Att beställa import mobiler från Kina.


Tack vare den kinesiska industrin tillverkas varje år otroliga budgetmobiler som ger människor möjlighet att få en funktionsduglig smartphone för en bråkdel av det pris som stora företag tar betalt för sina motsvarande produkter. Men förmodligen inte riktigt lika billigt som man först kan tro (Jag återkommer till varför längre ned i texten).
Om man inte har något emot att äga en mobiltelefon med ett mer okänt märke kan en smartphone från mindre kinesiska tillverkare vara en utmärkt idé.
Det finns dock mycket som är viktigt att känna till innan man beställer en mobiltelefon från Kina.
Priset blir aldrig lika lågt som man först kan få intrycket av när man köper en telefon från en utländsk nätbutik. Det pris som butiken anger är endast deras pris, alltså priset exklusive svenska momsen. Sedan kan också fraktavgift, eventuell tullavgift och postens hanterings avgifter tillkomma. När du beställer en produkt från en nätbutik utanför landets gränser räknas det som import även om du beställer som privatperson.
Om man väljer att importera en vara som är värd under 1600 kronor inklusive säljarens fraktavgift tillkommer ingen tullavgift.
Momsen och postens avgifter går dessvärre inte att undvika.


Försök därför att räkna ut ungefär vart din slutgiltiga kostnad landar innan du gör en beställning eftersom du i värsta fall riskerar att betala mer än du skulle om du istället hade beställt en mobiltelefon med likvärdig design och specifikationer från en svensk nätbutik. Därmed har ju hela poängen med att beställa en import mobil från Kina försvunnit. Man ska ju få något som är betydligt billigare än ifall det hade köpts i Sverige.
Till exempel när det gäller den svenska momsen är den lätt att räkna ut och det finns många sidor på nätet som räknar ut det åt dig.
Läs på om olika smartphones innan du bestämmer dig och beställ inte på impuls för då riskerar du att göra ett felköp. Detta är viktigt också när man väljer mellan telefoner som säljs officiellt här i landet men det är oerhört viktigt när man beställer från utlandet. Det finns oftast ingen ångerrätt och när det finns kan det uppstå en kostnad när du skickar tillbaka din beställning.
En del tillverkare från Kina använder falsk marknadsföring på så sätt att de ger skenet av att deras produkter är bättre än de egentligen är. Det gäller mest materialvalet samt antalet kameralinser. Vissa mobiltelefoner anges ha tre bakre kameralinserna men den ena av dessa har visat sig helt sakna funktion och är där endast för syns skull. Telefoner med glasbakstycke har ibland visat sig vara av plast. En plast som har gjorts för att likna ett lager glas över plast. De flesta av dessa telefoner är konstruerade av plast och är sällan tillverkade av materialen glas eller metall på grund av att en mobiltelefon konstruerad av plast är billigare att tillverka. Det gäller främst de billigare modellerna och det är naturligtvis den man är intresserad av när man letar sin nästa enhet hos kinesiska mobiltillverkare.
Däremot när det gäller prestanda och funktioner är de vanligtvis korrekt angivna.
Tänk på att du beställer den Globala versionen av telefonen och inte den kinesiska versionen som dels saknar Googles applikationer och inte har alla nödvändiga band.
Beställ gärna från en stor känd nätbutik så att du slipper bli lurad eftersom du betalar direkt och betalning via faktura inte är möjligt. Det vore ju trist att betala för en mobiltelefon som man aldrig får.
Därmed finns inte heller någon möjlighet till delbetalning så när man genomför sin beställning måste pengarna finas på kontot vilket kan vara en nackdel när det gäller finansieringen av köpet.
Ytterligare en nackdel är att det ofta tar en lång tid innan du får din mobiltelefon i handen. Ibland kan det faktiskt ta över en månad och då gäller det att inte ha ett akut behov av en ny smartphone.
Det är först när du tar emot din beställning som du blir fullt medveten om vad telefonen totalt har kostat dig. Du kommer att få fakturor från posten och Skatteverket, alternativt kan du få betala när du hämtar ut ditt paket. Om du har beställt en mobiltelefon som kostar mer än 1600 kronor tillkommer även tullavgift.
Fallgroparna är många men nu efter att du har läst detta blogginlägg har du förhoppningsvis fått tillräckligt med information för att kunna fatta ett genomtänkt beslut.
När man agerar utan att först ta reda på vad som gäller och vilka följder ett beslut får är dumt oavsett vad det gäller.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?