Huaweis nuvarande kris.


Huawei som är världens näst största tillverkare av mobiltelefoner när det gäller försäljningssiffror har råkat ut för en rejäl kris. Detta på grund av det rådande handelskriget mellan USA och Kina. Detta problem har tidigare påverkat Huaweis försäljning i USA då telefonoperatörerna inte har erbjudit deras smartphones i samband med köp av abonnemang så Huawei har där tvingats att endast sälja sina mobiler online via deras egna nätbutiker.
Detta problem har dock inte påverkat resten av världen särskilt mycket förrän nu vill säga.
Washington har beslutat att sätta Huawei på den så kallade Entity List och det betyder att amerikanska företag behöver skaffa licenser för att kunna fortsätta göra affärer med kinesiska företag som Huawei.
Google som är ett amerikanskt företag har tvingats att upphöra med sitt sammarbete med Huawei och då Google äger operativsystemet Android får inte nya mobiltelefoner eller surfplattor från Huawei ha det systemet. Detta leder till gigantiska problem för mobiltillverkaren även på den globala marknaden.
Om handelskriget fortgår under lång tid kommer Huawei helt enkelt använda ett helt eget operativsystem vilket i sin tur medför sjunkande försäljningssiffror. De har inte längre tillgång till Google Play store, YouTube, Gmail eller Facebook och ett helt nytt system kommer sannolikt inte locka över konsumenter som är vana med Android.
I Kina använder tillverkaren en helt öppen version (utan licens från Google) av Android som helt saknar Googles applikationer och vissa funktioner. Även om mobiltillverkaren skulle satsa på en sådan version också internationellt skulle det leda till att få köper/ beställer deras telefoner. Att äga en mobil där man inte kan installera appar från Google Play Store blir ju inte direkt något positivt eftersom det faktiskt är få som enbart använder sin mobiltelefon för att ringa eller skicka sms.
Längre fram kan andra amerikanska företag också tvingas upphöra med att göra affärer med Huawei. Ett exempel är processor tillverkaren Qualcomm som med sina Snapdragon processorer är en viktig faktor inom mobiltillverkning. Qualcomm är däremot ett mindre hinder eftersom Huawei har tillgång till sin egna chip Hisilicon Kirin och därmed skulle klara av att fortsätta att ta fram nya produkter.
Både Qualcomm och Intel har informerat att de inte längre ska sälja sina komponenter till Huawei.

Huawei har påverkats hårt av det rådande handelskriget men det är fler kinesiska mobiltillverkare som ligger i farozonen. Tillverkare som Xiaomi, Lenovo och OnePlus till exempel.
Om kriget pågår allt för länge har vi konsumenter inom kort betydligt mindre valmöjligheter när vi ska välja en ny mobiltelefon. Och det är nog det allra värsta med den här dispyten.
Många personer som äger smartphones från Huawei har all rätt att känna sig oroliga och det kommer att leda till att de mobiltelefoner som redan har sålts av Huawei visserligen inte kommer att bli av med det förinstallerade systemet men troligtvis släpps inga officiella uppdateringar av systemet vilket på sikt blir en liten nackdel.
Google har lovat att fortsätta stödja befintliga Huawei-telefoner, men nämner inte om stora Android uppdateringar ingår i stödet.  Detär dock möjligt att Huawei släpper uppdateringar via Android Open Source Project till de mobiler som redan har släppts till försäljning.
Själva operativsystemet raderas däremot inte och det ska inte heller helt upphöra att fungera. De smartphones som redan nu finns ute på marknaden har med andra ord fortfarande tillgång till operativsystemet Android och den rådande krisen bör leda till att Huaweis mobiltelefoner och även surfplattor kommer att få kraftigt sänkta priser. Detta medför en möjlighet till att få en bra produkt till ett betydligt billigare pris. Men en del avråder från köp på grund av problemen med uppdateringar av själva systemet. Att inte få en officiell uppdatering från Google innebär dock inte att telefonerna slutar att fungera bara att nya funktioner inte når just din mobil snabbt och det kan man nog leva med ifall priset är rätt. Det finns möjlighet till en fantastisk deal just nu.
Man kan inte påpeka för få gånger att Huawei har hamnat i en rejäl kris rent ekonomiskt. Nästan halva deras försäljning sker utanför hemlandet Kina och den kraftigt minskade försäljningen kommer att göra det omöjligt för Huawei att gå om Samsung och bli den största mobiltillverkaren i världen.
Att Huawei ligger tvåa på listan över världens största tillverkare av mobiltelefoner visar helt klart att de har gjort någonting rätt. Man kan inte sälja så många mobiler ifall de inte håller en hög kvalitet.
Hela den här situationen är oerhört trist då en tillverkare av den här kalibern som har väldigt bra mobiltelefon både när det gäller design, funktioner, specifikationer och tekniska innovationer ändå får svårigheter att nå ut till konsumenterna.
En minskad konkurrens kan leda till att utvecklingen av ny teknik saktar ner eftersom den minskade konkurrensen innebär att andra tillverkare får en mindre anledning att imponera på konsumenterna. Deras telefoner kommer att sälja ändå. Det finns färre tillverkare att tävla med.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.