Samsung Galaxy A10


En rapport från Omdia hävdar att Samsung Galaxy A10 var den mest sålda mobiltelefonen i världen 2019.
En trolig anledning skulle i så fall vara det låga priset på mobilen.
Den har nog inte riktigt sålts i särskilt många exemplar här i Sverige där det stora fokuset hos konsumenterna ligger hos flaggskepps mobilerna.
Den här mobilen hamnar långt ifrån dessa då den är en lågbudget mobil.
Samsung Galaxy A10 kommer med en modern design men den är konstruerad av metall istället för glas. På toppen av displayen sitter en tårdropps formad flärp som inrymmer selfie kameran.
På baksidan av blänkande plast sitter en ensam kameralins och en LED blixt.
USB Typ C porten är nu vanligt förekommande och finns nu för tiden även hos billigare budgetmobiler men Samsung har valt att använda den gamla microUSB porten istället.
Det är en mindre nackdel, ändå mer så ifall du innan den här mobiltelefonen har använt en med en USB Typ C port.


Samsung Galaxy A10 har en LCD display på 6,2 tum med bildförhållandet 19:9 och den har 720×1520 pixlar. Pixeltätheten landar på endast 271 ppi (pixlar per tum) så den är knappast superskarp.
Displayen är stor och bildförhållandet är praktiskt för filmer, men upplösningen och skärmtekniken medför att telefonen inte riktigt blir så fantastisk för multimedia konsumtion som den kunde ha blivit om den hade haft fler pixlar.
Processorn är en åttakärnig Exynos 7884 processor på 1,6 GHz vilket är en rätt så svag processor som därför inte klarar av de mest tekniskt krävande mobilspelen.
RAM minnet är på 2 GB och ett internminne på 32 GB. Mängden inbyggt minne är helt okej och duger för de flesta användare. Det finns en bättre variant av mobilen och den kommer med ett RAM minne på 4 GB men har samma mängd internminne.
Ett område där man tydligt märker kompromisser för att få ner priset på lågbudget mobiler är kamerakvaliteten.
Selfie kameran är på 5 Megapixlar och på baksidan sitter en kameralins på 13 Megapixlar (vidvinkel lins) med autofokus och LED blixt. Kamerorna är kapabla till att ta okej bilder vid bra ljusförhållanden men är samtidigt inte alls så bra att någon imponeras av den kvalitet som bilderna har.
Detta är inte en smartphone man köper på grund av att den tar extremt vackra bilder.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie och det är en systemversion man lär få leva med hela telefonens livslängd eftersom riktigt billiga mobiltelefoner sällan nås av uppdateringar. Det är helt enkelt inte lönsamt för mobiltillverkaren att låta personal spendera tid med att anpassa eventuella uppdateringar så att de fungerar ihop med tillverkarens skinn.
Batteriet är på 3400 mAh och det är en knappt godkänd batteristorlek med tanke på displayens storlek och kvalitet samt processorns batteriförbrukning.
Basmodellen kostar endast 1690 kronor
Prestandan ligger i linje med vad man bör förvänta sig från en smartphone i den prisklassen. Man får det man betalar för och inte det minsta mer än så.
Samsung Galaxy A10 passar den lättare användaren som mest använder sin mobiltelefon för att ringa samtal och kanske läsa dagens tidning på nätet.
Detta är inte en telefon som riktigt passar för barn på grund av att barn ofta vill kunna spela mobilspel på sina mobiltelefoner och det är inte möjligt på den här typen av mobil. Det fungerar möjligen hjälpligt när man spelar de enklaste spelen.
När det här blogginlägget skrivs kostar Xiaomi Redmi Note 8 också 1690 kronor hos Webhallen och den mobiltelefonen har en skarpare display, mer RAM minne, mer internminne och ett större batteri.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?