Är det värt att beställa en Huawei?


Det finns en hel del osäkerhet och oro bland konsumenter som har en mobiltelefon från Huawei i sin ägo, hos dem som precis har beställt en eller hos de som planerar att beställa en. Den oron är helt klart befogad när det gäller kommande smartphones från denna mobiltillverkare men knappast när det gäller redan släppta mobiltelefoner.
Huaweis tidigare problem med den amerikanska regeringen som bland annat misstänkt att mobiltillverkaren i ett nära samarbete med den kinesiska regeringen har installerat spion programvara i sina mobiler har nu ökat rejält i intensitet.
Att Huawei spionerar på sina kunder vilket för mig personligen verkar helt osannolikt och troligen är ett drag i Amerikas handelskrig med Kina. Nu när Washington har beslutat att svartlista Huawei genom att sätta företaget på den så kallade Entity list har det blivit mycket svårt för amerikanska företag att sammarbeta med Huawei och det har lett till att Google inte längre får ge mobiltillverkaren tillgång till den officiella versionen av operativsystemet android.
Huawei kommer endast att ha tillgång till Android Open Source Project, det vill säga den version som används i Kina. En version som inte har Googles applikationer.


Vad händer då med de Huawei och Honor mobiler som lanserades innan Huawei hamnade på Entity list?
Dessa smartphones kommer redan med den officiella versionen av Android och det innebär att det inte kommer att ändras. Systemet kommer förstås inte att raderas från dessa telefoner så de kommer att fungera precis som vanligt. Man kommer även i fortsättningen att ha tillgång till Gmail, YouTube, Googles sökmotor, Facebook och Google Play Store.
Enligt vad som har beslutats får Google fortsätta att göra affärer med Huawei till Augusti så möjligheten till uppdateringar av operativsystemet och säkerhetsuppdateringar finns så länge. Efter Augusti kommer Huawei och Honor inte längre kunna uppdateras på vanligt sätt. Samtliga uppdateringar kommer att ske via Android Open Source Project där en licens från Google inte är nödvändig.
Om du äger, tänker skaffa eller precis har beställt en mobiltelefon eller surfplatta med dessa märken kan du glömma att du ska få någon ny version av Android efter denna månad. Det är det som är det största problemet med att äga en Huawei eller Honor för tillfället.
Det är inte riktigt någon katastrof att ha en smartphone med en äldre version av Android. Det existerar trots allt en mängd budget och lågbudgetmobiler som aldrig har fått eller kommer att få några uppdateringar och folk köper dem ändå.
Min åsikt är därför att man helt lugnt kan beställa en mobil tillverkad av Huawei eller dotterbolaget Honor om den redan är lanserad. Mobiltelefoner och surfplattor som lanseras efter att Huawei hamnade på Entity list är däremot mer tveksamt då dessa sannolikt inte kommer ha tillgång till Googles appar och tjänster.
Huawei har under många år arbetat på ett eget operativsystem och de kan fortfarande använda Android Open Source Project precis som de redan gör i hemlandet Kina men båda alternativen är negativa för oss konsumenter.
Mobiltillverkare med helt egna operativsystem har haft stora problem att locka kunder och därmed undviker apputvecklare att ta fram appar anpassade till systemet.
Titta bara på Microsoft Windows mobilsystem och Blackberry OS vilka båda två nu är nedlagda.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.