Budgetkungen på väg att bli dyrare?


Kinesiska Xiaomi, en av världens största tillverkare av mobiltelefoner tar fram produkter som erbjuder mycket för pengarna. Inte bara smartphones utan även en mängd andra produkter.
De har visat gång på gång sedan företaget grundades 2010 att de kan dominera i detta avseende. Det är faktiskt på grund av deras affärsidé de har växt så mycket på en relativt kort tid. En affärsidé som enkelt uttryckt går ut på att ge sina kunder ett billigt alternativ men utan att det ska påverka kvaliteten.
Xiaomi tillverkar smartphones i alla kategorier och de håller alla en hög kvalitet parat med bra prestanda men till mycket låga priser. Detta genomförs genom att ha små vinstmarginaler per enhet och använda mobilerna som en inkörsport till andra produkter och digitala tjänster.
Tidigare har de i västvärlden endast sålt sina produkter via sina egna nätbutiker men har de senaste åren expanderat hårt i Europa genom att öppna fysiska butiker samt sälja sina mobiltelefoner via olika operatörer.
Deras produkter säljs nu för tiden också via Netonnet, Webhallen och Elgiganten för att nämna några.


Så sent som 2019 försäkrade Xiaomi att de inte tänkte öka vinstmarginalen för sina smartphones över fem procent men det löftet ser de ut att bryta nu.
Man märker det tydligt hos de senaste toppmodellerna Xiaomi Mi 10 och Xiaomi Mi 10 Pro som har priser på 799 Euro (ungefär 8000 kronor) respektive 999 Euro (ungefär 10 000 kronor) vilket inte direkt är billigt.
Mobiltillverkaren har nyligen sagt att de vill satsa på att ta fram flaggskepps mobiler likt dessa två.
Därmed ser Xiaomi ut att gå samma väg som OnePlus redan har gjort. De började med att erbjuda så kallade flaggskepps dödare, det vill säga mobiltelefoner med topp prestanda till billiga priser men deras telefoner har sett prisökningar varje år tills de nu hamnat väldigt nära konkurrenterna när det gäller priserna. Tråkigt för oss konsumenter som i framtiden kommer att få färre billiga alternativ som ger mer telefon för pengarna.
Xiaomis VD och grundare Lei Jun har varnat för att deras mobiltelefoner kan bli dyrare inom en snar framtid.
Detta verkar bero på att företaget vill förbättra sitt rykte som mobiltillverkare och undvika att ses som ett lågpris märke samtidigt som investerarare naturligtvis vill se mer vinst.
Allt detta är en oroande utveckling som medför att denna tillverkare halkar ner från budget tronen ganska omgående.
Det är just mycket prestanda för en billig peng som har gjort Xiaomis mobiltelefoner unika och det är den stora anledningen till att företaget har blivit så pass stora. Att då gå bort ifrån den linjen och välja en helt annan riktning kan bli katastrofalt för Xiaomi som företag. Varför välja en Xiaomi när man kan få en toppmodell från Apple eller Samsung för nästan samma kostnad?
Om man vill ha en billig Xiaomi är det nog tyvärr nu man behöver slå till eftersom de inom kort på kommande modeller sannolikt kommer att se ett högre pris.
Enda förhoppningen är att de tar bra betalt för sina toppmobiler men håller kvar de lägre priserna hos deras budgetmobiler.
Möjligheten att det kommer bli så är tyvärr liten och vi kommer troligen se en prisökning inom alla kategorier.










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?