Huawei P30 Pro New Edition

När flaggskepps mobilen Huawei P30 Pro lanserades 2019 var situationen annorlunda för Huawei. Då hade de full tillgång till GMS (Google Mobile Services) och därmed tillgång till samtliga av Googles applikationer och tjänster men allt detta har ändrats efter det amerikanska handelsförbudet mot Huawei. Vilket tvingar mobiltillverkaren att istället använda Android Open Source i sina nyare modeller som till exempel Huawei P40 Pro. 
I denna öppna källkod saknas Google PlayStore, Maps, Gmail, YouTube, Facebook med mera och de flesta användare vill gärna använda de här apparna utan problem.
Istället för PlayStore finns Huawei App Gallery så bara att ladda ner appar kan bli lite bekymmersamt på grund av den mängd applikationer som finns tillgängliga.
Som ett sätt för Huawei att släppa en smartphone som fortfarande har den officiella versionen av operativsystemet Android har man lanserat en ny version av Huawei P30 Pro kallad Huawei P30 Pro New Edition. För att kunna behålla samma modellnummer har Huawei tvingats att låta den nya mobiltelefonen vara i stort sett identisk med originalet.
Det innebär att den har exakt samma chassi och design som den vanliga Huawei P30 Pro, samma display (6,5 tum), samma Exynos 980 processor, samma kameralinser med optik från Leica och samma batteristorlek på 4200 mAh.
En liten skillnad är att basmodellen från originalet har försvunnit, nämligen den med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 64 GB. 

Designmässigt ser vi en uppdatering i form av en ny färg, Silver Frost som är en av de färger som Huawei P40 Pro kommer med men det är nog en av få nyheter med denna smartphone. 
Den finns också i färgerna Aurora eller svart men det rör sig inte om en nya färger jämfört med föregående modell.
Man kan tänka att Huawei borde ha gått samma väg som Samsung gjorde med sin nyligen lanserade Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition) som till skillnad mot den vanliga Samsung Galaxy S20 är konstruerad av högkvalitativ plast för att få ner prissättningen på mobilen. En anledning till att Huawei inte kan göra på det sättet är att de har svartlistningen som en faktor som påverkar deras beslut. Ifall de hade bytt från glas och metall konstruktion till plast skulle de absolut riskera att Huawei P30 Pro New Edition skulle räknas som en ny mobiltelefon och därmed uppstår stora problem. Mobiltillverkaren skulle i en sådan situation stå med en flaggskepps mobil som de inte lagligt får sälja till oss konsumenter. För orsaken till att Huawei P30 Pro New Edition ens existerar är för att kunna lansera en ny smartphone med en officiell version av Android istället för Android Open Source och de skulle bryta mot reglerna ifall telefonen inte skulle anses vara en gammal modell. Det är därför Huawei P30 Pro New Edition mer eller mindre är samma smartphone som Huawei P30 Pro.
Finns det några anledningar till att beställa en Huawei P30 Pro New Edition istället för en Huawei P30 Pro? Ja det finns det faktiskt. Den stora anledningen till att välja Huawei P30 Pro New Edition istället är priset. Den kostar mindre än originalet men erbjuder mer för pengarna.
Den vanliga Huawei P30 Pro med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB kostar 7990 kronor och en Huawei P30 Pro New Edition med ett RAM minne på 8 GB samt ett internminne på 256 GB kostar 7190 kronor. Det är en prisskillnad på 800 kronor och dessutom får man mer RAM minne och mer än dubbelt så mycket inbyggt minne.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.