Gratis smartphone via ditt abonnemang.

I detta blogginlägg tänker jag informera om någonting som mobiloperatörerna inte marknadsför särskilt mycket. Det är faktiskt så att de flesta teleoperatörer erbjuder de som har ett abonnemang en smartphone utan extra kostnad ifall man redan har ett abonnemang hos dem och abonnemangets bindningstid börjar upphöra. Om man när tiden för abonnemangets bindningstid närmar sig kontaktar sin mobiloperatör och begär en mobil utan extra kostnad ifall man förlänger sitt abonnemang med 24 månader kan man få en helt gratis smartphone hemskickad.
Det är dock viktigt att tänka på att detta inte gäller de allra billigaste abonnemangen och att inte först förlänga abonnemanget på till exempel operatörens hemsida och därefter kontakta operatören efter att man redan har förlängt.
Att få en gratis smartphone är naturligtvis ofta väldigt bra men som vanligt är det inte bra att göra något impulsivt utan att först ta reda på vad som gäller eller ens tänka igenom saken. Det finns nämligen både fördelar och nackdelar.

När man efterfrågar en ny smartphone utan extra kostnad får man inte välja vilken mobiltelefon man ska få eller så får man endast ett par alternativ att välja bland och det är aldrig någonsin någon nyare topp modell. 
Man kommer aldrig få någon av de senaste flaggskepps mobilerna av högsta kvalitet. Det man får är äldre modeller, budgetmobiler eller en mindre populär smartphone som operatören vill bli av med.
Det här sättet att skaffa en ny mobiltelefon är med andra ord knappast någonting som passar hardcore användaren som absolut vill äga en av  de senaste flaggskepps mobilerna.
Det kan möjligtvis vara en bra idé om personen redan äger en bra topp mobil och därför inte planerar att byta upp sig de närmaste åren för då kan man se till att få den gratis mobilen i alla fall. Man kan ha den som en extra mobiltelefon eller om man har barn ge den till någon av sina barn till exempel.
Den här dealen passar den lättare användaren allra bästa, den person som inte har allt för höga krav på sin smartphone och som klarar sig utmärkt med en hyfsad budgetmobil.
Jag har en äldre släkting med ett billigt abonnemang som ungefär var tredje år går till en butik och köper en olåst smartphone. Om den släktingen istället bytte upp sig till ett något dyrare abonnemang skulle hon kunna få en ny mobiltelefon utan extra kostnad regelbundet och slippa lägga ut flera tusenlappar för en ny mobiltelefon när den gamla börjar att bli dålig. Det kan ju vara värt någon hundralapp extra i månaden för att slippa kosta på sig en ny smartphone.
En av flera nackdelar med att få gratis mobiltelefoner från operatörer är att man får svårare att byta operatör ifall man skulle vilja det. Man blir tvungen att vänta tills det är dags att förlänga abonnemanget igen.
Beställer du en gratis smartphone blir du förhindrad att beställa en bättre via ditt abonnemang på grund av att du ju nyligen har fått en ny mobiltelefon. Räkna alltså inte med att både få en ny, mobil utan extra kostnad och att delbetala en flaggskepps mobil via ditt abonnemang den närmaste framtiden. Det blir inte godkänt av mobiloperatörerna. 
En fördel är att man får en gratis mobiltelefon per abonnemang om man inte har de billigaste alternativen vill säga, det är möjligt att få fler gratis smartphones om man har flera abonnemang samtidigt.
Jag som har två barn betalar för både mitt eget abonnemang och för barnens och jag kan åtminstone i teorin få tre mobiltelefoner utan extra kostnad. 
Du som efter att ha läst det här blogginlägget bestämmer dig för att skaffa en gratis smartphone och får fler alternativ att välja bland som du inte känner till råder jag att kolla upp dessa mobiltelefoner innan du bestämmer dig för vilken du ska välja. Informera kundtjänst att du gärna vill läsa på om de nämnda mobilerna innan du bestämmer dig för att undvika att välja fel. Det är bara dumt att chansa. Man bör ju ständigt välja bästa möjliga mobiltelefon ifall man får möjlighet att välja.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.