Om HTC gjorde en flaggskepps dödare.


HTC idag 2020 är en mobiltillverkare som lyckas sälja väldigt få mobiltelefoner och som till och med lanserar få nya modeller. En gång i tiden var HTC en av världens största mobiltillverkare men numera är de i det närmaste helt okända hos den stora massan. 
Den här tillverkaren av smartphones är förmodligen den etablerade mobiltillverkare som ligger sämst till rent ekonomiskt. De ligger till och med sämre till än Sony som också är en tillverkare som lider av låga försäljningssiffror.
I det här blogginlägget tar MobilExperten upp sina idéer om vad HTC kunde göra för att få upp försäljnings siffrorna och på lång sikt rädda företaget vilket både är bra för HTC själva och oss konsumenter som verkligen behöver mångfald inom området mobiltelefoner. Det vore dessutom oerhört trist ifall en så pass duktig mobiltillverkare går i konkurs. 
Min idé är att HTC tar över som den stora tillverkaren av flaggskepps dödare efter OnePlus som mer och mer avviker från den inriktningen när det gäller deras smartphones. Det finns trots allt en gigantisk marknad för den typen av mobiltelefoner och det finns få alternativ nu för tiden. Nu när mobiltillverkaren OnePlus som startade trenden med flaggskepps dödare har avslutat det kapitlet och gått vidare till att bli en mobiltillverkare som nästan alla andra finns det utrymme för HTC att komma in och dominera den kategorin.

Jag tänker mig att som ett av flera sätt att få ner prissättningen på sin smartphone kan man återanvända en redan existerande design och mitt förslag är att använda designen från HTC U12 Plus vilken lanserades 2018. Detta då den har en relativt modern design som kan konkurrera med dagens flaggskepps mobiler.
Den ursprungliga HTC U12 Plus var konstruerad av glas och metall men den nya varianten borde istället ha ett chassi av högkvalitativ plast som är gjord för att likna glas. Lite likt hur Samsung gjort med Samsung Galaxy Note 20.
Detta för att få ner kostnaden för mobiltelefonen men trots det ha en mobil som ser ut som en toppmobil.
En helt plan baksida där inte ens kameralinserna sticker ut nämnvärt och avrundade kanter i kombination med en stor display med tunna ramar på långsidorna ger en elegant, minimalistisk design.
Pannan och hakan är något tjockare men det är något som man kan leva med trots att konkurrerarande smartphones har tunna ramar åt alla riktningar. 
Jag väljer att använda en LCD display på 6 tum med bildförhållandet 18:9 och med 1080 × 2340 pixlar. En display av hög kvalitet men av typen LCD är billigare än en högkvalitativ display av typen AMOLED och när man tar fram en flaggskepps dödare handlar allt om att spara in på de områden där det är möjligt att spara in utan att för den skull ge en undermålig produkt. Hela tanken med den sortens smartphone är att erbjuda något som på de flesta sätt ligger på samma nivå som dyra flaggskepps mobiler men till ett så lågt pris som möjligt. Fingeravtrycksläsaren sitter på mobilens baksida istället för under displayens yta vilket den gör hos många andra toppmobiler och det för att spara in på kostnaderna på komponenter.
Man bör för att spara ytterligare så långt som möjligt använda komponenter som satt i förra årets flaggskepps mobiler men det gäller inte processorn som helst ska vara en färsk topp processor från det år mobiltelefonen lanseras.
Jag tänker mig i detta fall en åttakärnig Snapdragon 865 processor på 2,8 GHz.
Anledningen till att det är viktigt att välja en färsk topp processor är att det är det stora försäljnings argumentet som medför att konsumenterna blir intresserade av just den här telefonen. Man erbjuder helt enkelt en toppmobil till budgetpris.
RAM minnet behöver vara på minst 6GB och internminnet på minst 128 GB och om det också finns plats för ett minneskort vore det en fördel. 
Att endast erbjuda en variant av mobilen skulle även det leda till ett lägre slutpris och kanske bara erbjuda en enda färg likt Google gjort med sin Pixel 4a vore en tanke.
I fronten hade original modellen vi utgår från plats för dubbla främre kameralinser och det tycker jag att vi ska behålla. Förslagsvis en kameralins på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och en kameralins på 16 Megapixlar.
På baksidan hade HTC U12 Plus två kameralinser och där tycker jag att vi ökar till tre kameralinser genom att göra ytterligare ett hål för den tredje kameralinsen. Dagens toppmobiler har alltid fler än två kameralinser på bakstycket och HTC kan inte vara sämre.
En kameralins på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 16 Megapixlar (telefoto lins) samt en djupsensor på 5 Megapixlar är mina personliga förslag.
Batteriet på originalet var på 3500 mAh men den batteristorleken är för liten för dagens mobiltelefoner som de flesta har ett batteri på minst 4000 mAh. 
När vi återanvänder samma design är det ekonomiskt fördelaktigt att inte ändra på måtten hos telefonen eftersom man därmed kan återanvända de pressformar man använde för att forma chassit och ifall verktygen inte längre finns kvar kan man göra nya med hjälp av de ursprungliga ritningarna. Oavsett vilket tjänar man pengar på detta sätt.
Man borde kunna passa in ett batteri på 4000 mAh i chassit på grund av att tekniken har gått framåt så att man kan få ut mer kapacitet i ett batteri med en mindre storlek. 
När det gäller distribution och försäljning av denna flaggskepps dödare har man mycket att lära av hur OnePlus gjorde i början. HTC behöver skippa all försäljning via mobiloperatörerna och vanliga nätbutiker och fysiska butiker och uteslutande sälja sin mobiltelefon via en egen nätbutik. En nätbutik som säljer mobiltelefonen över hela världen direkt till slutkund utan några mellanhänder som också vill ha del av vinsten. Man kan som kund föreställa mobilen någon månad innan man får den levererad så att HTC undviker att tillverka fler exemplar än man faktiskt säljer vilket innebär en ekonomisk vinst och en radikal minskning av risken att tillverka för många smartphones. 
Marknadsföringen av flaggskepps dödaren borde till största delen ske via billigare reklam på nätet och genom att skicka ut exemplar av telefonen till kända YouTubers och bloggare som därmed resenserar mobiltelefonen och förhoppningsvis ger den bra omdömen.
Man kan öka försäljningen genom att låta de personer som beställer enheten och som kan få någon annan att också beställa få någon sorts belöning. Trådlösa hörlurar, bärbar mini högtalare eller ett tjusigt mobilfodral för att ge några exempel. Detta skulle sprida informationen om den nya, spännande mobiltelefonen från mun till mun och HTC får ut något positivt ur det även om det inte alltid leder till fler beställningar.
De främsta konkurrenterna vore OnePlus 8T och Xiaomi Poco F2 Pro som kostar 6490 kronor respektive 6290 kronor. HTC måste satsa på att vara lite billigare eller åtminstone hamna på samma prisnivå. Mitt förslag är att mobilen kostar 5990 kronor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.