Månadens fynd (Maj 2020).


Huawei P30 Lite är en prisvärd smartphone i mellansegmentet som har en elegant, modern design och bra prestanda.
Displayen är stor med tunna ramar runt om och har en liten, mini flärp i överkanten för selfie kameran.
Kanterna runt telefonen är gjord av plast medans den plana baksidan är av glas.
På baksidan sitter tre kameralinser samt en fingeravtrycksläsare av hög kvalitet vilken låser upp mobilen snabbt och smidigt.
Samtliga knappar sitter på mobiltelefonens högra långsida och den vänstra långsidan är därmed helt blank.
Huawei P30 Lite har en USB Typ C port likt majoriteten av dagens mobiltelefoner men den har också ett hörlursuttag vilket har blivit mer ovanligt.
Det är faktiskt så att denna smartphone till och med har NFC vilket är oerhört ovanligt för telefoner i den här prisklassen.
Likt i det närmaste samtliga smartphones i de lägre prisklasserna saknas all form av vattentäthet.


Displayen är en LCD display på 6,2 tum med 1080×2312 pixlar och en pixeltäthet på 515 ppi (pixlar per tum).
Färgerna på displayen är naturliga med utmärkt färgåtergivning och skarphet. Det är verkligen inte någon dålig display man får för pengarna.
Processorn är en åttakärnig Hisilicon Kirin 770 processor på 2,2 GHz och det rör sig om en relativt kraftfull processor även om den inte riktigt fullt ut når upp i toppklass.
Den klarar lätt av vanligt, lättare användning och det är möjligt att spela mobilspel till och med de mer krävande spelen men då på de lägre grafiska inställningarna.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 128 GB. Den mängd inbyggt minne man får är otroligt bra, helst med tanke på vad man får betala. De flesta har som mest 64 GB i internminne.
Att ha gott om utrymme i sin mobiltelefon är naturligtvis extremt viktigt och man kan inte ha för mycket plats. Jag brukar rekommendera ett internminne på minst 32 GB även för personer som aldrig tankar ner några spel eller applikationer. Själva systemet och förinstallerade appar som inte är möjliga att avinstallera uppdateras ofta och varje gång förbrukas plats i telefonen.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter tre kameralinser på rad under varandra. Huvudkameran är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Mobilen är kapabel till att ta fina bilder vid bra ljusförhållanden men förvänta dig inte exakt samma kvalitet som hos de kameror som brukar användas i toppmobilerna.
Operativsystemet är Android 9.0 Pie med Huaweis skinn EMUI 9.1.
Inget rent operativsystem med andra ord.
Jag personligen föredrar ett rent operativsystem på grund av de fördelar som kommer med ett rent system. Möjligheten till snabba uppdateringar ökar då tillverkaren inte först behöver anpassa den nya system versionen till deras skinn.
En annan fördel är att man är garanterad uppdateringar i flera år framöver.
En Huawei P30 Lite kostar 2680 kronor hos Telefonshoppen och det är det lägsta pris jag har hittat. Hos en del andra butiker kostar denna smartphone 3490 kronor vilket är en stor prisskillnad.
Huawei P30 Lite är helt klart en prisvärd mobiltelefon i mellansegmentet som har mycket att erbjuda för pengarna.
Det innebär dock inte att mobilen hamnar bland de som erbjuder allra mest värde för slantarna. Det finns billigare alternativ värda att överväga. Ett par exempel värda att nämna är Xiaomi Redmi Note 8T och Motorola One Action som har varianter med samma mängd RAM minne och internminne samtidigt som de har processorer som ligger på samma nivå som Huawei P30 Lite.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?