Vore det värt att köpa en HTC U12 Plus 2020?
HTCs senaste flaggskepps mobil lanserades 2018. Senaste flaggskepps mobil? Ja. HTC har inte lanserat någon ny topp mobil sedan HTC U12+ lanserades i januari 2018 och därmed blir den fortfarande deras senaste flaggskepps mobil. HTC har nästan dött ut som mobiltillverkare och företaget väljer bara att släppa två eller tre smartphones per år. Det taiwanesiska företagets sista riktiga flaggskeppstelefon var som sagt HTC U12+ som släpptes för ungefär två år sedan. Denna smartphone fascinerar mig på grund av en för mig tilltalande design och främst de unika funktioner som kommer med telefonen. Chassit är gjort av blänkande glas och på baksidan sitter två kameralinser och på framsidan sitter en kameralins. Det här är fortfarande en av de coolaste mobiltelefonerna jag någonsin har sett.
HTC U12+ har inga fysiska knappar utan har istället digitala knappar som sitter på höger långsida, placerade på samma ställen som normala knappar skulle ha gjort. Der finns tryckkänsliga punkter som ersatte power och volymknapparna. I övrigt har mobilen Edge Sense funktioner, som inkluderar flera tryckkänsliga funktioner. Man kan styra vissa funktioner genom ett tryck, dubbla tryck eller långa tryck på mobiltelefonens långsidor. Med dessa tryckningar kan man bland annat programmera genvägar till kamerorna, aktivera Google assistans eller öppna en app man använder ofta. Mycket praktiskt och nu när tiden har gått har funktionen som tidigare inte alltid fungerade nåtts av uppdateringar som har sett till att funktionen fungerar optimalt. HTC U12+ har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. Det är naturligtvis betydligt lättare att göra en smartphone vattentät när den saknar fysiska knappar. Denna smartphone har också stereo högtalare.
HTC har använt en LCD display på 6 tum med bildförhållandet 18:9 och den har 1440×2880 pixlar och en pixeltäthet på 537 ppi (pixlar per tum). Den markerar de flesta punkter man kräver av en display på en flaggskepps mobil. Displayen skyddas av Gorilla Glas 3. Processorn är en åttakärnig Snapdragon 845 processor på 2,8 GHz och det är den absoluta topp processorn det år denna smartphone lanserades. Det är klart att utvecklingen går framåt och att den inte alls är lika kraftfull som årets topp processorer. RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 64 GB hos basmodellen men sedan finns det även en bättre variant med ett internminne på 128 GB. Båda versionerna har tillräckligt med minneskapacitet för de flesta användare. Ovanligt nog har HTC U12+ dubbla främre kameralinser, båda på 8 Megapixlar och på baksidan sitter ytterligare två kameralinser på 12 Megapixlar respektive 16 Megapixlar (telefoto lins). Kamerorna på baksidan har PDAF, optisk bildstabilisator, 2×optisk zoom, läser autofokus samt dubbla LED blixtar. Kamerakvaliteten är väldigt bra och kamerorna klarar av att ta väldigt fina bilder. På bakstycket sitter också en bakre fingeravtrycksläsare av hög kvalitet som låser upp mobilen korrekt och snabbt. Batteristorleken är på 3500 mAh och det är en aning för litet med tanke på mobiltelefonens superskarpa display och den övriga prestandan men i och med att tiden har förflutit har mobilen nåtts av flertalet uppdateringar som har förbättrat batteritiden avsevärt. Nu klarar telefonen lätt av en dag på en laddning vid normal användning.
BoomSound stereo hifi högtalarna har ett mycket bra ljud och kombinerar den enda bottenvända högtalaren med att använda den övre högtalaren för samtalsljud för att ge ett högt ljud med tillfredsställande bassig ljudåtergivning när man lyssnar på musik.
Med tidigare nämnda Edge Sense kan man om man vill ställa in så att man när man dubbeltrycker på långsidorna för att aktivera enhandsläget.
Edge Sense kan nu hindra displayen från att slockna när mobilen känner av att den ligger i din hand och växla mellan liggande och stående läge mer intelligent. Genom att förstå hur du håller telefonen kan den hålla sig i rätt riktning även om du lägger dig i sängen.
En HTC U12+ är svår att få tag på men hos Gripen Trade kostar den för närvarande 5980 kronor och det är ett alldeles för högt pris för att jag ska vara villig att beställa ett exemplar. Det är trots allt en två år gammal modell med två år gammal topp prestanda och det finns nya smartphones i samma prisklass med bättre prestanda. Det är med andra ord inte värt att skaffa en HTC U12+ 2020. Men om man lyckas hitta en i mint condition för under 4000 kronor ändras situationen drastiskt. Där går i alla fall gränsen för vad jag personligen är beredd att betala.
Jag tycker om HTC och deras smartphones så det är trist att de nu för tiden inte producerar särskilt många mobiltelefoner och de få som produceras säljs inte officiellt här i Sverige.
Jag saknar de dagar då HTC var en seriös utmanare till Samsung. Sannolikheten att få se HTC på toppen igen är tyvärr minimal i alla fall om de inte följer mitt förslag att börja ta fram så kallade flaggskepps dödare. Mobiltelefoner med topp prestanda men till en billigare kostnad för oss konsumenter. Det behövs återigen en seriös utmanare till dagens dyra flaggskepps mobiler och där kan HTC ta marknadsandelar från OnePlus och Xiaomi. I mitt tidigare blogginlägg där jag utförligt tog upp detta var en idé att återvända designen av just HTC U12+ som ett av flera sätt att få ner produktions kostnaden och i slutänden priset på telefonen. Läs gärna mitt blogginlägg "Om HTC gjorde en flaggskepps dödare" om det här ämnet intresserar dig.
Kommentarer
Skicka en kommentar