Nokia 7.2 (2019).


Om du har en begränsad budget att spendera på din nya smartphone, bör HMD Globals senaste Nokia mobiler i mellansegmentet hamna högst upp på din lista över lämpliga alternativ.
Nokia 7.2 och Nokia 6.2 delar samma design. Fronten och baksidan täckts på båda sidor av Gorilla Glas 3. Chassit består av en polymerkomposit, som Nokia säger är dubbelt så stark som polykarbonat och som har halva vikten av aluminium.
Bakstyckena är plana  med undantag för den stora, runda kameramodulen vilken liknar de som Motorola har använt hos många av sina mobiler under de senaste åren. Den här typen av konstruktion börjar bli väldigt populärt och den närmaste tiden kommer det lanseras många mobiltelefoner med den här sortens design.
Den av dessa telefoner som det här inlägget handlar om är en aning dyrare än Nokia 6.2 och har därmed något bättre prestanda.
Displayen är stor med en tårdropps formad flärp för selfie kameran och på baksidan sitter en fingeravtrycksläsare.
En USB Typ C port sitter i botten och mobilen har ovanligt nog ett hörlursutta.


Nokia 7.2 har en LCD display på 6,3 tum med 1080×2280 pixlar så pixeltätheten ligger på 400 ppi (pixlar per tum) och det ger en skarp display.
Bildförhållandet är 19:9 vilket innebär en långsmal display som faktiskt har ganska tunna ramar runt om sig.
Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB samt ett inbyggt minne på 64 GB. Man kan få mer utrymme genom att skaffa ett minneskort på upp till 512 GB.
Om du inte tycker att basmodellens internminne är tillräckligt för dig existerar en bättre variant med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på hela 128 GB.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 660 processor på 2,2 GHz. Processorn är relativt kraftfull och effektiv men ligger inte på samma nivå som toppmodellernas.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie vilket är en färsk version och  detta är en Android One mobil så systemet är rent samtidigt som man är garanterad uppdateringar i minst två års tid och säkerhets uppdateringar i minst tre år.
Det är stora fördelar med denna smartphone.
Selfie kameran är på 20 Megapixlar och på baksidan i den stora kameraklumpen sitter tre kameralinser varav en är en djupsensor på 5 Megapixlar. Huvudkameran är på 48 Megapixlar och är en vidvinkel lins medans den andra är på 8 Megapixlar och är en ultra vidvinkel lins. Samtliga kameralinser har Carl Zeiss optik vilket innebär att de är av bra kvalitet och kan ta väldigt fina bilder. Kameralinserna på baksidan har PDAF samt LED blixt.
Batteriet är på 3500 mAh och det är en lämplig storlek med prestanda och display kvalitet i åtanke.
Den dyrare och bättre varianten har ett pris på 3790 kronor och det är ett helt okej pris med tanke på vad man får.
Konkurrensen inom den här kategorin av mobiltelefoner är otroligt stor och det finns därför många olika likvärdiga alternativ.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?