Samsung Galaxy A42


Samsung tillverkar inte endast dyra flaggskepps mobiler utan tillverkar en otrolig mängd smartphones ur olika kategorier. Detta som ett sätt att nå ut till alla sorters användare och därmed sälja fler mobiltelefoner.
Samsung Galaxy A42 är en budgetmobil i övre mellansegmentet som har lanserats nu i November 
Displayen är i vanlig ordning stor och den har en tårdrops formad flärp där den framåtriktade kameralinsen är placerad och under displayens yta sitter en fingeravtrycksläsare. På högra långsidan sitter samtliga knappar.
Bakstycket ser lite annorlunda ut än vad den gör hos andra mobiltelefoner på så sätt att det finns fyra olika färgnyanser på baksidan. Mobiltelefonen är konstruerad av en plast som har gjorts för att likna glas och på det sättet vill man förhöja intrycket av telefonen.
På bakstycket finns en rektangulär kameramodul med fyra kameralinser.
När alla nya mobiler liknar varandra väldigt mycket rent designmässigt blir detaljer i designen som andra mobiltelefoner saknar lite av en fördel. Dessa smartphones blir en aning mer unika och därmed mer intressanta för konsumenten. Därför är det väldigt positivt att Samsung Galaxy A42 har olika nyanser på baksidan.

Displayen är en AMOLED display på 6,6 tum med 729×1600 pixlar och en pixeltäthet på 266 ppi (pixlar per tum). Bildförhållandet är 20:9 och bilduppdaterings frekvensen är tyvärr bara på 60Hz vilket är standard. Många av konkurrenternas likvärdiga mobiltelefoner har högre bilduppdaterings frekvenser som ger ett helt annat flyt när man bläddrar igenom menyerna eller bläddrar i sidor på nätet.
Displayen är inte alls särskilt skarp och det är den här mobiltelefonens största nackdel. En stor display används för att ge en fantastisk upplevelse när man använder mobiltelefonen. Allt från att titta på streamad film på Netflix, Viaplay, Disneys+ eller HBO till att spela grafiskt intensiva mobilspel är tänkt att bli en underbar upplevelse men det kan inte bli tillräckligt bra med så låg skärpa. Andra mobiltelefoner i samma prisklass har skarpare displayer.
RAM minnet är på 4 GB och internminnet är på 128 GB med plats för ett minneskort.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 750 processor på 2,2 GHz och det är en processor som vanligtvis brukar sitta i budgetmobiler i övre mellansegmentet. Samsung Galaxy A42 är följaktligen en relativt kraftfull och snabb smartphone som klarar också mer tekniskt krävande mobilspel men den ligger inte på samma höga nivå som de dyra flaggskepps mobilerna.
Den främre kameralinsen är på 20 Megapixlar (Vidvinkel lins) och de fyra kameralinserna på baksidan är på 48 Megapixlar, 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), 5 Megapixlar (Makrolins) samt en djupsensor på 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt och håller en hyfsad kvalitet så bilder tagna vid bra ljusförhållanden ger fullt godkänt resultat.
Operativsystemet är Android 10 men med Samsungs egna skinn One UI 2.5 vilket innebär att systemet inte är en ren version vilket många föredrar.
Batteriet är på 5000 mAh så det är ovanligt stort och dessutom har batteriet stöd för snabbladdning. Snabbladdningen är dock på endast 15W och är med andra ord inte fullt så snabb som den borde vara. 
Prislappen landar på 3790 kronor och det är ett någorlunda överkomligt pris.
Specifikationerna är ungefär i linje med vad man kan förvänta sig för pengarna och borde sätta telefonen i direkt konkurrens med OnePlus Nord, Motorola Moto G 5G och Xiaomi Mi 10T Lite. Men samtliga av de nämnda mobilerna har skarpare displayer och har på vissa områden bättre prestanda än Samsung Galaxy A42.
Om du absolut vill äga en lite billigare mobiltelefon av märket Samsung är denna smartphone ett utmärkt val men om märket inte är så viktigt för dig och du istället vill ha bästa möjliga mobiltelefon inom din budget finns det bättre alternativ där ute.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.