Huawei säljer mobilmärket Honor.

Honor som är ett dotterbolag till Huawei producerar mobiltelefoner med överkomliga priser har nu sålts av Huawei. Detta som ett resultat av de problem mobiltillverkaren har fått de senaste åren och allra mest nu i år när bojkotten har trätt i kraft på riktigt.
Huaweis mobildivision kämpar för sin överlevnad nu när Amerika har tagit ett rejält struptag på den kinesiska mobiltillverkaren. Det är förstås inte endast Google som är förhindrade att göra affärer med Huawei utan detsamma gäller alla amerikanska företag och i förlängningen påverkar det även underleverantörer utanför USA. Många utländska företag använder nämligen komponenter från amerikanska företag och dessa är Huawei också förhindrade att använda.
Huaweis totala försäljning minskar naturligtvis på grund av svartlistningen och nu har försäljningen till och med börjat minska i hemlandet Kina. Den inhemska marknaden har tills nyligen bidragit till att Huawei trots sanktionerna lyckades sälja stora mängder smartphones. 
Mobiltelefonerna som kommer utan amerikanska appar inklusive Google Maps, Google Chrome, Gmail, Google PlayStore och Facebook som majoriteten av alla användare utanför Kina vill kunna använda har lett till katastrofala följder när det gäller försäljningen utanför Kina.
På grund av att Huawei också äger Honor påverkas också den mobiltillverkaren av att Huawei har hamnat på Entity List. Detta hoppas man lösa genom en försäljning.

Huawei säger att det har beslutat att sälja Honor för att säkerställa företagets överlevnad som mobiltillverkare. När Honor nu säljs tänker man från Huaweis håll att Honor därmed inte längre ska vara kvar på Entity List.
Om det är korrekt kan åtminstone Honor börja använda den officiella versionen av operativsystemet Android, få tillgång till samtliga Googles applikationer och tillgång till fler komponenter. 
Huawei påstår att de varken kommer att äga några aktier eller på något sätt vara involverade i det nya Honor företaget som kommer att ägas av det nybildadr Shenzhen Zhixin New Information Technology Co. Det är ett konsortium av olika partners och statligt stödda företag.
Den stora anledningen till att Huawei väljer att sälja sitt dotterbolag bedöms vara för att få in ytterligare pengar för att investera i egentillverkade processorer som helt saknar amerikansk teknik.
Huawei har visserligen redan egentillverkade HiSilicon Kirin processorer men problemet är att de är beroende av amerikansk programvara och diverse komponenter för att fungera och den tekniken är Huawei förbjudna att använda.
Mobiltillverkaren är med andra ord tvungen att finna en lösning på det problemet eftersom de utan tillgång till processorer samt andra viktiga delar skulle bli tvungna att helt upphöra med mobiltillverkningen.
Att Huawei har haft de här problemen sedan 2019 är väldigt känt och det har diskuterats och skrivits en mängd artiklar i ämnet sedan de blev svartlistade, man blir därför förvånad när man upptäcker att en hel del personer fortfarande inte har hört talas om det. Jag har läst i olika sociala medier om personer som har beställt en helt ny smartphone från Huawei utan att känna till att de helt saknar tillgång till Googles tjänster och applikationer. Det visar med all tydlighet hur viktigt det är att först läsa recensioner om de mobiltelefoner man funderar på att beställa innan man gör en beställning.
Framtiden för Huawei som mobiltillverkare ser just nu dyster ut men det är fullt möjligt att situationen ändras till det bättre lite längre fram i tiden. Problemen kan lösas ganska fort ifall den nya amerikanska regeringen beslutar sig för att upphöra med svartlistningen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Xiaomi Mi 10 Pro

Bästa flaggskepps mobilerna 2024