Huawei Mate 30 Pro


På grund av det pågående handelskriget mellan USA och Kina kommer den nya Huawei Mate 30 Pro inte att levereras med Google Play Store eller andra Googletjänster installerade.  Detta innebär att den är utan Googles webbläsare, Google Maps, Gmail eller Chrome och ingen Play Store för att ladda ner de appar du brukar vilja installera finns förinstallerad. Dessa behöver du istället installera från Huaweis egna app Store och där finns av naturliga orsaker långt ifrån alla applikationer som Googles PlayStore har.
Mobiltelefonen kör visserligen med Android men den öppna icke licenserade versionen och med Huaweis skinn EMUI.  Det är synd att denna nackdel hotar att överskugga själva telefonen och medför att den blir helt ointressant för de flesta konsumenter utanför tillverkarens hemland Kina.
Displayen har en 88-graders kurva nedåt på varje långsida, vilket ger intrycket att den faller ner över varje kant. På samma sätt som Samsung har haft hos sina dyrare mobiltelefoner under flera års tid.
På grund av displayens design ligger Power knappen på höger långsida och den är placerad under skärmen, långt ner på telefonens kant.
Det första du kommer att märka angående Mate 30 Pro och dess design kommer att vara dess monströst, enorma kameramodul på baksidan. Den är rund och här finns tre kameralinser.
Huawei Mate 30 Pro har en fingeravtrycksläsare under displayens yta samt går att låsa upp via Face ID.
Denna smartphone är vattentät då den har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den kan vara på 2 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Stereo högtalare finns men hörlursuttag saknas helt.


Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med 1176×24000 pixlar och pixeltätheten blir därmed 409 ppi (pixlar per tum). Bildförhållandet är 18:5 och den skyddas av Gorilla Glas 6.
RAM minnet är på 8 GB och internminnet är på 128 GB hos basmodellen och minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort.
Det existerar även en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB.
Processorn är en åttakärnig Hisilicon 990 processor på 2,8 GHz och det är en kraftfull topp processor.
Huawei har inte längre möjlighet att använda en Snapdragon processor eftersom chip tillverkaren Qualcomm är ett amerikanskt företag som på grund av handelskriget inte har laglig rätt att göra affärer med Huawei.
Den främre kameralinsen är på 32 Megapixlar och är placerad i en flärp längst upp på displayen överkant.
På baksidan sitter tre kameralinser på 40 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och en kameralins på 40 Megapixlar ( ultra vidvinkel lins). Samtliga kameralinser har optik från Leica och de bakre kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisator, 3×Optisk zoom och dubbla LED blixtar.
Huawei Mate 30 Pro är en dyr flaggskepps mobil och därmed kan man räkna med bland annat en utmärkt kamerakvalitet, kraftfull processor samt överlag fantastisk prestanda.
Batteriet är på 4500 mAh och har stöd för snabbladdning och trådlös laddning.
Huawei har tagit bort volymknapparna och ersatt dem med virtuella kontroller.  Du aktiverar dem genom att dubbelknacka på skärmkanten och ändra sedan volymen genom att skjuta fingret upp och ner på sidan av skärmen. Denna lösning var nödvändig på grund av att displayens lutning medför att kanterna blir för smala för att få plats för knappar.
Huawei Mate 30 Pro kommer sannolikt inte att lanseras officiellt här i Sverige men det kan ändras ifall den amerikanska blockaden av Huawei skulle upphöra och vid ett sådant scenario lovar Huawei att uppdatera operativsystemet till den licensierade versionen inom 24 timmar.
Trots att Huawei har sitt helt egna Harmony OS operativsystem redo har man valt att använda Androids helt öppna version till den här och kommande smartphones den närmaste tiden. Helt enkelt med förhoppningen att problemen löser sig. Tillverkaren vill allra helst ha Android i sina mobiler istället för en helt egen lösning men om blockaden inte avbryts den närmaste tiden kommer de förmodligen att bli tvungna att ha ett eget operativsystem i sina produkter och det är en stor nackdel på många sätt.
Det är först nu vi har nått den situation som i somras gjorde mängder av konsumenter oroliga för att beställa en mobiltelefon från Huawei. En då obefogad oro alltså.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?