UMIDIGI A5 Pro


Umidigi A5 Pro är en superbillig smartphone från den lilla kinesiska mobiltillverkaren Umidigi som satsar på att ta fram mobiltelefoner som erbjuder extremt mycket för pengarna.
Umidigi A5 Pro kostar till exempel hos Aliexpress 945 kronor men det är exklusive svenska momsen. Sedan kan även postens hanterings avgifter tillkomma men trots det är detta en billig mobiltelefon. Speciellt med tanke på i vilken mobil kategori den hamnar.
För pengarna får man ett chassi konstruerat av metall, plast och troligen glas där metallen går runt telefonens kanter. Enligt tillverkaren täcks telefonen av glas både på framsidan och baksidan men det kan lika gärna vara plast som har gjorts för att likna glas. De små kinesiska mobiltillverkarna är inte alltid så noga med sanningen när det gäller sådana detaljer.
På framsidan sitter en stor skärm som når långt ut på kanterna med tunna ramar runt sig. Längst upp på displayen sitter en tårdropps formad flärp som huserar den framåtriktade selfie kameran.
På baksidan sitter tre kameralinser samt en fingeravtrycksläsare.
Man får dessutom ett stort batteri som har stöd för snabbladdning men mobilen har en microUSB port och klarar därför inte av att ladda lika snabbt som en mobiltelefon med en USB Typ C port.
Detta är en mobiltelefon som saknar trådlös laddning och har inte heller någon vattentålighet.


Displayen är en LCD display på 6,3 tum med
1080×2280 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 409 ppi (pixlar per tum).
Display storleken och dess kvalitet gör Umidigi A5 Pro till en bra multimedia enhet.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 32 GB med plats för ett minneskort på upp till 256 GB. Ett inbyggt minne på 32 GB är godkänt men det fylls upp på kort tid så mer hade naturligtvis varit bättre och då är möjligheten att på ett billigt och enkelt sätt få mer plats genom att sätta in ett microSd kort väldigt positivt.
Den främre kameran är på 8 Megapixlar och kan ta fina selfies. På baksidan sitter tre kameralinser på 16, 8 (ultra vidvinkel) och 5 (djupsensor) Megapixlar.
Med tanke på mobilens prissättning är samtliga kameror på den här mobiltelefonen godkända eftersom de klarar av att ge någorlunda bra bilder vid bra ljusförhållanden. Förvänta dig inte topp kvalitet hos en smartphone som kostar så här lite.
Operativsystemet som kommer förinstallerat är Android 9.0 Pie och det rör sig om en ren version. Att ha en ren version av systemet ger många fördelar och det är något jag personligen föredrar då det underlättar för att få snabba uppdateringar samtidigt som själva systemet blir lättare och får ett bra flyt under en längre tidsperiod.
Det inbyggda batteriet är på hela 4150 mAh och har stöd för snabbladdning vilket jag tidigare har nämnt i texten. Snabbladdning är en funktion som är väldigt praktisk att ha för det betyder att man snabbt hinner fylla upp batteriet ifall man till exempel bara tänker vara hemma någon timme för att därefter gå ut igen. Under tiden som man håller på att göra sig i ordning passar man på att fylla upp det stora batteriet så att man klarar sig ett tag till.
Designmässigt ser telefonen betydligt dyrare ut än den är. När man normalt köper en mobil i den här prisklassen är den oftast byggd helt av plast och de har inte en display som når långt ut på kanterna.
Man får absolut inte någon fingeravtrycksläsare eller lika många kameralinser.
När en mobiltelefon har så mycket att erbjuda för ett så otroligt pris blir man verkligen imponerad och kanske till en viss del lite skeptisk. Hur är det möjligt att kunna erbjuda sina kunder en så bra deal?
Umidigi köper in sina komponenter till ett lägre pris än majoriteten av sina konkurrenter genom att köpa in andrasorteringar av sagda komponenter.
De använder också rent allmänt av komponenter från mindre tillverkare som därmed kostar mindre. Till exempel har den här mobiltelefonen en MediaTek processor istället för en Snapdragon processor, där den sist nämnda kommer från en av världens största chip tillverkare.
Deras produkter säljs och marknadsförs endast på nätet och även det medför lägre omkostnader för företaget. Marknadsföringen kostar mindre och det finns inga mellanhänder som vill ha en del av vinsten.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?