Harmony OS


Huawei designade sitt operativsystem på ett sätt som gör att det är renare än Android genom att den har mycket färre kodrader och en anledning till det är att systemet ska vara kompatibelt mot flera olika smarta produkter. Ytterligare en anledning är att systemet blir snabbare eftersom det är uppbyggt som det är.
Prestandan är teoretiskt bättre än Android och andra Linux-baserade operativsystem, enligt Huawei själva.
Även när Huawei marknadsför kraften i sitt Harmony operativsystem, ett potentiellt alternativ till Android insisterar företaget på att de vill behålla ett enda ekosystem och hålla fast vid Googles plattform Android. Huawei har inga planer på att lansera smartphones med operativsystemet Harmony installerat. Åtminstone inte ännu.
Huawei påstår att deras helt egna operativsystem är tänkt att fungera med både smartphones och andra enheter i framtiden.


Harmony OS som är ett öppet, mikrokärnbaserat operativsystem som utvecklats av Huawei under många år presenterades den 9 augusti 2019,
Det var enligt vissa uppgifter aldrig tänkt vara ett operativsystem för mobiltelefoner men ska ha anpassats för att fungera även där som ett alternativ ifall kinesiska Huawei under en längre tid blir förhindrade att använda den licensierade versionen av Android på grund av det pågående handelskriget mellan USA och Kina.
De senaste mobiltelefonerna i Mate serien kommer med Android men med den helt öppna versionen som saknar Googles applikationer. Detta är naturligtvis inte någon fördel men tanken är att ifall blockaden av Huawei upphör kan de inom 24 timmar släppa en uppdatering till den licensierade versionen av Android vilket skulle vara omöjligt om mobilerna från början har ett helt eget operativsystem.
I teorin är Huaweis lösning enkel. Gör ett säkert operativsystem som skulle kunna fungera på en massa olika enheter som mobiltelefoner, smarta klockor, TV apparater med mera. Genomförandet av det konceptet är dock långt ifrån enkelt.
Men det verkar som att mobiltillverkaren har lyckats eftersom Harmony OS redan i år kommer att finnas hos smarta klockor, TV apparater och till och med på bärbara datorer.  Dessa produkter kommer att släppas till försäljning inte bara i Kina utan också utanför de nationella gränserna.
Företaget avser som tidigare sagts att hålla fast vid Android om det inte tvingas hitta en annan lösning på grund av långvariga sanktioner från USA. Den lösningen ser i dagsläget ut att vara Harmony OS.
Harmony OS är inte kompatibelt med Androids system och dess appar vilket leder till en massa bekymmer.
Om inte fler tillverkare använder samma operativsystem medför det att konsumenter låser sig till en tillverkare under många år framöver och det är långt ifrån alla som kan tänka sig att göra det.
Apputvecklare blir svåra att locka till systemet av anledningen att systemet endast når ett mindre antal användare. Om du ägde ett företag som tillverkar appar vilket operativsystem skulle du i så fall välja att ta fram applikationer till? Android där du har potentialen att nå miljarder användare eller Harmony OS där du möjligen kan nå ett antal miljoner användare?
Vi får se hur historien utvecklar sig men som det ser ut just nu verkar det som att en ljusning för Huawei ligger långt borta.
Den kinesiska mobiltillverkaren såg ut att inom ett par år gå om Samsung och bli världens största tillverkare av mobiltelefoner men nu är det ytterst osannolikt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?