Bittium Tough Mobile 2C

Ifall telefonsäkerhet är viktigt för dig skulle du kunna vara intresserad av Bittium Tough Mobile 2C trots det höga priset. Specifikationerna för den här enheten ligger inte på flaggskepps nivå så det höga priset förklaras av de  ansträngningar mobiltillverkaren har gjort för att ta fram en säker smartphone. Den här mobiltelefonen har alltså samma fokus på mobil säkert som Blackberry var kända för när de fortfarande tillverkade mobiltefoner.
Den kan mycket väl vara av intresse för försvarssektorn och andra organisationer och företag där säkerhet är av största vikt.
Den rektangulära designen med raka kanter känns mycket bekant och mobiltefonen påminner en hel del om den design som både Sony och Blackberry har använt tidigare. 
Själva designen framifrån med tjocka ramar runt displayen och till och med mycket ramar i mobilens övre och undre del gör att betraktaren kan tro att det här är en tio år gammal smartphone men det är den alltså inte.
Laddningen sker via en USB-C-port centrerad i nedre kanten, och det finns ett hörlursuttag i övre kanten längst upp till vänster.

Bittium Tough Mobile 2C har en LCD display på 5,2 tum med 1080×1920 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på respektabla 424 ppi (pixlar per tum).
Denna display storlek är oerhört ovanligt när det gäller dagens smartphones och dess litenhet är en nackdel eftersom en mindre displaystorlek medför att mail blir besvärligare att skriva och läsa samt att läsa till exempel olika rapporter när man befinner sig utanför kontoret inte direkt blir njutningsfullt. Det finns trots allt en anledning till att vi mer och mer har gått ifrån små display storlekar.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 670 processor på 2 GHz och mobilen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB. Detta medför att mobiltelefonen hamnar i mellansegmentet när det gäller specifikationerna så den är med andra ord inte direkt någon flaggskepps mobil.
Minneskapaciteten är möjlig att utöka med ett minneskort på upp till 256 GB och det är bra med tanke på det något sparsamma internminnet man får när man beställer telefonen. 
Prestandan för Bittium Tough 2C är bra men inte på topp nivå i de flesta avseenden. Det här är med andra ord inte en telefon som jag skulle rekommendera för den som vill kunna spela  mobilspel men den är samtidigt inte en smartphone som riktar sig mot den typen av användare.
Selfie kameran är på 5 Megapixlar och på baksidan sitter en ensam kameralins på 12 Megapixlar med autofokus och LED blixt. Kamerakvaliteten är godkänd men inte mycket mer än så och man kan anta att finska tillverkaren är av åsikten att regenings och företagsanställda sällan ändå tar bilder med sina tjänste mobiler och att det därför blir onödigt att satsa på att nå en fantastisk kamerakvalitet. Jag är inte så säker på att det är en korrekt bedömning.
Operativsystemet är det otroligt gamla Android 9 så man får alltså inte någon färsk version av systemet vilket är en stor nackdel. Detta är en modifierad versionen av Android 9 som har antimodifieringsmekanismer på plats för att se till att dess säkerhetsfunktioner inte kan avaktiveras eller komma runt på något sätt.
Batteriet är på 3000 mAh och det är i minsta laget för dagens smartphones. Batteriet klarar ändå av nästan en dag på en laddning och det beror främst på den effektiva processorn Snapdragon 670. Om den här mobiltelefonen istället hade haft ett större batteri hade det naturligtvis klarar mer än en dag på en laddning.
De flesta säkerhetsfunktionerna är integrerade i källkoden så att säkerhetsåtgärderna ständigt är aktiva i bakgrunden. Också dataöverföringar är väl skyddade.
Bittium Tough Mobile 2C  är konfigurerad för säker kommunikation och låter dig endast ladda ner säkerhetsgodkända applikationer.
Bittium kommer till och med med en fysisk nyckel för att låsa upp mobilen  (Yubico NFC-nyckel) som måste beröra bakstycket på telefonen när man startar den. Förlorar man nyckeln eller skriver in fel upplåsnings kod för många gånger blir telefonen helt låst och är inte längre möjlig att använda.
Den här mobiltelefonen riktar sig mot företagssektorn och inte enskilda privatpersoner och därför kan exakt prissättning variera baserat på hur många exemplar av denna smartphone man beställer.
Tyvärr saknas hos den här mobiltelefonen funktioner du kan förvänta dig hos en mobil som kostar en tredjedel av vad den här gör. Bland dessa funktioner kan nämnas avsaknad av fingeravtrycks läsare, fler och bättre kameralinser och trådlös laddning. Men det är klart att inköps ansvariga hos organisationer och företag väldigt sällan har koll på specifikationer och funktioner.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.