Fördelen med att köpa mobiltelefoner kontant.


De flesta finansierar sin nya mobiltelefoner genom att beställa den via sitt abonnemang. Det blir en extra kostnad som läggs på abonnemangets månadsavgift och det blir med andra ord en avbetalning på mobiltelefonen.
Därmed blir ditt abonnemang dyrare än vad det kunde vara och det finns ett sätt att komma billigare undan. Man kan välja att beställa en smartphone från valfri butik eller nätbutik och välja en telefon som du kan betala direkt, utan avbetalning. På så sätt betalar du endast ditt abonnemang och därmed blir kostnaden lägre per månad.
Nu för tiden kan man få tag på väldigt dugliga mobiler till överkomliga priser så det är sannolikt många som har den ekonomiska möjligheten att göra på detta sätt och samtidigt kunna spara en slant varje månad.
Förutsättningen för att vara tydlig är naturligtvis att välja en billig budgetmobil eller en budgetmobil i mellansegmentet och inte en flaggskepps mobil.
Om vi som ett exempel tar abonnemanget mellan 8 GB hos Halebop med mobilen Samsung Galaxy S10 där mobilen kostar 330 kronor i månaden plus abonnemang.
Telefonen kostar 3960 kronor per år och bindningstiden är 24 månader.
Sparar du pengarna som telefonen kostar istället får du efter hela bindningstiden 7920 kronor.


En del verkar ha uppfattningen att man endast köper en mobiltelefon direkt ifall man är helt utan abonnemang och istället använder kontantkort men det är inte så.
Man kan utan problem skaffa en smartphone själv och använda det Sim kort som tillhör ditt abonnemang. Det viktiga är att du köper en mobiltelefon som är helt obunden. Det vill säga som inte är låst till en specifik operatör.
Med den här lösningen blir det billigare i längden samtidigt som du blir mer flexibel. Låt oss säga att du har ett abonnemang och din bindningstid börjar att ta slut och du hittar ett bättre abonnemangs erbjudande eller råkar vara missnöjd med din operatör. Om du inte har en mobil kopplad till ditt abonnemang kan du enkelt byta abonnemang vilket inte skulle vara möjligt ifall du inte har betalat klart en mobiltelefon som är bunden till ditt abonnemang. När du inte har betalat färdigt delbetalningen av din smartphone låter de inte dig byta mobiloperatör.
Visserligen brukar bindningstiden och avbetalningen av telefonen oftast hänga ihop så fördelen är inte så vanlig i detta fall.
Den stora fördelen är istället att man sparar en hel del i det långa loppet och om du inte skulle vara nöjd med din mobiltelefon eller helt enkelt har tröttnat på den så blir den lättare att säljas vidare. Efter att du har sålt den lägger du till lite pengar och köper en ny vilket inte går lika enkelt som ifall mobilen är kopplad till ett abonnemang.
Antalet möjliga köpare minskar ju drastiskt om köparen är tvungen att ha samma mobiloperatör som dig. Sedan har du problemet som uppstår om du trots allt lyckas sälja vidare din mobil och det är att du fortfarande måste betala av den fast du har sålt den till någon annan.
När olyckan är framme och din mobiltelefon går sönder blir det mindre bekymmersamt att beställa en ny ifall du har köpt den på egen hand.
När du har en telefon som betalas av via abonnemanget och den går sönder blir du fortfarande tvungen att betala av mobilen och samtidigt är det inte möjligt att skaffa en ny mobiltelefon via ditt abonnemang på grund av att du redan har en. Man kan bara ha en mobil åt gången kopplad till sitt abonnemang.
Du måste fortsätta delbetala en trasig mobil och behöver skaffa en ny. Antingen köpa en direkt eller delbetala hos någon nätbutik och det blir kostsamt. Eftersom du betalar för två telefoner men endast använder en.
Ytterligare en fördel att själv köpa en smartphone är att utbudet blir så otroligt mycket större än ifall du väljer en från din operatörs utbud som brukar vara ganska begränsat.
Se bara till att välja en mobiltelefon som täcker upp dina behov när det gäller specifikationerna och till viss del även funktionerna. Köp inte en ny telefon på impuls utan fatta ett genomtänkt beslut så att du får en som räcker i några år.
Att en smartphone är billig betyder ofta inte att den är dålig och när du köper en sådan får du pengar över till att spendera till något annat.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.