Samsung Galaxy Note 20 är en flopp.

När den sydkoreanska mobiltillverkaren Samsung 
lanserade Samsung Galaxy Note 20 och Samsung Galaxy Note 20 Ultra hoppades man att de skulle kompensera för den svaga försäljningen av Samsung Galaxy S20 serien.
Men så blev det alltså inte alls.
Enligt uppgifter ha Samsung minskat produktions mängden för årets modeller i Note serie från 800 000 exemplar per månad till 600 000 exemplar per månad.
Man har tillverkat endast 79 procent av vad man ursprungligen planerat för i Oktober.
När serien lanserades i var försäljningen hyffsat bra men intresset för de nya mobiltelefonerna dog ut efter bara ett par veckor och det är visserligen oftast så att det i början är mer intressant med helt nya modeller och de stora fansen av märket beställer telefoner då. Men denna försäljnings minskning var större denna gång. 
Den nu för tiden så vanliga nedtrappningen av beställningar av smartphones leder till att Samsung tvingas att släppa nya modeller i en tätare tackt för att behålla sina höga totala försäljningssiffror.
De vill behålla sin position på toppen bland världens största mobiltillverkare.
En bidragande orsak till de dåliga försäljningssiffrorna är telefonernas själva konstruktion, de har chassin av plast som visserligen liknar glas men inte är det. Sedan har displayerna inte heller någon högre bilduppdaterings frekvens vilket majoriteten av konkurrenterna har. De saknar med andra ord en hos konsumenterna populär funktion. 
Folk är inte beredda att betala dyrt för en flaggskepps mobil tillverkad till stora delar av plast och inte ens S-penn klarar av att ändra på den inställningen.

Den svaga försäljningen kan tillskrivas de höga priserna på Samsungs flaggskepp samt den ekonomiska osäkerheten som pandemin orsakat. Redan innan Covid 19 hade många mobilköpare tröttnat på de extremt höga priserna på topp mobilerna och den tankegången har med tiden förstärkts. Många konsumenter väljer att skaffa billigare mobiltelefoner, behåller sina gamla mobiltelefoner längre eller väljer att spendera sina pengar på annat.
Att prissätta en Samsung Galaxy Note 20 som är en smartphone som till nästan femtio procent är tillverkad av plast till 11 890 kronor är väl inte riktigt rätt beslut av Samsung.
Galaxy Note 20 är inte en dålig telefon.  Samsung gör inte dåliga mobiltelefoner särskilt flaggskepps mobilerna håller en hög kvalitet.  Det är i högsta grad också sant när det gäller Note 20 och Note 20 Ultra.
En smartphone av plast kan fortfarande vara välkonstruerad och det måste inte betyda att den har en dålig kvalitet som medför att telefonen känns billig när man håller i den. Det finns trots allt plast av olika kvalitet och Samsung Galaxy Note 20 har plast av hög kvalitet. Men om jag väljer att beställa en smartphone konstruerad av detta material förväntar jag mig att den ska vara betydligt billigare än en motsvarande smartphone tillverkad av mer påkostade materialval.
Det är mer accabelt att ha ett chassi av plast på en mobiltelefon som Samsung Galaxy S20 FE som har ett lägre pris och som är framtagen för att ge mer för pengarna men inte på en dyr topp mobil.
Som vanligt hos toppmobiler har de här mobiltelefonerna väldigt kraftfulla processorer och processorer som ligger i topp i näringskedjan men i en hel del länder får inte alls exakt samma nivå av kraftfullhet. Vi som bor i Europa eller Asien får tyvärr leva med Samsungs egna Exynos 990 processor som är en bra topp processor men inte fullt lika bra som Snapdragon 865 som bland annat Sydkorea och USA får i sina exemplar.
Vi i Europa får en ännu sämre deal helt enkelt.
Samsung Galaxy Note 20 och Samsung Galaxy Note 20 Ultra saknar en del funktioner som man förväntar sig att en flaggskepps mobil från 2020 ska ha vilket naturligtvis bidrar till att de inte säljer alls så väl som Samsung har beräknat.
Såvida du inte verkligen behöver S Pen, finns det väldigt liten anledning att köpa Galaxy Note 20 istället för någon annan flaggskepps mobil konstruerad av glas och metall.
Om du absolut vill äga en Samsung vore någon av Galaxy S20 modellerna bättre alternativ och de kostar till och med mindre. Alla modellerna har sjunkit i pris betydligt sedan lanseringen.
Ytterligare ett alternativ är Samsung Galaxy S20 FE.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.