Google Pixel 3A


Google har ett eget mobil märke under namnet Google Pixel som har ersatt den tidigare Nexus linjen av mobiltelefoner.
Nexus mobilerna erbjöd ett helt rent operativsystem och ett billigare pris men hos ersättarna höjdes prissättningen rejält.
Nu har Google lanserat billigare modeller och en av dessa är Google Pixel 3A.
Designmässigt påminner den mycket om Google Pixel 3 men istället för att vara täckt av glas är den helt konstruerad av plast.
Hörnen och kanterna är avrundade men baksidan och fronten är helt plana. På baksidan sitter ovanligt nog en ensam kameralins och en fingeravtrycksläsare.
Google Pixel 3A har stereo högtalare och en USB Typ C port.
Som de flesta känner till ägs operativsystemet av Google och på grund av det har deras telefoner alltid den senaste versionen och de garanterar uppdateringar i minst två års tid.


Displayen är en AMOLED display på 5,6 tum med 1080×2220 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 441 ppi (pixlar per tum).
Storleken är ovanligt liten med dagens mått där de flesta har skärmar på 6 tum och uppåt.
Bildförhållandet är 18:5 och framsidan täck till 75 procent av display.  Displayen når alltså inte riktigt lika långt ut på kanterna som hos många andra tillverkares smartphones och det är förstås synd.
Skärmen skyddas av Asahi Dragontrail glas.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 64 GB och minneskapaciteten är inte möjlig att sätta in så man får leva med den minneskapacitet som ingår.
Med 64 GB i inbyggt minne klarar sig de flesta användare i några år. Men det är klart att om du brukar installera en mängd appar och tar mycket bilder och dylikt fylls minnet ganska fort. För dig passar inte Google Pixel 3A särskilt bra.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 670 processor på 2 GHz. Detta är en sorts processor som brukar sitta i budgetmobiler i mellansegmentet. Den är relativt kraftfull och effektiv men hamnar inte på samma nivå som en Snapdragon 855.
Det inbyggda batteriet är på 3000 mAh och stödjer snabbladdning.
På framsidan sitter en kamera på 8 Megapixlar och på baksidan sitter en kamera på 12,2 Megapixlar med optisk bildstabilisator, pixel PDAF och dubbla LED blixtar. Båda kameralinserna är vidvinkel linser och de är kapabla att ge väldigt fina bilder av hög kvalitet men är lite av en nedgradering jämfört med den dyrare Google Pixel 3. Pixel 3 anses av många ha en av världens bästa mobilkameror och detsamma gäller med andra ord inte fullt  ut för Pixel 3A.
Operativsystemet är Android 9.1 Pie och det rör sig om ett helt rent system vilket är en stor fördel med de här mobiltelefonerna.
Systemet är lätt och mobilen klara därmed förmodligen längre tid utan att sakta ned fullt lika snabbt som många av konkurrenternas likvärdiga telefoner med ett operativsystem som är hårt anpassat. Det vill säga där mobiltillverkaren har lagt in en massa egna funktioner över Android.
Om du vill ha en mobil med ett så rent operativsystem som möjligt är det egentligen någon av Googles egna smartphones som gäller.
Google Pixel 3A har ett pris runt 3800 kronor och det är ett bra pris för den här produkten.
Som en jämförelse kostar Google Pixel 3 från 7990 kronor.
Min åsikt har alltid varit att Google fattade ett felaktigt beslut när de lade ned Nexus linjen av mobiltelefoner och istället började tillverka de betydligt dyrare Pixel mobilerna. En av fördelarna med Nexus var det överkomliga priset i kombination med ett helt rent operativsystem. De nya billigare modellerna är helt klart ett steg i rätt riktning.
Det är oklart om telefonen kommer att säljas officiellt här i Sverige.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.