Att äga en mobiltelefon från Huawei 2021.

Om du har läst tidningar och tittat på nyheterna under de senaste åren känner du förstås till att den tidigare väldigt populära kinesiska mobiltillverkaren  Huawei har stora problem. Sedan Maj 2019 har det kinesiska företaget varit svartlistade av USA:s regering vilket resulterat i att Huawei inte längre kan göra affärer med amerikanska företag. Detta är ett gigantiskt bekymmer eftersom de bland annat inte längre får använda Qualcomms processorer eller andra komponenter tillverkade av företag med huvudkontor i USA. Ett ännu större problem är att Huawei inte heller får göra affärer med amerikanska Google som ju alla känner till äger operativsystemet Android. Det operativsystem som sitter i de allra flesta mobiltelefoner och som fram till 2019 även användes i Huaweis smartphones. De använder fortfarande systemet Android men den helt öppna versionen som helt saknar Googles applikationer och inte har tillgång till uppdateringar av operativsystemet Android.
Men de senaste topp mobiltefonerna från
Huawei blir de första av deras mobiler som lanseras med deras egenutvecklade HarmonyOS system.

När man beställer en nytillverkad mobiltefon från Huawei bör man vara medveten om att den saknar Gmail, Google Chrome, PlayStore, Google Photos, YouTube, Facebook, Maps med mera. 
Man blir tvungen att använda Huaweis egna sökmotor och Huawei AppGallery som har betydligt färre appar än Googles PlayStore.
Det första man bör göra på mobiltelefonen är att ladda ner någon av de oberoende appbutikerna som till exempel Amazon AppStore. Man kan även besöka APKPures webbplats för att hitta APK filer som man kan ladda ner manuell till sin smartphone. Man letar efter de appar man brukar använda och med lite tur finns de tillgängliga där.
Det finns förstås alltid en risk med att installera APK filer från nätet då dessa inte är kontrollerade och risken finns att man laddar ner skadlig programvara till sin nya mobiltelefon.
Om din förra mobiltelefon var en Huawei mobiltelefon med den licensierade versionen av operativsystemet Android kan man använda en app som heter Huawei Phone Clone för att överföra många av de applikationer du har tankat ner till din gamla mobiltelefon.
Detta fungerar med ett stort antal appar men en hel del fungerar inte utan den licensierade versionen av Android, Googles egna appar fungerar fortfarande inte alls.
Problemet med de nyare Huawei mobilerna är att de inte har Google Mobile Service (GMS) vilket innebär att många appar som är anpassade till Android inte fungerar ordentligt. 
Istället för GMS får man som användare Huawei Mobile Service (HMS) som inte har lika många appar anpassade för att vara kompatibla med HMS.
Det betyder att man tvingas nöja sig med det färre antal applikationer som finns i AppGallery.
Huawei kämpar hårt för att locka fler apputvecklare att ta fram appar som är kompatibla med HMS och därmed finns i deras egna appbutik. Problemet är att de lär få det svårt att lyckas få större utvecklare intresserade att programmera om eller utveckla helt nya appar anpassade till Huawei AppGallery. Det kostar både tid och pengar och det krävs mycket för att det ska bli värt det när marknaden blir begränsad till de som äger en mobiltelefon från Huawei. Det logiska är att satsa på det system som når flest användare och det är ju Googles PlayStore som fungerar med nästan alla mobiltillverkares mobiltelefoner. 
Huawei har inte tillgång till Google Maps men nu finns alternativet Here WeGo i Huawei AppGallery.
När det gäller YouTube ersätts den populära appen med Dailymotion för att erbjuda videos till mobiltelefoner som säljs i Europa.
Det är med andra ord fullt möjligt att leva med en Huawei P40 Pro i fickan men är det värt allt extra krångel som man blir tvungen att leva med?  
För mig som använder Googles tjänster dagligen blir en sådan situation oerhört frustrerande men det är kanske inte alla som har samma användnings sätt.
Att använda en smartphone från Huawei just nu är verkligen full med kompromisser och man blir tvungen att lösa en hel del problem innan man kan komma igång med sin nya mobiltelefon. 
Att betala dyrt för att få en massa krångel och bekymmer är absolut inte något man som konsument vill, då är det bättre att välja något som fungerar optimalt direkt efter att man startar upp mobilen för första gången.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Samsung Galaxy S24 FE (Fan Edition)