OnePlus Nord N30

OnePlus Nord N30 är en budgetmobil i mellansegmentet och är en av de mobiltelefoner som inte säljs i Sverige. En hel del personer tror felaktigt att alla mobil märken lanseras här och många känner dessutom endast till flaggskepps mobiler från Samsung, Apple och möjligen Sony. Intresset och kunskapen är ofta bedrövligt minimal i detta landet. Därför tycker jag att det är viktigt att informera om olika mobiltelefoner och ge råd till människor som saknar kompetensen.
Om man tittar på designen får man ett tydligt intryck av att det här är en helt annan smartphone än föregångaren OnePlus Nord N20. En del av anledningen till den stora design skillnaden är att OnePlus Nord N30 inte är en riktig efterträdare.
OnePlus som tillhör BBK Electronics som äger ett antal mobiltillverkare har återanvänt en annan smartphones design när de utvecklade den här mobiltelefonen.
Den sidomonterade fingeravtrycksläsaren sitter plant mot kanten på mobiltelefonens högra långsida och ligger integrerad i Powerknappen. Sensorn fungerar bra men knappens brist på textur och det faktum att knappen inte sticker ut från chassit medför att den inte blir lätt att hitta med fingret. 
Den har som sagt ett chassi konstruerat av plast med platta sidor men det finns subtila avfasade kanter där chassit möter glaset i fronten så att kanterna inte gräver in i din handflata på ett obekvämt sätt.
Bakstycket har en lätt beläggning som skimrar under ljuset. De dubbla cirkulära kameramodulerna är tillräckligt stora för att kännas men är inte gigantiska.
Mobilen har stereo högtalare och ett hörlursuttag vilket båda två är stora fördelar när man använder sin smartphone som en multimedia mobil.

OnePlus Nord N30 har en LCD display på 6,7 tum med en bilduppdaterings frekvens på 120Hz. Displayen har 1080×2400 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 391 PPI (pixlar per tum). 
Bildförhållandet på displayen är på 20:9 så det här är en mer långsmal mobiltelefon.
Displayen har livfull färgåtergivning och blir anständigt ljus även utomhus.
Om man vill använda sin smartphone för mer än att endast ringa telefonsamtal blir en stor display med bra skärpa, kontrast och fina färger viktig. 
Allt drivs av en åttakärnig Snapdragon 695 processor vilken är samma processor som användes i förra årets modell. Valet av processor är lite överraskande eftersom uppföljare oftast brukar få en ny, mer kraftfull processor än sina föregångare men det är alltså inte fallet här.
Processorn klarar av de flesta appar och mobilspel samtidigt som multitasking också fungerar bra. 
Ifall man vill ha en mobiltelefon som fungerar väl när man spelar mobilspel bör man åtminstone skaffa sig en mobiltelefon i mellansegmentet.
Denna smartphone har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och det är ovanligt nog den enda variant som existerar. Minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort.
OnePlus snålade inte med dessa specifikationer och det märks under den dagliga användningen.
Runt telefonens baksida finns två kameralinser som rymmer mobiltelefonens huvudkamera på 108 Megapixlar (vidvinkel lins) en Makrokamera på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Det finns också en framåtvänd kameralins på 16 Megapixlar  inrymd i ett punch hål i displayens överkant. 
Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Dess bilder ser bra ut under dagtid men de kämpar med scener som innehåller mycket rörelse eller svagt ljus. Nu är det här en budgetmobil i mellansegmentet och inte en flaggskepps mobil så förvänta dig inte den allra högsta kamerakvaliteten från en mobil inom den här kategorin. Det man får är en hyfsat bra bildkvalitet med tanke på den summa man spenderar.
OnePlus Nord N30 levereras med Oxygen OS 13.1, som ett lager över operativsystemet Android 13. Det är goda nyheter eftersom många en aning billigare mobiltelefoner fortfarande har äldre versioner av operativsystemet. Den mindre goda nyheten är att mobiltelefonen bara är planerad att få en uppgradering med tre års säkerhetsstöd.
Att ha den färskaste versionen av systemet är väldigt viktigt för oss mer hardcore användare medan det är helt oviktigt för den lättare användaren som mest ändå bara ringer samtal, skickar sms och läser sidor på nätet. Du vet bäst inom vikälken av den här kategorin av människor du hamnar.
Denna budgetmobil i mellansegmentet har kapacitet för att ladda sitt 5000 mAh batteri från nästan noll till ungefär 75 procent på 30 minuter. Det är löjligt snabbt, och mobiltelefoner inom samma kategori kommer inte i närheten av den laddningstiden.
Batteriet klarar av mellan en och en halv dag till två dagars användning på en enda laddning beroende naturligtvis på hur man använder mobilen.
OnePlus nya budgetmobiler i mellansegmentet ger i stort sett samma upplevelse som förra årets modell och det är inte direkt något bra. När man köper en efterträdare vill man som mobilköpare åtminstone få en mindre uppgradering. 
Som vanligt när man ska välja en ny smartphone bör man seriöst jämföra den man funderar på att skaffa med konkurrenterna innan man gör sin beställning. Välj inte mobil på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut.
OnePlus Nord N30 är en mycket solid smartphone med många fördelar. Det är därför synd att den inte säljs här i landet.
Denna smartphone kostar 300 dollar vilket skulle motsvara ungefärligen 3200 kronor exklusive moms. Med moms skulle man landa på 4000 kronor.
Men med det sagt föreslår jag att ni som kan betala lite mer bör välja något annat alternativ som Google Pixel 6a, Nothing Phone 1 eller till och med en äldre flaggskepps mobil från OnePlus.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?