Nokia 8.3


Nokia 8.3 må vara den mest påkostade mobiltelefonen bland de färskaste mobilerna i finska HMD Globals produkt katalog men det rör sig knappast om någon flaggskepps mobil. Istället är den en budgetmobil i övre mellansegmentet.
Som hos majoriteten av dagens smartphones har den en stor display med tunna ramar runt.
Skärmen har ingen flärp utan den främre kameralinsen sitter i ett runt hål i displayens övre vänstra hörn.
Designen liknar vad vi har sett både från HMD Globals tidigare mobiltelefoner och från andra tillverkare med en metallkant runt telefonen och Gorilla Glass på baksidan.  Fingeravtryckssensorn är inrymd i Powerknappen som sitter på högra långsidan av mobilen.
Naturligtvis har den en USB Typ C port men saknar trådlös laddning och vattentäthet vilket hade varit fördelaktigt ifall mobilen hade haft.
Denna smartphone känns robust konstruerad samtidigt som den har en modern och stilren design.


Nokia 8.3 är en av de billigaste mobiltelefonerna med 5G stöd och har ett mycket bredare 5G band än många av sina konkurrenter. Det innebär att telefonen kan fungera med 5G roaming i flera länder.
Mobiltelefoner med 5G är något som i år börjar dyka upp på marknaden och då mest hos de dyra toppmobilerna men det existerar undantag som till exempel denna smartphone.
Displayen är en LCD display på 6,8 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar. Pixeltätheten blir därför på 386 ppi (pixlar per tum).
Det är försås alltid trevligt med en tydlig, skarp display med naturlig färgåtergivning och betraktningsvinkel.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 765 processor på 2,4 GHz och det medför att telefonen hamnar i övre mellanklass när det gäller prestanda. RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen och det medför att telefonen känns väldigt mycket som en flaggskepps mobil vid den dagliga användningen.
Operativsystemet är Android 10 och som vanligt när det gäller mobiltelefoner från HMD Global handlar det om en ren version av systemet vilket är en stor fördel.
Selfie kameran är på 24 Megapixlar och det är en vidvinkel lins. På baksidan är huvudkameran på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och de övriga kamerorna är på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 2 Megapixlar (Makrolins) och slutligen en djupsensor på 2 Megapixlar. Samtliga kameralinser har Zeiss optik vilket borde innebära en utmärkt bildkvalitet hos de bilder man tar med mobilen.
De har autofokus, PDAF och dubbla LED blixtar.
Batteriet är på 4500 mAh och har stöd för snabbladdning.
Ett pris jag har sett på den här mobilen är på 600 Euro och det motsvarar ungefär 6500 kronor vilket jag tycker känns lite för mycket för en smartphone av den här kalibern. Det finns många likvärdiga konkurrenter som har betydligt billigare prissättning än Nokia 8.3 men dessa saknar förstås stöd för 5G.
Så om du verkligen vill ha den nya tekniken kan den här mobiltelefonen ändå vara ett alternativ.
HMD Global är inte särskilt kända ute i världen och få svenskar är medvetna om att Nokia ens existerar vilket är oerhört synd eftersom de tar fram bra mobiltelefoner. Den yngre generationen har ofta inte ens hört talas om Nokia och de äldre har inte förstått att Nokia fortfarande existerar och att de tillverkar moderna mobiltelefoner.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?