Den stora missuppfattningen om Huaweis problem.


Personer som äger smartphones från Huawei eller dotterbolaget Honor har enligt tidningarna börjat sälja sina mobiler på blocket. Man har sett en rejäl ökning av annonser med deras smartphones på Blocket och ökningen skedde i samband med att det blev allmänt känt att Huawei hade hamnat i kläm i det stora handelskriget mellan USA och Kina.
Uppenbarligen gör de flesta det på grund av att de har drabbats av panik sedan det har blivit känt att Huawei har hamnat på Entity list och därmed inte längre kan göra affärer med amerikanska företag. Åtminstone så länge de är svartlistade och det är naturligtvis ett stort problem när det gäller kommande smartphones från Huawei.
Det gäller alltså inte de modeller som redan finns ute på marknaden. Dessa är fortfarande certifierade av Google som ju äger operativsystemet Android.
Google har lovat att fortsätta stödja befintliga Huawei-telefoner, men nämner inget om stora Android-uppdateringar.
De komponenter som sitter i dessa telefoner och som är från amerikanska företag sitter förstås fortfarande kvar i de mobiler som redan finns till försäljning ( obs! ironi).
Din mobiltelefon kommer att fortsätta att fungera precis som vanligt. Applikationer kommer att uppdateras och du har fortsatt tillgång till alla Googles tjänster.
Ni kommer ju inte vakna upp en morgon och märka att hela operativsystemet kommer att ha raderats under natten (obs! ironi).
Jag har inte riktigt förstått exakt vilka problem ni tänker att ni ska få med er mobiltelefon. Förmodligen har ni inte tänkt igenom det hela riktigt.
Plötsligt tycker personer som tidigare inte alls har brytt sig om vilken version av systemet de har ändrat uppfattning och verkar nu tycka att det är oerhört viktigt att ha den nyaste versionen.


Det som däremot kommer att ske är att man efter Augusti 2019 riskerar att inte få några officiella uppdateringar av operativsystemet android men det är inte ett så stort problem.
Om du till exempel äger en Samsung Galaxy S7 med Android version 8.0 Oreo istället för den färskare Android 9.0 Pie säljer du väll inte din mobiltelefon bara på grund av det? Varför skulle du göra det endast på grund av att du inte har den allra senaste versionen installerad?
Du får ändå uppdateringar av appar och alla mobilens funktioner fungerar även utan en färsk version.
Vad är då anledningen till att folk tänker så när det gäller Huawei och Honor?
De flesta lågbudget och budgetmobiler som säljs, oavsett tillverkare får aldrig någonsin någon uppdatering av operativsystemet men folk köper sådana ändå.
Det är ju inte så att man absolut behöver ha den nyaste versionen av systemet för att få en fungerande telefon.
Många personer verkar inte vara helt insatta i ämnet utan verkar bara ha läst tidningarnas rubriker och inte själva artiklarna.
Jag har sett kommentarer på sociala medier där privatpersoner har uttryckt att man bör undvika Huaweis smartphones.  Att det är dumt att till exempel beställa en Huawei P30 Pro men i verkligheten är det inga som helst problem.
Det som skrivs i media gäller mobiltelefoner från Huawei och Honor som släpps senare i år. Dessa har inte tillgång till Googles tjänster samtidigt som de saknar komponenter från amerikanska företag.
Sedan vet vi inte hur Huawei har tänkt att gå vidare, hur de ska komma runt problemen och vi känner inte heller till hur länge problemen kvarstår. Om Amerika och Kina kommer överens när det gäller det rådande handelskriget kan krisen lösas fort.
Men folks okunskap är ju till fördel för oss som är mer pålästa och till fullo har förstått situationen. Vi får möjligheten att till ett billigt pris handla en nästan helt oanvänd smartphone som normalt skulle kosta mer.
Fatta inga beslut på impuls för då riskerar man att ångra sig.  Att sälja sin nästan helt nya smartphone med förlust bara för att man inte riktigt har tagit reda på fakta är bara dumt. Tänk igenom saker, tänk logiskt och fundera lite innan du fattar ett ogenomtänkt beslut som troligen fattas på grund av missförståndet att samtliga produkter från Huawei och Honor drabbas oavsett när de lanserades.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.