestående av vänner eller slumpmässiga spelare måste besegra en boss eller hålla er position mot vågor av fiender. Det finns också ett PvP (Player VS Player) läge där teamet måste ta så många poäng som möjligt för att få högsta poäng för laget innan tiden rinner ut.
Eftersom det här till viss del är ett survival spel blir resurshantering viktig i spelet också. Spelare kan behöva plundra resurser från övergivna byggnader eller helt enkelt plundra dem från den döda fienders kroppar. Detta upplägg är det samma som finns i både battle royale spel och looter shooter spel så det är knappast något unikt.
Det finns en huvudberättelse att följa men det finns även sidouppdrag och de är utspridda längs spelets karta. För att låsa upp dessa sidouppdrag krävs att man hittar de karaktärer som erbjuder dessa uppdrag.
Undawn erbjuder mycket anständiga kontroller där spelaren helt kan kontrollera och hantera sin spelkaraktärs rörelser och handlingar.
Rörelserna är överlag väldigt smidiga. Knapplayouten behövde dock uppmärksamhet från utvecklarteamet eftersom spelarna första gångerna man spelar kommer att vara överväldigade av antalet knappar. Spelet har med andra ord en inlärnings kurva vilket kan vara lite av en nackdel och många knappar på en liten mobil displayen kan göra att det hela känns en aning plottrigt. Det vore därmed mer fördelaktigt att spela på en mobiltelefon med en större display, på en surfplatta  eller på en PC. 
En av nyckelfunktionerna i Undawn är att spelet har designats så att det kan spelas på antingen en mobiltelefon ned Android eller på en PC. I det här fallet betyder detta att spelare kan kämpa sig igenom denna mörka värld tillsammans på båda plattformarna. Andra spel som till exempel PUBG: finns till både mobiltelefoner, PC och konsol men saknar cross play. Det är alltså inte möjligt att spela tillsammans på samtliga plattformar och den progress man får när man spelar mobilspel versionen förs ej över till konsol versionen.
Självklart vill spelutvecklare optimera sina mobilspel och göra dem mer tillgänglig för alla kategorier av smartphones  även om det ibland kan innebära att dess grafik eller prestanda försvagas. Men långt ifrån alla mobilspel är ens möjliga att spela på budgetmobiler vilket i sin tur innebär att det är bättre att ha en kraftfullare mobiltelefon ifall man vill kunna spela mobilspel.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?