Månadens fynd (Mars 2020).


Xiaomi Redmi Note 8 är en budgetmobil i mellansegmentet som precis nu är kampanjvara hos Webhallen. Priset hamnar på 1690 kronor så för en riktigt liten summa kan man alltså få en mycket duglig smartphone.
Detta är ett rejält bra pris när man tittar på mobiltelefonen som en medveten konsument.
Man får bra prestanda, en modern design, gott om plats och ett stort batteri för pengarna.
Displayen är stor med en flärp i överkanten och runt displayen finns relativt tunna ramar.
Kanterna runt chassit är av plast och bakstycket av plast, täckt av glas är helt plan. Det yttersta lagret både i fronten och baksidan består av Gorilla Glas 5.
På baksidans vänstra hörn sitter fyra kameralinser lodrätt under varandra och kameramodulen sticker ut något från chassit vilket medför att telefonen gungar en aning när man väljer att använda den när den ligger på till exempel ett bord.
Förutom kamerorna sitter en fingeravtrycksläsare på baksidan.
I telefonens underkant sitter en USB Typ C port.


Displayen är en LCD display på 6,3 tum med bildförhållandet 19:5 vilket innebär en mer avlång display än vad som var standard för ett antal år sedan.
Displayen har 1080×2340 pixlar med en pixeltäthet på 409 ppi (pixlar per tum). Just pixeltätheten är ett bra sätt att få veta ungefär hur skarp och tydlig en skärm är innan man personligen har möjlighet att se den med egna ögon. Xiaomi Redmi Note 8 har enligt måttet en skarp display.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie men med tillverkarens skinn MIUI 11 så mobilen kommer inte med en ren version av systemet.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 665 processor på 2 GHz och det är främst det som gör att mobilen hamnar i mellansegmentet.
Processorn är kraftfull och effektiv men inte i samma nivå som en processor i Qualcomms 800-serie som ju är förbehållen toppmodellerna.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 64 GB men det är viktigt att vara medveten om att det oftast existerar olika versioner av samma mobiltelefoner med mindre RAM minne samt mindre inbyggt minne.
En annan variant har ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 32 GB och även den är okej men mer är alltid bättre i det här sammanhanget.
Den framåtriktade kameralinsen är på 13 Megapixlar och är en vidvinkel lins och på baksidan sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 2 Megapixlar (Makrolins) och slutligen en djupsensor på 2 Megapixlar.
Kamerakvaliteten är god och kamerorna ger fina bilder med väl exponerade bilder och naturliga färger.
Batteriet är på 4000 mAh och har stöd för snabbladdning.
Batteritiden är utmärkt och klarar en dag på en laddning om inte mer än så. Vid lättare användning kan den klara sig ända in på nästa dag.
Xiaomi Redmi Note 8 är en väldigt bra mobiltelefon som är väl värd sin kostnad även när man betalar ettt fullt pris men för tillfället är den till och med billigare än så.
Det är svårt att hitta en smartphone med likvärdig prestanda och design till en så låg kostnad.
För att ge ett exempel kan nämnas Samsung Galaxy A10 som har exakt samma pris men som är helt konstruerad av plast, har ett RAM minne på 2 GB, internminne på 32 GB samt en svagare processor och ett mindre batteri.
Se till att vara en medveten konsument och satsa på att få så mycket som möjligt för dina pengar.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?