Sony Xperia 1


Det är ingen tvekan om att Sony Xperia 1 sticker ut i mängden av flaggskepps mobiler.  Med en super lång konstruktion och dess tunna design som förhöjer intrycket av telefonen. Den mer avlånga konstruktionen beror på den mer långsmala displayen med bildförhållandet 21:9. Enligt tillverkaren Sony är det tänkt att displayens form ska förbättra upplevelsen av filmer som har filmats i vidvinkel och det är nog bra men det mesta filmade materialet har bildförhållandet 16:9 och det innebär att du har stora svarta lister när du tittar på till exempel de flesta streamade filmer.
Naturligtvis har den här mobiltelefonen vattentålighet genom en IP 68 Certifiering. Sony var tidiga med att deras toppmodeller har vattentäthet så att även Sony Xperia 1 har det kommer knappast som någon överraskning direkt.
Fingeravtrycksläsaren har en ovanlig placering då den sitter på telefonens högra långsidas kant.
Chassit är ganska rektangulärt så det verkar litegrann som att Sony har gått tillbaka till sin gamla typ av design efter att ha provat på lite mer avrundade former med ett antal mobil modeller. Kanterna är av metall och baksidan av plast som har täckts av flera lager glas och som skyddas av Gorilla glas 6.
Nackdelen med det avlånga chassit är att mobiltelefonen i vissa lägen blir lite svåranvänd. Främst när man ska försöka nå längst upp på displayen för i sådana situationer blir man tvungen att ändra grepp på mobilen vilket både blir besvärligt och riskabelt eftersom man riskerar att tappa telefonen.
Denna smartphone är nu möjlig att beställa, den lanserades i Juni 2019 men presenterades redan i Februari 2019.
Väntan har varit lång.


Sony Xperia 1 har en superskarp AMOLED display på 6,5 tum med 1644×3840 pixlar och en pixeltäthet på hela 643 ppi ( pixlar per tum). Pixeltäthet är ett utmärkt sätt att veta hur pass skarp och tydlig en display är utan att behöva ha mobilen i handen och en pixeltäthet på runt 400 ppi brukar indikera en skarp display och den här skärmen är ändå skarpare än så.
Displayen skyddas av Gorilla glas 6.
Processorn är en åttajärnig Snapdragon 855 processor på 2,8 GHz och processorn i kombination med ett RAM minne på 6 GB ger en oerhört kraftfull och snabb mobiltelefon som klarar av de mest krävande uppgifter utan problem.
Internminnet är hos basmodellen på 64 GB och minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort. Det finns också en bättre variant med ett inbyggt minne på 128 GB.
Den har gott om utrymme för dina egna nedladdningar vilket är en stor fördel men det samma gäller samtliga toppmodeller så det är inte något unikt.
Operativsystemet som kommer förinstallerat är Android 9.0 Pie och det rör sig om en ren version utan skinn.
Xperia 1 har stereo högtalare med Dolby Atmos ljud så med andra ord är ljudet fantastiskt bra och mobiltelefonen har en IP 68 Certifiering så den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Selfie kameran i fronten är på 8 Megapixlar och på baksidan sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar. En vidvinkel lins, en ultra vidvinkel lins och en telefoto lins med 2×Optisk zoom. Kamerorna har PDAF och optisk bildstabilisator. De har LED blixt.
Kamerakvaliteten är oerhört hög, föga förvånande då det handlar om en flaggskepps mobil och dessutom en flaggskepps mobil från Sony som är kända för sin kamerakvalitet.
Batteriet är på 3330 mAh och stödjer snabbladdning.
Sony Xperia 1 har en prislapp på runt 9490 kronor och det är mycket pengar att betala för en smartphone men samtidigt får man ju den allra bästa prestandan.
De flesta beställer sina mobiler via sitt abonnemang och då känns telefonen inte fullt lika dyr som om man skulle beställa den och betala kontant.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?