Samsung Galaxy A80


Samsung som är världens största tillverkare av mobiltelefoner släpper en massa mobiler varje år och i många kategorier. Allt från rena lågbudget mobiler till toppmodeller.
Samsung Galaxy A80 är en mobiltelefon i övre mellansegmentet och den har en lite mer ovanlig konstruktion som gör den rätt så intressant. I överkant har den nämligen en motoriserad pop up kamera som också har en roterande funktion så att man kan använda samma kameralinser både framåt och bakåt. Kamera modulen räcker över hela mobilens bredd.
Samsung Galaxy A80 har en fingeravtrycksläsare under displayens yta, USB Typ C port samt tre kameralinser.
Den här mobiltelefonen släpptes till försäljning nu i Maj 2019 så den är fortfarande färsk.
Kanterna är av metall och baksidan är av plast som har täckts av flera lager glas. Den vanliga kombinationen av material alltså.
Denna smartphone saknar hörlursuttag.


Displayen är på 6,7 tum med 1080×2400 pixlar med en pixeltäthet på 393 ppi( pixlar per tum). Det är en ganska skarp och tydlig display med bra färgåtergivning. Den skyddas av Gorilla glas 3. Skärmen har det ovanliga bildförhållandet 20:9.
En åttakärnig Snapdragon 730 processor på 2,2 GHz finns under skalet och det är en relativt kraftfull processor som hamnar nära topp processorer men inte når ända fram.
RAM minnet är på 8 GB och internminnet är på hela 128 GB. Det finns ingen plats för minneskort så den minneskapacitet man har i början får man klara sig med resten av mobilens livslängd.
Kamerorna är på 48 (vidvinkel), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel ) samt en 3D kamera.
Kameralinserna har PDAF, gyro EIS och LED blixt.
Hela poängen med att ha en roterande kamera modul är att få samma höga bildkvalitet oavsett om man tar en bild framåt eller bakåt. När det gäller kamerakvaliteten är den fullt godkänd men hamnar inte riktigt på samma nivå som de allra bästa mobil kamerorna.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie men med tillverkarens egna skinn som ett lager ovanpå. Det finns ingen ren version av systemet här så uppdateringar av själva operativsystemet tar längre tid på grund av att Samsung först behöver anpassa sitt skinn för att bli kompatibelt med den nya Android versionen.
Samsung Galaxy A80 har ett batteri på 3700 mAh.
Batteriet är tillräckligt stort för att hålla igång mobiltelefonen under tillräckligt många timmar för att kunna anses vara godkänd.
Priset hamnar på 6990 kronor och det är förstås mycket pengar och det känns en aning för dyrt då man om man letar kan hitta en flaggskepps mobil som kostar nästan lika mycket. Man kan få en OnePlus 7 för 6195 kronor och den har ett lägre pris samtidigt som prestandan är betydligt bättre bland annat har den den senaste topp processorn från Qualcomm.
Beställ aldrig någonsin en smartphone på impuls utan att först jämföra med andra mobiltelefoner för man kan hitta något som har bättre prestanda men som ligger på samma prisnivå.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.