Xiaomi Redmi 9


Xiaomi Redmi 9 är en budgetmobil med ett väldigt överkomligt pris men för att nå den låga prisnivån skiljer mobiltelefonen sig en hel del från de dyra flaggskepps mobilerna.
Kompromisserna märks både när det gäller specifikationerna och konstruktionen. Detta är inte en mobiltelefon med kanter av metall och bakstycke av glas eller med någon lyxig design. Chassit och kanterna runt telefonen är gjord av plast.
Xiaomi Redmi 9 är skön att hålla i och har en solid och robust konstruktion av bra kvalitet även fast mobilen är byggd av ett billigare material. Chassit av plast, de något tjockare ramarna runt displayen och telefonens tjocklek indikerar att detta är en budgetmobil men den ser ändå fin ut. 
På baksidan sitter en fingeravtrycksläsare som låser upp mobilen korrekt och snabbt. Trist nog är den placerad precis under kameramodulen vilket lätt kan leda till att man av misstag petar på någon av kameralinserna av misstag med en kladdig kameralins som följd därav.
Xiaomi är extremt duktiga på att ta fram prisvärda mobiltelefoner med riktigt aggressiv prissättning och det är Xiaomi Redmi 9 ett utmärkt exempel på.

Xiaomi Redmi 9 har en LCD display på 6,5 tum med 1080×2340 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 395 ppi (pixlar per tum). Bildförhållandet är 19:5 så det rör sig om en mer långsmal smartphone av den typ av design som har blivit så populär de senaste åren.
Displayen är skarp och tydlig med bra färgåtergivning så den är utmärkt för att titta på streamad film på Netflix, Viaplay eller Disney+.
Att besök olika sidor på nätet och läsa artiklar där fungerar utmärkt med den stora, tydliga displayen som gör att allt syns bra på displayen. Det är en av de bästa displayerna på mobiltelefoner i den här prisklassen.
Det bör nämnas att det är svårt att se vad som finns på displayen när man befinner sig i direkt solljus.
Processorn är en åttakärnig MediaTek Helio G80 processor på 2 GHz och det är en processor som klarar av mobilspel av det enklare slaget men som definitivt inte är möjlig att spela Call Of Duty eller Fortnite med.
RAM minnet är på 4 GB och det inbyggda minnet är på 64 GB hos den bättre varianten vilket är den jag skulle rekommendera. Minnesmängden är möjlig att utöka med ett minneskort men minneskapaciteten borde vara tillräckligt bra för de flesta.
En mindre minnesmängd än så är det bättre att undvika på grund av att det skulle fyllas upp på bara ett år och de flesta konsumenter vill väl ändå behålla samma smartphone i minst två år?
Basmodellen har ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 32 GB men den bör man som sagt undvika om man har möjlighet.
Den främre kameralinsen i den tårdrops formade flärpen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins). På baksidan i kameramodulen sitter fyra kameralinser på 13 Megapixlar (vidvinkel lins) , 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) 5 Megapixlar (Makrolins) samt 2 Megapixlar (djupsensor).
Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Färgerna och kvaliteten på bilderna är ganska imponerande med tanke på vad mobilen kostar. Men i mörkare omgivningar klarar inte kamerorna av att ta användbara bilder.
Hos en budgetmobil kan man förstås inte förvänta sig bilder som är av samma kvalitet som hos budgetmobiler i mellansegmentet och absolut inte samma nivå som hos toppmobilerna.
Batteriet är på 5020 mAh och det är en ovanligt stor batteristorlek.
Batteritiden är bra på så sätt att man på slutet av dagen fortfarande har lite ström kvar i batteriet. Om man är en lättare användare som mest bara använder sin mobiltelefon för att ringa enstaka samtal, skicka sms eller läsa tidningen på nätet kan man klara av upp till två dagar på en laddning.
Xiaomi Redmi 9 går inte att jämföra med en Samsung Galaxy S20, Huawei P40 Pro eller en OnePlus 8 Pro men om man har en liten budget är Xiaomi Redmi 9 ett bra alternativ.
Att köpa en budgetmobil är inte alls den katastrofala upplevelse det var för tio år sedan. Smartphone utvecklingen har sedan dess tagit många kliv framåt, så pass mycket att de billigaste alternativen klarar sina uppgifter tillräckligt väl för att duga för de flesta användare.
En Xiaomi Redmi 9 har ett pris på 1790 kronor och det gör att den ligger i samma prisklass som Samsung Galaxy A20e som jag nyligen skrev om i ett blogginlägg. Redmi 9 har bättre prestanda överlag och är därmed ett bättre val.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.