Sony Xperia 5


Sony Xperia 5 har presenterats och det är en ny flaggskepps mobil från Sony som kostar en aning mindre än Sony Xperia 1.
Den har ett lite mer kompakt format men storleks skillnaden är inte så stor som man kan förvänta sig när man tänker på en kompakt mobiltelefon.
Designspråket som används för Xperia 1 återanvänds här för Sony Xperia 5, med en avlång, rektangulär enhet med det ovanliga bildförhållandet 21: 9.
Displayen är stor och saknar flärp.
Det extra långa bildförhållandet gör mobilen smal medan den fortfarande har tillräckligt stor display för att bekvämt titta på streamad film.
Telefonen är konstruerad av plast men både fronten och baksidan har täckts av glas. Kanterna är av metall så den har den moderna kombinationen av material.
På baksidan sitter tre kameralinser och denna smartphone har en fingeravtrycksläsare som sitter på telefonens högra långsida och i telefonens underkant sitter en USB Typ C port.
Sony Xperia 5 har en IP65/IP68 Certifiering vilket innebär att den utan problem kan vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. Vattentålighet är en funktion som Sony var tidiga med hos sina dyrare mobiltelefoner.
Mobilen har stereo högtalare med Dolby Atmos ljud men saknar hörlursuttag precis som många av dagens mobiltelefoner.


Displayen är en AMOLED display på 6,1 tum med 1080×2520 pixlar och en pixeltäthet på 449 ppi (pixlar per tum). Displayen är med andra ord väldigt skarp och tydlig med utmärkt färgåtergivning och betraktningsvinkel. Detta är trots allt en flaggskepps mobil och därmed får man det allra bästa när det gäller specifikationerna och funktionerna. Även designen och byggkvalitet påverkas positivt när man beställer en toppmodell.
Processorn är en åttakärnig sådan och det är en Snapdragon 855 processor på 2,8 GHz och det är en av årets mest kraftfulla processorer.
RAM minnet är hos basmodellen 64 GB och den bättre varianten har ett inbyggt minne på 128 GB och minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort på upp till 512 GB. Mobilen har gott om plats för dina egen installerade appar, bilder, videos och så vidare.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar och det är en vidvinkel lins.
På baksidan sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar. En vidvinkel lins, en telefoto lins med 2×Optisk zoom och en kameralins med ultra vidvinkel. De har optisk bildstabilisator, PDAF samt LED blixt.
Kamerakvaliteten är väldigt bra med många funktioner och inställningar.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie med Sonys egna skinn så telefonen kommer inte med en ren version och det kan vara en nackdel för en del användare.
Batteriet är på 3140 mAh och har stöd för snabbladdning vilket är en stor fördel.
Displayens storlek och kvalitet är en anledning att beställa denna toppmodell, förutsatt att du kan stå ut med det ovanliga bildförhållandet, som egentligen inte har många användningsområden.  Det är tänkt att vara bra för att titta på videor filmade i bildförhållandet 21:9 men det finns inte mycket innehåll där ute. Den verkliga fördelen är alltså inte så stor.
Priset hamnar från 7990 kronor så det är inte direkt någon billig smartphone men det är ju naturligtvis så med flaggkepps mobilerna att de kostar mycket men samtidigt får man ju alltid det man betalar för. Med en toppmodell behöver man knappast kompromissa med prestandan på samma sätt som man blir tvungen till när man väljer en billigare smartphone.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?